13/09/2022 13/09/2022 Με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή (1922 -2022) με Εθνική έξαρση και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού τελέσθηκαν τα εγκαίνια του μοναδικού στο νησί της Σάμου Ιερού Ναού του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Επισκόπου Σμύρνης και των συν αυτώ Νεομαρτύρων Αγίων στην περιοχή της Ψιλής Αμμου και...
13 Σεπτεμβρίου, 2022 - 12:07
Τελευταία ενημέρωση: 13/09/2022 - 12:08

Σάμος: Εγκαινιάστηκε ο μοναδικός ναός του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης

Διαδώστε:
Σάμος: Εγκαινιάστηκε ο μοναδικός ναός του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης

Με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή (1922 -2022) με Εθνική έξαρση και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού τελέσθηκαν τα εγκαίνια του μοναδικού στο νησί της Σάμου Ιερού Ναού του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Επισκόπου Σμύρνης και των συν αυτώ Νεομαρτύρων Αγίων στην περιοχή της Ψιλής Αμμου και σε απόσταση αναπνοής απέναντι από τα Μικρασιατικά Παράλια.

Το πρωί χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου τελέσθηκαν ο Όρθρος της εορτής και των Εγκαινίων, η κατάθεση των Ιερών Λειψάνων, τα Εγκαίνια του Ιερού Θυσιαστηρίου και εν συνεχεία η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Ποιμενάρχου.

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανεγέρσεως του Ιερού Ναού(1999 -2002), στην ακολουθία των Εγκαινίων και τέλος στη Μικρασιατική καταστροφή και στο μαρτύριο του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου επισκόπου Σμύρνης και των αλλών καλλινίκων μαρτύρων και ευχήθηκε το φωτεινό παράδειγμα των Αγίων και οι πρεσβείες τους να αυξάνουν την αφοσίωση όλων προς τον Σωτήρα Χριστό και την αγάπη προς το ένδοξο νησί της Σάμου και ολόκληρη την Ελλάδα. Στη συνέχεια εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση έμπροσθεν του μνημείου των πεσόντων Σαμίων στη Μ. Ασία.

Καθ’ όλη την διάρκεια των ιερών ακολουθιών τέθηκαν σε προσκύνηση τα χρυσοκέντητα επιμάνικα που ανήκαν στον Αγιο Εθνοιερομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης και που φυλάσσονται στο εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας. Το κειμήλιο διέσωσε ο Σάμιος Μητροπολίτης Ανέων και Περγάμου Αλέξανδρος Δηλανάς μετά ταύτα Μητροπολίτης Ζιχνών και Βεροίας, το οποίο και προσέφερε στην Ιεράν Μητρόπολην.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων