07/07/2020 07/07/2020 Μεγαλοπρεπώς έγινε και φέτος η περιφορά της εικόνας της Αγίας Κυριακής στο Καλονέρι Βοΐου, όπου οι πιστοί συμμετείχαν, όπως κάθε χρόνο, στη λιτανεία. Ο ναός βρίσκεται περίπου στο 30ο χλμ. της οδού Κοζάνης-Καστοριάς και 1,5 χλμ μακριά από το χωριό Καλονέρι. Ο νέος ναός (που θα δει ο επισκέπτης πρώτα μόλις φτάσει) χτίστηκε το 1970 με την...
07 Ιουλίου, 2020 - 15:46
Τελευταία ενημέρωση: 07/07/2020 - 15:50

Πανηγυρίζει η Αγία Κυριακή στο Καλονέρι – Η περιφορά της εικόνας

Διαδώστε:
Πανηγυρίζει η Αγία Κυριακή στο Καλονέρι – Η περιφορά της εικόνας

Μεγαλοπρεπώς έγινε και φέτος η περιφορά της εικόνας της Αγίας Κυριακής στο Καλονέρι Βοΐου, όπου οι πιστοί συμμετείχαν, όπως κάθε χρόνο, στη λιτανεία. Ο ναός βρίσκεται περίπου στο 30ο χλμ. της οδού Κοζάνης-Καστοριάς και 1,5 χλμ μακριά από το χωριό Καλονέρι.

Φωτογραφίες: kozan.gr

Ο νέος ναός (που θα δει ο επισκέπτης πρώτα μόλις φτάσει) χτίστηκε το 1970 με την ευθύνη των εργασιών να την έχει Αρχιμάστορας και εργολάβος από το χωριό Γαλατινή (γνωστό για τους καλούς μαστόρους του). Οικονομικά συνέδραμαν κάτοικοι του Χωριού αλλά και των γύρω περιοχών. Οι εργασίες μέχρι να ολοκληρωθεί ο ναός κράτησαν 3 χρόνια, ενώ βοήθησαν πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Παπα-Γιώργης, κατά κόσμον Γεώργιος Καλαϊτζής (πρώην Ιερέας του χωριού, νυν συνταξιούχος), ως λαϊκός τότε, που έγινε μετέπειτα ο Ιερέας της ενορίας.

Ο παλιός ναός είναι άγνωστο το πότε χτίστηκε, αν και, σύμφωνα με τα λεγόμενα παλαιοντολόγων, θα πρέπει να ήταν γύρω στο 1600 μ.Χ.

Ο παλιός ναός της Αγίας Κυριακής βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πίσω και στην ανατολική πλευρά του νέου ναού. Εκτός από το κτίσμα σώζεται εκεί η Ιερά και θαυματουργή εικόνα της Αγίας Κυριακής. Κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές ληστείες μέσα στο Ναό, ενώ δυστυχώς έχει κλαπεί και το μεγαλοπρεπές τέμπλο του.

Η θαυματουργή εικόνα της Αγίας έχει κάνει πολλά θαύματα, από τα οποία θα αναφέρουμε μερικά:

1) Παλιά κάποιος Τούρκος πήγε το βράδυ να κλέψει το καλαμπόκι που ανήκε στην Εκκλησία της Αγίας Κυριακής, αλλά όταν πήγε να φύγει με το άλογό του, εκείνο γύριζε γύρω – γύρω από τον περίβολο της εκκλησίας, με αποτέλεσμα να τον καθυστερήσει. Μέχρι να καταλάβει τι συμβαίνει, άρχισε να αχνοφέγγει και πρόλαβαν και τον συνέλαβαν.

2) Πιο πρόσφατα στο χωριό υπήρχε ένα παιδάκι που δεν μπορούσε να μιλήσει. Οι γονείς πήγαν μαζί με το παιδάκι αυτό στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής να προσκυνήσουν. Μόλις το παιδάκι άνοιξε την πόρτα να μπει μέσα, ω του θαύματος, το Παιδί άρχισε να μιλάει κανονικά.

3) Στο σπίτι μιας κοπέλας, που έπασχε από βαριά ασθένεια, φιλοξένησαν για λίγες ημέρες την εικόνα της Αγίας. Κάνοντας προσευχές κι επικαλούμενη όλη η οικογένεια τη βοήθεια της Αγίας, η κοπέλα άρχισε σιγα- σιγά να αναρρώνει μέχρι που θεραπεύτηκε.

Η Εκκλησία λειτουργεί κάθε χρόνο στην εορτή της Αγίας, με Πανηγυρικό Εσπερινό την παραμονή (6 Ιουλίου) και όρθρο και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής  (7 Ιουλίου).

Πάρα πολλοί επισκέπτες σπεύδουν να προσκυνήσουν την εικόνα της Αγίας. Για τους κατοίκους του Καλονερίου η Αγία Κυριακή είναι η προστάτιδά τους και την αγαπούν πάρα πολύ. Επίσης, συνηθίζεται από το κάθε σπίτι του χωριού να φιλοξενεί κάθε χρόνο διαδοχικά, για μία μέρα, την εικόνα της Αγίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων