04/11/2022 05/11/2022 Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης αποβλέπουσα στον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση του πιστού λαού του Θεού, με χαρά πνευματική θα υποδεχθεί, συν Θεώ και με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την σεβασμία, θαυματουργό και αποστολοχάρακτο Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Μεγαλοσπηλαιωτίσσης», από την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων, στον...
04 Νοεμβρίου, 2022 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 05/11/2022 - 0:45

Από το Μέγα Σπήλαιο στις Σέρρες η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Μεγαλοσπηλαιώτισσας

Διαδώστε:
Από το Μέγα Σπήλαιο στις Σέρρες η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Μεγαλοσπηλαιώτισσας

Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης αποβλέπουσα στον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση του πιστού λαού του Θεού, με χαρά πνευματική θα υποδεχθεί, συν Θεώ και με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την σεβασμία, θαυματουργό και αποστολοχάρακτο Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Μεγαλοσπηλαιωτίσσης», από την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 5:30 το απόγευμα.

Η χαριτόβρυτος Ιερά Εικόνα, την οποία θα κομίσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, θα ευρίσκεται προς προσκύνηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών έως την 10η Νοεμβρίου, όπου καθημερινώς θα τελούνται ιερές ακολουθίες, προς αγιασμό και πνευματική ενίσχυση των πιστών.

 

 

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της «Μεγαλοσπηλαιωτίσσης»

Η θαυματουργός και αποστολοχάρακτος Ιερά Εικόνα της Παναγίας της «Μεγαλοσπηλαιωτίσσης» κατέχει μία εξαιρετική και διακεκριμένη θέση μεταξύ των ιερών εικόνων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Θεωρείται αυθεντικό έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, μία εκ των τριών που ιστόρησε ο αποστολικός χρωστήρας και σώζονται μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με αξιόπιστες ιστορικές μαρτυρίες ο Ευαγγελιστής Λουκάς ήταν ιατρός και ζωγράφος φορητών εικόνων και ακολούθησε τον Απόστολο Παύλο στα ιεραποστολικά ταξίδια του στη Μικρά Ασία, στη Μακεδονία, στην Κόρινθο, στην Παλαιστίνη και στη Ρώμη (50-58 μ.Χ.). Έδρασε και στην Αχαία, όπου κατά την μακροχρόνια παραμονή του στην περιοχή συνέγραψε το Ευαγγέλιό του και το ιερό βιβλίο «Πράξεις των Αποστόλων», πιθανότατα στο απόμακρο και ασφαλές σπήλαιο των Καλαβρύτων. Εκοιμήθη στην Θήβα, όπου και ο τάφος του.

Η εικόνα είναι ανάγλυφη, φιλοτεχνημένη από το θεοκίνητο χέρι του Ευαγγελιστή Λουκά με την εγκαυστική τεχνική, με κερί δηλαδή, μαστίχα και άλλες χρωστικές ύλες. Η εικόνα παρέμεινε στο απομακρυσμένο σπήλαιο μέχρι που ανακαλύφθηκε κατά θαυμαστό τρόπο και κατόπιν οράματος από την ποιμενίδα αγία Ευφροσύνη και τους αυταδέλφους Θεσσαλονικείς κτίτορες της Ιεράς Μονής Συμεών και Θεόδωρο. Στον ίδιο ακριβώς χώρο, της ευρέσεως δηλαδή της ιεράς εικόνος, ανεγέρθηκε η περίφημη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στα μέσα του 4ου μ.Χ. αιώνος (362 μ.Χ.). Είναι ίσως η αρχαιότερη χριστιανική Μονή σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, μαζί με την ιερά Μονή Παναγίας «Εικοσιφοινίσσης» στην Δράμα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων