14/09/2022 14/09/2022 Με μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα θρησκευτικής ευφροσύνης, εορτάσθηκε λειτουργικώς η εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα και περικαλλέστατο ομώνυμο ιερό Ναό της πόλεως Σερρών. Το απόγευμα της εορτής, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022, τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός στον ως είρηται εορτάζοντα ιερό...
14 Σεπτεμβρίου, 2022 - 18:16
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2022 - 18:20

Μητροπολίτης Σερρών: Μήνυμα ευγνωμοσύνης προς τους Αγιοταφίτες πατέρες

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Σερρών: Μήνυμα ευγνωμοσύνης προς τους Αγιοταφίτες πατέρες

Με μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα θρησκευτικής ευφροσύνης, εορτάσθηκε λειτουργικώς η εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα και περικαλλέστατο ομώνυμο ιερό Ναό της πόλεως Σερρών.

Το απόγευμα της εορτής, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022, τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός στον ως είρηται εορτάζοντα ιερό Ναό χοροστατούντος του Σεβαμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιόππης κ. Δαμασκηνού, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ναζαρέτ κ. Κυριακού και του οικείου Ποιμενάρχου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Τον Θείο λόγο εκήρυξε ο χοροστατών Σεβασμιώτατος Ιόππης, ο οποίος αναφέρθηκε με θεολογικό και γλαφυρό τρόπο στην αγιαστική και σωστική παρουσία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην ζωή και τον πνευματικό αγώνα των πιστών.

Σήμερα, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, τελέσθηκε πανηγυρικό Αρχιερατικό συλλείτουργο συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ναζαρέτ κ. Κυριακού, Ιόππης κ. Δαμασκηνού και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, με την συμπροσευχητική παρουσία των Βουλευτών Σερρών κ.κ. Φ. Αραμπατζή και Θ. Λεονταρίδη, του Αντιπεριφερειάρχου Σερρών κ. Π. Σπυροπούλου, του Προέδρου του Δημ. Συμβουλίου Σερρών κ. Β. Κατιρτζόγλου και μεγάλου πλήθους ευσεβών χριστιανών, που προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη και την ευλογία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Προ της απολύσεως της Θείας  Μυσταγωγίας τελέσθηκε η ακολουθία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ. Κυριακό.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, Ναζαρέτ κ. Κυριακό και Ιόππης κ. Δαμασκηνό για την όλως τιμητική παρουσία τους στον εφετεινό εορτασμό του Τιμίου Σταυρού καθώς και τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο και σύμπασα την Αγιοταφιτική Αδελφότητα για την μεγίστη ψυχοστηρικτική ευλογία της μεταφοράς προς προσκύνηση στον ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Σερρών, από του παρελθόντος Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου 2022, του αγιωτάτου αποτμήματος εκ του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού από την αγία πόλη των Ιεροσολύμων, ομίλησε δι’ ολίγων στο πολυπληθές εκκλησίασμα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η Εκκλησία μας σήμερον προβάλλει ενώπιόν μας τον Τίμιον Σταυρόν του Κυρίου και μας καλεί να φωτισθούμε από τις μαρμαρυγές της θείας δόξης Του. Από τον Σταυρό του Χριστού, που σήμερα με κατάνυξη, αλλά και ελπίδα αναστάσεως υψώνει η αγία Εκκλησία μας, πρωτίστως διδασκόμεθα την δύναμη και το εύρος της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο! Μίας αγάπης που είναι δοτική, θυσιαστική, ευγενική, αρχοντική, δημιουργική και γόνιμη. Γνωρίζει να συγχωρεί, να ταπεινώνεται, να αγκαλιάζει τον άνθρωπο.

Τέλος, απευθυνόμενος ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος προς την Αγιοταφιτική Αδελφότητα, τους ηρωϊκούς φύλακες του Παναγίου Τάφου, έστειλε εγκάρδιο μήνυμα συμπαραστάσεως, στηρίξεως και ευγνωμοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι ορθόδοξοι Έλληνες τιμούν και σέβονται υπερβαλλόντως τον Πανάγιο Τάφο και τους πολυσέβαστους Έλληνες πατέρες, που με πολλούς κινδύνους και αντιξοότητες τον υπηρετούν.

«Σήμερον, που ενώπιόν μας υψώνεται ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου μας, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, νοερώς και με βαθειά συγκίνηση στρέφουμε το νουν και την καρδίαν μας στα άγια Ιεροσόλυμα, την πόλη του παμβασιλέως Χριστού, όπου τελεσιουργήθηκε από τον Δεσπότη Χριστό η διά του Σταυρού και της Αναστάσεώς Του σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.
Εκεί στα άγια Ιεροσόλυμα, όπου κτυπά δυνατά η καρδιά του κάθε ορθοδόξου χριστιανού διακονεί θυσιαστικώς, αιώνες τώρα η Αγιοταφιτική Αδελφότητα, το ιερό τάγμα των Σπουδαίων, που διαφυλάσσουν τα πάνσεπτα προσκυνήματα των αγίων Τόπων με κόπους, αγωνίες, κινδύνους και θυσίες.
Οι Αγιοταφίτες πατέρες, με πρώτον τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, καθώς ζουν καθημερινώς το θειότατο μυστήριο του Σταυρού και γνωρίζουν εμπειρικώς την ακαταγώνιστη δύναμη της Αναστάσεως του Χριστού, δεν κλονίζονται από τις μεθοδείες του πειραστού, αλλά παραμένουν κατά Θεόν κραταιοί με αντοχές και υπομονές στις επάλξεις του χρέους, υπό την προστασία του ζωομυρίστου Σταυρού του Κυρίου μας».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων