01/01/2023 01/01/2023 Το τέλος του λήγοντος και την επί θύραις είσοδό μας στο νέο έτος 2023 καλάνδισαν στον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, χθες το πρωΐ, Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στο Επισκοπείο Σερρών, με τις γλυκόλαλες φωνές τους τα παιδιά των κατηχητικών Συνάξεων του ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου Ν. Σκοπού, του «Λυκείου Ελληνίδων» Σερρών,...
01 Ιανουαρίου, 2023 - 8:48
Τελευταία ενημέρωση: 01/01/2023 - 9:03

Σερρών Θεολόγος: «Οι άγιοι, το πνευματικό αντίβαρο στην κρίση των ημερών»

Διαδώστε:
Σερρών Θεολόγος: «Οι άγιοι, το πνευματικό αντίβαρο στην κρίση των ημερών»

Το τέλος του λήγοντος και την επί θύραις είσοδό μας στο νέο έτος 2023 καλάνδισαν στον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, χθες το πρωΐ, Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στο Επισκοπείο Σερρών, με τις γλυκόλαλες φωνές τους τα παιδιά των κατηχητικών Συνάξεων του ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου Ν. Σκοπού, του «Λυκείου Ελληνίδων» Σερρών, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σερρών, αλλά και πολλά μικρά παιδιά.

Ο Σεβασμιώτατος προσέφερε γλυκίσματα και ευλογίες στα παιδιά, τους Κατηχητές και τους υπευθύνους συνοδούς, που έσπευσαν να ψάλλουν τα παραδοσιακά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Σεβ. Ποιμενάρχη τους, επικαλούμενος πλούσια την χάρη του αγίου Θεού στην ζωή τους, υγεία και πρόοδο.

Το απόγευμα, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της κατά σάρκα Περιτομής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της εορτής του Αγ. Βασιλείου του μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, στον πανηγυρίζοντα, ομώνυμο ιερό Ναό Κ. Λευκώνος, χοροστατούντος του Μητροπολίτου κ. Θεολόγου. Ομιλητής στον Εσπερινό της εορτής ήταν ο αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ηλίας Βλάχος, υπεύθυνος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Εκκλησίας των Σερρών, ο οποίος με ωραίο και δυνατό λόγο αναφέρθηκε στον Άγιο Βασίλειο της πίστεως και στην γνωστή καρικατούρα του εμπορίου και του κέρδους. Αναφέρθηκε επίσης στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης που πραγματοποιείται στο όνομα του Κυρίου και προς ανακούφιση των εμπεριστάτων αδελφών μας.

Μετά την ευλόγηση της εόρτιας αρτοκλασίας, ο κ. Θεολόγος, ως Πρόεδρος του Δ. Σ. του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου «Παναγία η Πονολύτρια», προσέφερε συνολικώς 40 υποτροφίες σε ισάριθμους φοιτητές και φοιτήτριες της Μητροπολιτικής περιφερείας Σερρών και Νιγρίτης, οι οποίοι επιδεικνύουν ιδιαίτερη έφεση για μάθηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν να δοθούν 20 υποτροφίες, οι οποίες τελικώς διπλασιάσθηκαν, λόγω των πραγματικών αναγκών, αλλά και του ιδιαιτέρως καλού αποτελέσματος του εφετεινού Εράνου Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης.

Ο Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, απευθυνόμενος προς το φιλέορτο εκκλησίασμα, υπεγράμμισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Καθώς ευρισκόμεθα λίγες μόνο ώρες πριν την είσοδό μας στο νέο έτος 2023, η σημερινή εόρτιος προσευχητική μας σύναξη, προσφέρεται για σκέψεις αναστοχασμού και πνευματικού προβληματισμού, που οδηγούν σε αποφάσεις ζωής.

Στην βαριά σημερινή ατμόσφαιρα της βαθειάς και πολυεπίπεδης κρίσεως, η Εκκλησία μας προβάλει το ήθος της πίστεως στον θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, τον Σωτήρα του κόσμου και της αγάπης, ως κινητηρίου δυνάμεως της ζωής μας, όπως τα έζησαν τα αιώνια πνευματικά Της πρότυπα, οι Άγιοι της πίστεώς μας, οι θεούμενοι άνθρωποι.

Πολλές είναι οι στιγμές, που η ζωή μας επιφυλάσσει δυσκολίες, θλίψεις, αντιξοότητες. Μέσα από αυτό τον δρόμο, τον σωτήριο και λυτρωτικό, διήλθαν όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, όπως ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος συνδύαζε άριστα στην ζωή του την ορθοδοξία με την ορθοπραξία, την πίστη με το ήθος, την θεωρία με την πράξη, την φιλοθεΐα με την φιλανθρωπία.

Στις δύσκολες σημερινές εποχές, χρήσιμο και ενισχυτικό είναι να ενθυμούμεθα ότι η θύρα της φιλανθρωπίας του Χριστού παραμένει πάντα ανοικτή. Το όνομα του θεανθρώπου Κυρίου μας Ιησού Χριστού είναι συνώνυμο της αληθείας, της στοργής, της ζωής και της αγάπης, το δε κάλεσμά Του καθολικό και σωτήριο».

Τέλος, ο κ. Θεολόγος, ευχήθηκε ολοψύχως, ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού να χαρίζει δαψιλώς σε όλους από τον ακένωτο πλούτο της χρηστότητός Του, πλησμονή πίστεως, ελπίδος και αγάπης, ώστε το νέο πολιτικό έτος 2023, να είναι για τον ιερό κλήρο, τις μοναστικές αδελφότητες, τους άρχοντες, τον φιλόχριστο λαό του Θεού, τους νέους και τις νέες της επαρχίας μας, αλλά και την πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο, έτος ευλογίας, μετανοίας, αγιασμού, σωτηρίας, ειρήνης, ευσταθείας, υγείας και προκοπής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων