26/06/2019 26/06/2019 Σε ένα πανέμορφο και καταπράσινο χώρο, στο άλσος του εξωκκλησίου του Αγίου Χριστοφόρου, πραγματοποιήθηκε την 21η Ιουνίου 2019 η Γιορτή της Λήξεως των Κατηχητικών μαθημάτων της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, για την κατηχητική χρονιά 2018 – 2019. Κατά τη γιορτή ήταν παρών από την πρώτη στιγμή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιος....
26 Ιουνίου, 2019 - 9:20
Τελευταία ενημέρωση: 26/06/2019 - 9:29

ΣΙΑΤΙΣΤΑ: Εορτή λήξεως Κατηχητικών υπό την ευλογία του Σεβασμιωτάτου

Διαδώστε:
ΣΙΑΤΙΣΤΑ: Εορτή λήξεως Κατηχητικών υπό την ευλογία του Σεβασμιωτάτου

Σε ένα πανέμορφο και καταπράσινο χώρο, στο άλσος του εξωκκλησίου του Αγίου Χριστοφόρου, πραγματοποιήθηκε την 21η Ιουνίου 2019 η Γιορτή της Λήξεως των Κατηχητικών μαθημάτων της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, για την κατηχητική χρονιά 2018 – 2019. Κατά τη γιορτή ήταν παρών από την πρώτη στιγμή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιος. Η εκδήλωση έγινε στο αμφιθέατρο που ευρίσκεται στον χώρο του άλσους, ανάμεσα στα δένδρα.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πάρα πολύς κόσμος, γονείς των παιδιών, παιδιά και νέοι, ακόμη και ηλικιωμένοι, οι Ιερείς της ενορίας π. Βασίλειος και π. Νέστορας, και ο Ιερέας Προκόπιος.

 

 

 

 

 

 

Απέναντι από τις κερκίδες, υπήρχε ένα ταμπλό με το σύνθημα της φετινής γιορτής Λήξεως, το οποίο ήταν: «Ἅγιοι γίνεσθε ὅτι ἐγώ Ἅγιος εἰμί». Το σύνθημα ήταν περικυκλωμένο από πολλούς αγίους και την Θεοτόκο, που στον χώρο μετά τη λέξη «ἐγώ», υπήρχε η μορφή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Παρουσιάστρια της όμορφης γιορτής, η οποία παρουσίαζε τις κατηχήτριες με τα παιδιά των κατηχητικών τμημάτων, ήταν η Άννα Λεζγίδη.

Η κατηχήτρια κ. Μαρία Τσακμάκη – Ώττα, με βοηθό την κ. Αγγελική Τσακμάκη, παρουσίασε τα θέματα και τις εργασίες, με τα οποία ασχολήθηκαν τα νήπια και τα παιδιά της Α΄ Δημοτικού, και τα παιδιά απήγγειλαν όμορφα ποιήματα.

 

 

 

 

 

Ακολούθησε το δεύτερο τμήμα, με τα παιδιά της Β΄ και της Γ΄ Δημοτικού, με κατηχήτρια την κα Μαλαματή Ζιώγου – Λογδανίδη, η οποία παρουσίασε μαζί με τα παιδιά τους νεοφανείς Αγίους της Εκκλησίας μας και μία μικρή παράσταση για το σπουδαίο πράγμα, που είναι η φιλία.

Στη συνέχεια, το τρίτο τμήμα του κατώτερου κατηχητικού της Ενορίας, που αποτελούνταν από παιδιά των τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ του Δημοτικού Σχολείου, με κατηχήτρια την κα Μαρία Καρανάσιου, παρουσίασε μορφές αγίων, διάφορα τροπάρια της Εκκλησίας και ένα παιχνίδι: «Το δωράκι πάει περίπατο».

 

 

Τη σκυτάλη πήρε το τμήμα των παιδιών του Μέσου Κατηχητικού Σχολείου με νέους του Γυμνασίου και με κατηχήτρια την κα Ευφημία Ώττα. Η κα Ευφημία, κάνοντας μία εισαγωγή, παρουσίασε στη συνέχεια μαζί με τα παιδιά τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν όλη τη χρονιά.

Οι μαθήτριες του Λυκείου, Δέσποινα Χατζή, Αθηνά Μαγιάγκα και Στυλιανή Καρανάσιου, έχοντας κατηχητή τον π. Βασίλειο Βασιλείου, αναφέρθηκαν σε όσα διδάχθηκαν και συζήτησαν καθ’ όλη την κατηχητική χρονιά, ευχαριστώντας στο τέλος τον κατηχητή τους.

Πλησιάζοντας προς το τέλος της γιορτής, η κα Κωνσταντίνα Πατρώνα – Λεζγίδη αναφέρθηκε στις εσπερινές ομιλίες, που γινόταν κάθε Κυριακή απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου από τον π. Βασίλειο Λ. Βασιλείου, ο οποίος ανέλυε το κατά Λουκάν ευαγγέλιο και απαντούσε στις διάφορες ερωτήσεις που του υποβάλονταν.

 

 

Στο τέλος, εμφανίσθηκε η χορωδία της Παραδοσιακής Μουσικής του Ιερού Ναού, η οποία από το 2011 συνοδεύει τις διάφορες εκδηλώσεις της Ενορίας με ποικίλα τραγούδια, έχοντας ως χοράρχη τον μουσικό κ. Παναγιώτη Αμεξίζογλου. Τα μέλη της χορωδίας τραγούδησαν στο πολυπληθές κοινό πέντε όμορφα τραγούδια και καταχειροκροτήθηκε.

 

 

Την όμορφη γιορτή λήξεως μαθημάτων έκλεισε ο Σεβασμιώτατος κ. κ. Αθανάσιος ο οποίος είπε τα εξής:

«Σεβαστοί πατέρες, πάτερ Βασίλειε, πάτερ Νέστωρ και πάτερ Προκόπιε, θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους πατέρες αυτού του Ναού, τους κατηχητές της ενορίας του Αγίου Νικολάου και όλους τους συντελεστές του κατηχητικού και ιεραποστολικού έργου της χρονιάς, που μόλις μας πέρασε, αλλά και της σημερινής πολύ όμορφης εκδήλωσης.

Πραγματικά, τα παιδιά μας αξίζουν το καλύτερο και είμαι πολύ χαρούμενος, που η φετινή χρονιά κύλησε με πολύ σημαντικά θέματα. Τον σκοπό της ζωής μας, που είναι η αγιότητα, δηλαδή η παρουσία του Θεού στην καρδιά μας, στην καθαρή από τα πάθη καρδιά μας και στον φωτισμό του νοός μας. Στην εκμετάλλευση του χρόνου, της πολύ μικρής αλλά όμορφης ζωής μας, και στην λύση και απάντηση των αποριών των εφήβων, καθώς και στον πνευματικό καταρτισμό των ενηλίκων. Πραγματικά το έργο των Ιερέων, του Επισκόπου και των Ιερέων είναι ο ευαγγελισμός του ανθρώπου, ο πνευματικός καταρτισμός, η μετάδοση του λόγου του Θεού, η μετάδοση του Φωτός, η μετάδοση των αληθειών της πίστεώς μας και η στήριξη όλων των ανθρώπων, ώστε όταν έρχονται οι δύσκολοι καιροί να μπορούν να στέκονται όρθιοι και να μην σβήσει το κερί της πίστεως από την καρδιά τους. Σας συγχαίρω μέσα από την καρδιά μου και εύχομαι όλα όσα μάθαμε την φετινή χρονιά να τα εφαρμόσουμε το καλοκαίρι, στο οποίο μπήκαμε. Να μην ξεχάσουμε όλα όσα μάθαμε στα Κατηχητικά μας Σχολεία, στις συνάξεις, στα φροντιστήρια, στις επιμορφώσεις και στις ομιλίες. Να τα εφαρμόζουμε στη ζωή μας, έχοντας την απόλυτη βεβαιότητα ότι, ο Θεός θα είναι μαζί μας κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας. Καλό καλοκαίρι!»

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο προϊστάμενος της Ενορίας, πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Βασιλείου, ο οποίος είπε τα εξής:

«Δεν θα ήθελα να πω τίποτα άλλο. Τα είπανε όλα οι κατηχητές, τα παιδιά και ο Σεβασμιώτατος.

Δόξα τω Θεώ, ήταν ακόμη μια χρονιά ευλογημένη από τον Θεό, διότι όταν ακούγεται ο Λόγος του Θεού είναι ευλογία μεγάλη και όταν ακούγεται ορθοδόξως ο Λόγος του Θεού είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ευλογία. Διότι, όπως τα ’χουμε πει πάρα πολλές φορές, εκτός από τις άλλες θρησκείες, οι οποίες πολεμούν την αλήθεια και θέλουν να έρθουν να εισβάλλουν στην καρδιά μας και να μας αλλοτριώσουν, να μας βγάλουν τον Θεό από την ζωή, τον αληθινό Θεό, και να μας βάλουνε ό, τι ψεύτικο, έχουμε και όλες αυτές τις αιρέσεις, που είναι τα λάθη της πίστεως, από ανθρώπους υπερήφανους, όπως μας λένε οι πατέρες μας, οι οποίοι δεν θέλουν να ακολουθούν τον Λόγο του Θεού, όπως τον ερμηνεύουν οι Άγιοι Απόστολοι, οι Άγιοι πατέρες και οι Οικουμενικές Σύνοδοι. Όταν αυθαιρετούμε επάνω στον Λόγο του Θεού είναι το μεγαλύτερο λάθος, είναι αμαρτία, είναι ο εγωισμός μας και η υπερηφάνειά μας.

Γι’ αυτό, (το έχω πει πολλές φορές Σεβασμιώτατε) θέλω κάθε φορά, όσοι μας ακούν, να μας ελέγχουν και να μας κρίνουν, αλλά όχι με το δικό τους κριτήριο αλλά με το κριτήριο της Αγίας Γραφής και το κριτήριο των Αγίων Πατέρων των Οικουμενικών Συνόδων και των τοπικών Συνόδων της Εκκλησίας μας.

Τελειώνοντας, απλώς, θα ήθελα να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, πρώτα στον Άγιο Τριαδικό Θεό μας, μετά στον μακαριστό Επίσκοπό μας, τον κυρό Παύλο, ο οποίος μας έδωσε απλόχερα τόσες ευλογίες και μας έλεγε συνέχεια μιλήστε, μιλήστε, πείτε, βοηθήστε το λαό, ενημερώστε, ώστε να μαθαίνουν την πίστη, επειδή μόνο έχοντας την πίστη μπορούμε να ζούμε όπως πρέπει, όπως θέλει ο Θεός. Έτσι, για τον σκοπό που μας δημιούργησε ο Θεός. Το είπε νωρίτερα και μία μαθήτρια του Κατηχητικού Σχολείου ότι, ο Θεός είναι ο δημιουργός μας, δημιούργησε εμένα τον άνθρωπο, όλους τους ανθρώπους και ξέρει τι δημιούργησε. Οπότε, Αυτός είναι ο μόνος, ο οποίος μπορεί να μας πει, πως ακριβώς πρέπει να ζούμε.

Ευχαριστώ τους κατηχητές, τις κατηχήτριες, τον Παναγιώτη τον Αμεξίζογλου, για την εκμάθηση των τραγουδιών, που μας βοηθάει όλο τον χρόνο. Ευχαριστώ και την Τατιάνα Τζάλια, την Ευφημία Ώττα, τη Μαρία Καρανάσιου, τη Μαρία την Ώττα-Τσακμάκη, την Αγγελική Τσακμάκη, τη Μαλαματή Ζιώγου – Λογδανίδου και την Στέλλα την Καρανάσιου, που είναι στο Λύκειο, η οποία ήταν βοηθός στα παιδιά του Δημοτικού. Ένα ευχαριστώ και σε όλους αυτούς, οι οποίοι μας βοηθούν, και οικονομικά και ηθικά, αλλά και σε όλους εσάς, τους γονείς, οι οποίοι εμπιστεύεστε τα παιδιά σας, όχι σ’ εμένα, όχι στους κατηχητές αλλά στην Εκκλησία, στον Ιησού Χριστό.

Κάθε φορά που έρχονται τα παιδιά σας στο σπίτι, μετά τα κατηχητικά μαθήματα, να τα ρωτάτε: τι ακούσατε; τι σας είπαν; Επειδή, μπορεί κι εμείς να ξεφύγουμε, να κάνουμε κάποιο λάθος. Και να ’ρθείτε να πείτε, αυτό πάτερ, δεν το γράφει το ευαγγέλιο, αυτό δεν το λένε οι πατέρες της Εκκλησίας μας, αυτό η Εκκλησία δεν το έχει στην ζωή της. Οπότε να γίνεσθε συνεχώς οι κριτές μας, οι σωστοί κριτές μας».

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος βράβευσε τους τακτικούς μαθητές, δίνοντάς τους από ένα ωραίο βιβλίο, προσφορά της Ενορίας.

 

 

 

 

 

Η βραδιά έκλεισε με αναμνηστικές φωτογραφίες, χαμόγελα, γλύκισμα και ευχές. Η γιορτή είχε επιτυχία και όλοι όσοι την παρακολούθησαν έφυγαν ενθουσιασμένοι.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων