21/07/2021 21/07/2021 Με ιεροπρέπεια και ευλάβεια τελέσθη και φέτος στη Σύμη η εορτή της «ἐν πυρίνῳ ἅρματι εἰς οὐρανούς ἀναβάσεως τοῦ Προφήτου Ἠλιού τοῦ Θεσβίτου», στους δύο ομωνύμους Ιερούς Ναούς του. Στις 19 Ιουλίου το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε στον Μέγα πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος τελέσθηκε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία του «Ανηφόρου», πού...
21 Ιουλίου, 2021 - 14:46
Τελευταία ενημέρωση: 21/07/2021 - 14:54

Η εορτή του Προφήτη Ηλία στη Σύμη

Διαδώστε:
Η εορτή του Προφήτη Ηλία στη Σύμη

Με ιεροπρέπεια και ευλάβεια τελέσθη και φέτος στη Σύμη η εορτή της «ἐν πυρίνῳ ἅρματι εἰς οὐρανούς ἀναβάσεως τοῦ Προφήτου Ἠλιού τοῦ Θεσβίτου», στους δύο ομωνύμους Ιερούς Ναούς του.

Στις 19 Ιουλίου το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε στον Μέγα πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος τελέσθηκε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία του «Ανηφόρου», πού βρίσκεται «σκαρφαλωμένο» στη βραχώδη πλαγιά του βουνού, πάνω από τον όρμο του Πανορμίτη, επί της επαρχιακής οδού Σύμης-Πανορμίτη. Συμμετείχε ὁ π. Γεώργιος Χατζηχρυσάφης και ο Διάκονος π. Γεώργιος Κακακιός, ενώ το ιερό αναλόγιο διακόνησαν οι Ιεροψάλτες κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής και κ. Πανορμίτης Κακακιός.

Προ της απολύσεως και αφού ευλογήθηκαν οι προσφερόμενοι άρτοι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος λαμβάνοντας αφορμή από τα αναγνώσματα της Ακολουθίας, μίλησε για την μεγάλη αυτή μορφή της Παλαιάς Διαθήκης, την ακλόνητη πίστη και αγάπη, που έτρεφε στον αληθινό Θεό, τον πνευματικό του ζήλο, καθώς και για την επανεμφάνισή του στους έσχατους καιρούς, ως στήριγμα για τους πιστούς και για την ενίσχυση της Εκκλησίας.

Την επόμενη μέρα, ανήμερα της εορτής του Προφήτη Ηλία, την Τρίτη 20 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, στην παλαίφατη Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία «Βίγλας», κατά την Συμαϊκή ντοπιολαλιά στον «ΆϊΝουλιά», πουεπίσης βρίσκεται «σκαρφαλωμένη» στην απότομη πλαγιά του ομώνυμου βουνού, πλησίον του Κοιμητηρίου της Αγ. Μαρίνας. Συλλειτουργοί του ήταν ο π. Στέφανος Μακρής και ο Διάκονος π. Γεώργιος Κακακιός, ενώ το Ιερό Αναλόγιο διακόνησαν οι Ιεροψάλτες κ. Δημοσθένης Γιανναράς, κ. Μιχαήλ Τσαβαρής, κ. Πανορμίτης Κακακιός και κ. Αναστάσιος Μπαλής.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε το Θείο Λόγο, αναφερόμενος στην μορφή του εορταζομένου Προφήτη Ηλία, ο οποίος καίτοι «μονώτατος» στην θάλασσα της ποικιλώνυμης ειδωλολατρίας και αποστασίας της εποχής του, ζει και πολιτεύεται ευσεβώς σύμφωνα με τις εντολές του Θεού, αποτελώντας ανυπέρβλητο παράδειγμα και για όλους εμάς τούς σημερινούς Χριστιανούς, οι οποίοι καλούμαστε να εφαρμόσουμε αντιστοίχως το θέλημα του Θεού στην ζωή μας, έστω κι αν το περιβάλλον που ζούμε το αγνοεί επιδεικτικά.

Η εντυπωσιακή, για την θέση της αυτή, Ιερά Μονή ανηγέρθη το έτος 1722 από τον Ηγούμενο Ματθαίο, ένα νοσιακής βιωτής κληρικό, ο οποίος μερίμνησε προκειμένου να αγιογραφηθεί και το Καθολικό του Προφήτου Ηλία, μετά την αποπεράτωση, με ιδιαίτερο μάλιστα εικονογραφικό πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνονται χαρακτηριστικές σκηνές από την πολυκύμαντη ζωή του μεγάλου αυτού Προφήτου. Εντός του περιβόλου της Μονής υπάρχει και δεύτερος κατάγραφος Ναός, αυτός της Υπαπαντής του Σωτήρος, κτίσμα του έτους 1728, με κτήτορα τον ίδιο Ηγούμενο, Παρεκκλήσιο της Αγίας Άννης, καθώς και τα Κελλιάτων Μοναχών, που ζούσαν εκεί μέχρι τα τέλη του 19ουαιώνος.

Σύμφωνα δε με τίς υπάρχουσες ιστορικές μαρτυρίες, στα χρόνια της σκλαβιάς οι Πατέρες της Μονής είχαν αναπτύξει αξιοσημείωτο εθνικό και πνευματικό έργο, αφού συντηρούσαν πλούσια βιβλιοθήκη και συνέδραμαν έμπρακτα στην λειτουργία της παρακείμενης Σχολής της Αγίας Μαρίνας, η οποία απέβη πνευματικός φάρος γνώσεως για την νεότητα της Σύμης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων