19/10/2020 19/10/2020 Το πρωί της Κυριακής 18ης Οκτωβρίου 2020, ημέρα κατά την οποία η Αγία Εκκλησία τιμά την ιερά μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκη και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Σύμης, με συλλειτουργούς του τον π....
19 Οκτωβρίου, 2020 - 14:44
Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2020 - 14:11

Στη Σύμη εορτάστηκε ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός

Διαδώστε:
Στη Σύμη εορτάστηκε ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός

Το πρωί της Κυριακής 18ης Οκτωβρίου 2020, ημέρα κατά την οποία η Αγία Εκκλησία τιμά την ιερά μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκη και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Σύμης, με συλλειτουργούς του τον π. Στέφανο Μακρή Εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό. Τα ιερά αναλόγια κόσμησαν, ο κ. Δημοσθένης Γιανναράς, Πρωτοψάλτης του Ναού και ο κ. Εμμανουήλ Κυπριώτης.

Προσήλθαν για να εκκλησιασθούν αρκετοί πιστοί, προς τους οποίους ο Σεβασμιώτατος με τον μεστό θεολογικό του λόγο ομίλησε για την μεγάλη μορφή του εορταζομένου Ευαγγελιστού, αναφερόμενος στα πολλά Αγιοπνευματικά του χαρίσματα και την αγάπη του προς την Μητέρα του Φωτός, την Υπεραγία Θεοτόκον.

Ο Άγιος Λουκάς καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η εθνικότητά του ήταν Ελληνική. Είναι ο συγγραφέας του ομώνυμου Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων, βιβλία τα οποία περιλαμβάνονται στην Αγία Γραφή.

Ήταν γιατρός στο επάγγελμα (Κολ. 4,14), όμως γνώριζε πολύ καλά την ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της. Έγινε αχώριστος συνοδός του Αποστόλου Παύλου και ως γιατρός φρόντιζε για την ευαίσθητη υγεία του. Ο Λουκάς μετά την φυλάκιση του Παύλου περιόδευσε στην Ελλάδα και πέθανε στη Θήβα της Βοιωτίας σε ηλικία 80 ετών, αφού πρώτα κήρυξε και έκανε πολλά θαύματα. Εκεί διασώζεται και ο τάφος του.

Δείτε φωτογραφίες: 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων