02/08/2020 02/08/2020 Ποιμαντική επίσκεψη στο Καστελόριζο πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελορίζου κ. Χρυσόστομος από την Παρασκευή 31 Ιουλίου μέχρι και σήμερα Κυριακή 2 Αυγούστου. Ο Σεβασμιώτατος παρεβρέθηκε το Σάββατο στην τιμητική εκδήλωση αναγορεύσεως ως Επιτίμου Δημότη Καστελλορίζου, του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδη Στεφανή από τον Δήμαρχο Μεγίστης κ. Γεώργιο Σαμψάκο, κατόπιν αποφάσεως του...
02 Αυγούστου, 2020 - 20:26
Τελευταία ενημέρωση: 02/08/2020 - 20:03

Στο Καστελόριζο ο Μητροπολίτης Σύμης

Διαδώστε:
Στο Καστελόριζο ο Μητροπολίτης Σύμης

Ποιμαντική επίσκεψη στο Καστελόριζο πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελορίζου κ. Χρυσόστομος από την Παρασκευή 31 Ιουλίου μέχρι και σήμερα Κυριακή 2 Αυγούστου. Ο Σεβασμιώτατος παρεβρέθηκε το Σάββατο στην τιμητική εκδήλωση αναγορεύσεως ως Επιτίμου Δημότη Καστελλορίζου, του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδη Στεφανή από τον Δήμαρχο Μεγίστης κ. Γεώργιο Σαμψάκο, κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου για την πολύχρονη προσφορά του στο ακριτικό Νησί.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκτός του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χρήστος Μπάρδος, ο Δήμαρχος Μεγίστης κ. Γεώργιος Σαμψάκος, ο Αντιδήμαρχος Μεγίστης κ. Στράτος Αμύγδαλος, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου κ. Αντώνιος Γιαννικουρής, αντιπροσωπεία Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Δ.Α.Ν. Μεγίστης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Στεφανής ευχαρίστησε στην ομιλία του όλους τους κατοίκους για την μεγάλη αυτή τιμή που του επεφύλαξαν και ανεφέρθη καίρια στα εθνικά μας θέματα, δηλώνοντας ότι από σήμερα θα αποτελεί μαζί τους, τους περήφανους Έλληνες ακρίτες, τους θεματοφύλακες των ελληνικών και ευρωπαικών συνόρων, που θα επιμένουν να αγωνίζονται καθημερινά, αθόρυβα και συστηματικά, με συνειδητή επιλογή να κρατήσουν ζωντανή μία κοιτίδα ελληνισμού με διαδρομή αιώνων.

Επίσης, με την ευκαιρία της παρουσίας του, ο τιμώμενος Υφυπουργός εγκαινίασε την έκθεση φωτογραφίας της κ. Δήμητρας Χατζηαδάμ, με τίτλο «Εύζωνες: Οι φύλακες των αφανών», μία έκθεση η οποία συνιστά εξαιρετική εικαστική παρέμβαση στον κόσμο της Προεδρικής Φρουράς, προσεγγίζοντας μέσα από φωτογραφίες και εκθέματα, την αυστηρή καθημερινότητα των Ευζώνων μας, αναδεικνύοντας την προσωπική, ανθρώπινη πλευρά τους, καθώς επίσης το υψηλό τους φρόνημα και το ανεπίληπτο ήθος τους.

Στα εγκαίνια της εκθέσεως παρέστη ομοίως και ο Σεβασμιώτατος με τους λοιπούς επισήμους, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Μεγίστης. Η έκθεση αυτή, που διοργανώνει ο Δήμος Μεγίστης από 1η έως 16η Αυγούστου 2020, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού.

Περιλαμβάνει 45 έργα, από τα οποία 6 βασικά είναι σε φυσικό μέγεθος Εύζωνα 2 μέτρων. Το φωτογραφικό υλικό συνοδεύεται από μαρτυρίες Ευζώνων και ηχητικό ντοκουμέντο των δραστηριοτήτων τους. Σκοπός της έκθεσης είναι να διεγερθούν συναισθήματα μέσω των αισθήσεων, καθώς το κοινό έχει τη δυνατότητα να δεί και να αγγίξει από κοντά τσαρούχια και φουστανέλα. Παράλληλα με την έκθεση, ο επισκέπτης του νησιού θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει και ένα δρώμενο, με φωτογραφίες από τις 6 διαφορετικές στολές των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς. Τα εκθέματα τοποθετήθηκαν σε σπίτια κατά μήκος του κόλπου της Μεγίστης, έτσι ώστε, κατά την είσοδό του στο λιμάνι, ο επισκέπτης να αντικρίζει από μακριά τις στολές των Ευζώνων.

Ο Εύζωνας είναι ένα σύμβολο παγκόσμιας αναγνώρισης, μπροστά στο οποίο νιώθεις δέος, καθώς ταυτίζεται με την Ελληνική λεβεντιά και αξιοπρέπεια. Ο ίδιος αψηφά τις καιρικές συνθήκες και αποτελεί παράδειγμα στρατιωτικής αρετής και ήθους. Μέσα από τα έργα της καταξιωμένης φωτογράφου, περιηγούμαστε στην Ακρόπολη και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο αγέρωχο παρουσιαστικό τους, την παραδοσιακή στολή που φέρει πληθώρα συμβολισμών, τις ιδέες και τα συναισθήματά τους.

Το πρωί της Κυριακής ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης υπό των δύο Εφημερίων της Νήσου, π. Γεώργιο Μαλτέζο και π. Χρήστο Συμεωνίδη. Ο ίδιος, τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού επί τη ενάρξει του μηνός Αυγούστου, ομιλήσας επικαίρως προς το ευάριθμο εκκλησίασμα.

Τέλος, δραττόμενος της ευκαιρίας, ο Σεβασμιώτατος επιθεώρησε και τις εν εξελίξει ανακαινιστικές εργασίες μεγάλης κλίμακας του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου «Πηγαδιού», οι οποίες σημειωτέον υλοποιούνται σταδιακά και όταν επιτρέπει το υστέρημα της αγάπης και προσφοράς των ευλαβών Χριστιανών, ώστε ο καλλιμάρμαρος αυτός Ι. Ναός να διασωθεί εκ της ερειπώσεως, προκειμένου να συνεχίσει επί πολλά ακόμα έτη να κοσμεί το λιμάνι του ακριτικού Νησιού και με τον ήχο των κωδώνων του να συγκαλεί τους ευλαβείς Χριστιανούς στις τελούμενες Ιερές Ακολουθίες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων