29/07/2020 29/07/2020 Την μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος εόρτασαν στο νησί της Τήλου της Ιεράς Μητροπόλεως Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος.  Στην Ιερά Πανήγυρη προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έφτασε στην Τήλο από την Κυριακή 26 Ιουλιου 2020, παραμονή της εορτής συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Αντώνιο Πατρό,...
29 Ιουλίου, 2020 - 11:15
Τελευταία ενημέρωση: 29/07/2020 - 10:57

Τίμησαν τον Άγιο Παντελεήμονα στην Τήλο

Διαδώστε:
Τίμησαν τον Άγιο Παντελεήμονα στην Τήλο

Την μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος εόρτασαν στο νησί της Τήλου της Ιεράς Μητροπόλεως Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος. 

Στην Ιερά Πανήγυρη προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έφτασε στην Τήλο από την Κυριακή 26 Ιουλιου 2020, παραμονή της εορτής συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Αντώνιο Πατρό, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανορμίτου Σύμης και τον Διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Γεώργιο Κακακιό. Εκεί τον υποδέχθησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τήλου Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Φραγκόπουλος και ο νεοδιορισθείς Εφημέριος του Μεγάλου Χωριού π. Σπυρίδων Γκαγκιούζης, μετά των τοπικών Αρχών, οι οποίες συμμετείχαν σ’ όλες τις λατρευτικές εκδηλώσεις.

Το εσπέρας, στο προσφάτως ανακαινισθέν Καθολικό της Ιεράς Μονής ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, συμπαραστατουμένου υπό των ως άνω κληρικών και με την συμμετοχή της Δημάρχου Τήλου κ. Μαρίας Καμμά, του κ. Εμμανουήλ Χατζηφούντα επικεφαλής της Αξιωμ. Αντιπολιτεύσεως, ετέρων Δημοτικών Συμβούλων, των λοιπών Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών, ως και πολλών φιλαγίων Χριστιανών, ενώ προ της Απολύσεως ετελέσθη η Αρτοκλασία στον χαλικόστρωτο εξωτερικό περίβολο της Μονής, έμπροσθεν της αειρρόου Πηγής του Αγίου.

Το πρωί της σήμερον κυριωνύμου ημέρας, 27ης Ιουλίου 2020, ετελέσθη ο Όρθρος της εορτής και η Θ. Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου εντός του μεγαλοπρεπούς βυζαντινού Καθολικού της Ιεράς Μονής, υπό το γλυκύ όμμα του Παντοκράτορος Κυρίου και αυτό του μεγαλομάρτυρος Αγίου Παντελεήμονος, η θαυματουργή εικόνα του οποίου «βρύει ιάματα τοις προσιούσι εν πίστει».

Προ της απολύσεως ετελέσθη κατά την μοναστηριακή παράδοση το κτιτορικό Μνημόσυνον και αφού παρετέθη ο ευτρεπισμένος δίσκος των κολλύβων, εμνημονεύθησαν τα ονόματα των Κτιτόρων και όλων των Πατέρων που ασκήθησαν στην Μονή, συμπεριλαμβανομένου και του μακαριστού π. Εμμανουήλ Πόκκια, ο οποίος εκοιμήθη εκεί αιφνιδίως το παρελθόν έτος. Τέλος έλαβε χώρα η λιτάνευσις της θαυματουργού Εικόνας του Αγίου και ευλογήθηκαν οι Άρτοι, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια του προαυλίου.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε προς τους εκκλησιαζομένους πιστούς περί της μεγάλης αυτής μορφής του εορταζομένου Μεγαλομάρτυρος, ο οποίος προσέφερε αφειδώλευτα και αναργύρως στους ανθρώπους το χάρισμα των ιάσεων που έλαβε από τον Δωρεοδότη Χριστό, συνδέοντας αυτούς ελευθέρως με την Πηγή της Ζωής και της Αθανασίας.

Εν τέλει ευχαρίστησε με θερμά λόγια τα στελέχη και το προσωπικό της οικείας Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, τα οποία με την εγνωσμένη συνέπεια και επιστημονική κατάρτιση που τα διακρίνει, ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο την αποκατάσταση και συντήρηση του εσωτερικού γύψινου διακόσμου και των τοιχογραφιών του Καθολικού της Μονής, χρονολογουμένων από τα τέλη του 15ου αιώνος, επαναφέροντας το ιστορικό αυτό μνημείο στην πρωταρχική του αίγλη και μεγαλοπρέπεια.

Δραττόμενος της ευκαιρίας, εμνήσθη του αοιδίμου Προκατόχου του, πρώτου Μητροπολίτου Σύμης και Τήλου κυρού Χρυσοστόμου (Δημητριάδη) του Ιμβρίου, με ενέργειες του οποίου παρεχωρήθη προς το Υπουργείο Πολιτισμού οικοπέδο της Μονής, εκτάσεως δύο και πλέον στρεμμάτων περίοπτης μάλιστα θέσεως στην είσοδο του Μεγάλου Χωριού, με σκοπό την ανέγερση του «Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου Τήλου», η οποία ευρίσκεται σε εξέλιξη. Ο μακαριστός Ιεράρχης, έχοντας να αντιμετωπίσει το ανυπέρβλητο ζήτημα της αποκαταστάσεως της αθλίας εικόνας του καταρρέοντος τότε εσωτερικού διακόσμου του Καθολικού της Μονής, έθεσε προσφυέστατα ως απαράβατο όρο της δωρεάς, την εσωτερική ανακαίνισή του, αίτημα το οποίο οι ιθύνοντες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κατενόησαν, απεδέχθησαν και με έμπρακτο ενδιαφέρον υλοποίησαν, αποπερατώνοντας το έργο σχεδόν προ τριμήνου.

Ευχαριστίες επίσης, απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος, στον Πανοσιολ. Αρχιερ. Επίτροπο Τήλου π. Αθανάσιο, τον π. Σπυρίδωνα, τα Μέλη της Μοναστηριακής Επιτροπής για την άψογη διοργάνωση της Πανηγύρεως, καθώς και στους Τηλίου της Ρόδου, οι οποίοι ευχαρίστως ανέλαβαν τον εξ αρχής εξοπλισμό του ανακαινισθέντος Καθολικού με τα απαραίτητα ιερά σκεύη, καλύμματα κ.τ.λ., προσδίδοντας περισσή ιεροπρέπεια και αξιοπρέπεια.

Τέλος είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι εφέτος, παρόλο που δεν πραγματοποιήθησαν οι καθιερωμένες πανηγυρικές εκδηλώσεις των παρελθόντων ετών, οι εορταστές του λαοφιλούς αυτού Αγίου, που προσήλθαν στις λατρευτικές συνάξεις τόσον αφ’ εσπέρας, όσον και την κυριώνυμο ήσαν και πάλι πολυπληθείς, τηρώντας βεβαίως τα ισχύοντα μέτρα των υγειονομικών Αρχών.

Ακολουθεί φωτογραφικό λεύκωμα της Ιεράς Πανηγύρεως.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων