17/04/2021 18/04/2021 Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β’, και με τη συμμετοχή δύο Εφημερίων και του Διακόνου, τελέσθηκε σήμερα το πρωί η Θεία Λειτουργία, στον Θεομητορικό Ιερό Ναό της Παναγίας Θεοσκεπάστου, στη Χώρα της Άνδρου όπου οι πιστοί τίμησαν την Προστάτιδα της Νήσου. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε με την παρουσία των Βουλευτών Κυκλάδων της Νέας...
17 Απριλίου, 2021 - 14:24
Τελευταία ενημέρωση: 18/04/2021 - 9:37

Πανηγύρισε η Προστάτιδα της Άνδρου Παναγία Θεοσκέπαστη

Διαδώστε:
Πανηγύρισε η Προστάτιδα της Άνδρου Παναγία Θεοσκέπαστη

Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β’, και με τη συμμετοχή δύο Εφημερίων και του Διακόνου, τελέσθηκε σήμερα το πρωί η Θεία Λειτουργία, στον Θεομητορικό Ιερό Ναό της Παναγίας Θεοσκεπάστου, στη Χώρα της Άνδρου όπου οι πιστοί τίμησαν την Προστάτιδα της Νήσου.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε με την παρουσία των Βουλευτών Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κας Αικατερίνης Μονογυιού και κ. Φιλ. Φόρτωμα, του Επάρχου Άνδρου κ. Δημ. Λάσκαρη, του Δημάρχου Άνδρου κ. Δημ. Λοτσάρη, των Αντιδημάρχων κας Μαρίας Βενετίκη και Δημ. Γιαννίση, του επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως του Δήμου και διατελέσαντος Δημάρχου Άνδρου, ιατρού κ. Θεοδ. Σουσούδη, της Εκπροσώπου της Πολιτικής Προστασίας κας Σαραβάνου, του Λιμενάρχου Άνδρου, της Εκδότου της Εφημερίδος «Κυκλαδική» της Νάξου, οπλιτών του ΤΕ Άνδρου και περιορισμένου αριθμού πιστών και πολλών προσκυνητών, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, που αναμεταδιδόταν απ’ ευθείας από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό « SYROS TV1» και την ενημερωτική ιστοσελίδα «CYCLADES 24», προσέρχονταν και προσκυνούσαν την Αγία Εικόνα με τάξη και τηρώντας με προσοχή τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στις πολιορκίες της Κωνσταντινούπολης το 626 από τον Χαγάνο των Αβάρων και τον Χοσρόη των Περσών, οι οποίοι με αλαζονεία διακήρυτταν ότι δεν υπάρχει πλέον σωτηρία για την Πόλη του Κωνσταντίνου!

Και, όμως, υπογράμμισε, οι απειλές τους εθραύσθησαν, ως τα πεπυρωμενα βέλη του πονηρού, στην ασπίδα της πίστεως προς το Θεό και της εμπιστοσύνης στην Υπέρμαχο Στρατηγό, με αποτέλεσμα ο στόλος των εχθρών να καταποντιστεί στον Κεράτιο και, δύο μήνες αργότερα ο Ηράκλειος να κατατροπώσει τους Πέρσες και να πάρει πίσω τον Τίμιο Σταυρό.
Με αυτή την πίστη, συνέχισε. και οι πρόγονοί μας, οι αγωνιστές του 1821, επαναστάτησαν κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας, ύψωσαν τρόπαια νίκης λαμπρά και από όλο τον πολιτισμένο κόσμο θαυμαστά και κατέκτησαν με το αίμα τους την Ελευθερία και την Εθνική ανεξαρτησία!

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες, που δημιούργησε στην Πατρίδα μας η πανδημία, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε και να τις ξεπεράσουμε με όπλα την πίστη στο Θεό και την εμπιστοσύνη στην Επιστήμη.

Ιδιαίτερα δε προέτρεψε όλους να μη λησμονηθούν τα διδάγματα που εξήχθησαν από την εμπειρία της πανδημίας, μετά την παρέλευσή της, ότι, δηλαδή, η πανδημία, εκτός από τη θλίψη, που μας προεκάλεσε, μας έμαθε να είμεθα ταπεινοί και όχι αλαζόνες, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι είμαστε οι κυρίαρχοι του κόσμου, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις.

Σημείωσε, επίσης, ότι ήδη η Πατρίδα μας έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης από την πανδημία, ζήτησε τη συστράτευση όλων στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισής της, με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Ευχαρίστησε, τέλος τον Εφημέριο του Ναού και ευχήθηκε στους περιθαλπομένους στο «Εμπερίκειο Γηροκομείο Άνδρου», οι οποίοι σε ασφαλείς εποχές παρακολουθούσαν τη λιτανεία της Θεοσκεπάστου στην πλατεία Γηροκομείου, να έχουν υγεία και ανώδυνη βιοτή.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας αναπέμφθη δοξολογική Δέηση ενώπιον παλαιάς Εικόνος από το παστοφόριο του Ναού, την οποία ο Σεβσσμιώτατος παρέδωσε εις χείρας των παρισταμένων οπλιτών του Τάγματος Εθνοφυλακής και εψάλη το «Τη Υπερμάχω».

Τέλος, οι Βουλευτές, ο Έπαρχος, ο Δήμαρχος Άνδρου και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως του Δήμου και διατελέσας Δήμαρχος Άνδρου, ιατρός κ. Θεοδ. Σουσούδης απηύθυναν σύντομες ευχές στο λαό της νήσου και οι Εκδηλώσεις επελέγησαν με τον Εθνικό Ύμνο.

Δείτε φωτογραφίες:

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων