11/04/2021 11/04/2021 Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Απολλωνίας Σίφνου ιερούργησε σήμερα το πρωί, 11 Απριλίου 2021, Δ’ Κυριακή Νηστειών, με τη συμμετοχή του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βρύσης, Αρχιμ. Ιωαννίκιου, και του Εφημερίου του Ναού, Πρεσβύτερου Ιωάννου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε και το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του αοιδίμου Πρωτοπρεσβυτέρου Αντωνίου...
11 Απριλίου, 2021 - 20:27
Τελευταία ενημέρωση: 11/04/2021 - 20:15

Στη Σίφνο για την Δ’ Κυριακή Νηστειών ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωρόθεος

Διαδώστε:
Στη Σίφνο για την Δ’ Κυριακή Νηστειών ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωρόθεος

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Απολλωνίας Σίφνου ιερούργησε σήμερα το πρωί, 11 Απριλίου 2021, Δ’ Κυριακή Νηστειών, με τη συμμετοχή του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βρύσης, Αρχιμ. Ιωαννίκιου, και του Εφημερίου του Ναού, Πρεσβύτερου Ιωάννου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε και το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του αοιδίμου Πρωτοπρεσβυτέρου Αντωνίου Λεβαντή, διατελέσαντος Εφημερίου του Ναού και επί δεκαετίες Αρχιερατικού Επιτρόπου Σίφνου.

 

Κηρύσσων τον θείο λόγο, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στην ταπείνωση της καρδιάς και την αγωνιώδη παράκληση του πονεμένου πατέρα της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής προς τον Κύριο, να τον στηρίξει στην πίστη, καθώς και στην παραγγελία του Ιησού προς όλα τα μέλη της Εκκλησίας, ότι με την πίστη, την προσευχή και τη νηστεία θα μπορέσουν να πράξουν το χρέος τους έναντι του Θεού και των συνανθρώπων τους.

Ομίλησε, επίσης, για τον σήμερα τιμώμενο Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος και τόνισε ιδιαίτερα τη αρετή της αμνησικακίας, την οποία αναλύει στον ένατο λόγο της «Κλίμακος» των αρετών, και για την οποία ο ιερός Χρυσόστομος αναφέρει ότι «ουδέν ούτως ο Θεὸς αποστρέφεται ως άνθρωπον μνησίκακον και διατηρούντα οργής».

Επεκαλέσθη δε και την άποψη του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητή, ότι, δηλαδή, «τη συγχώρεση των παραπτωμάτων μας τη βρίσκουμε συγχωρώντας τους αδελφούς μας και το έλεος του Θεού το βρίσκουμε ελεώντας τους αδελφούς μας. Όσο περισσότερη μακροθυμία δείχνουμε στους αδελφούς μας που μας έφταιξαν, τόσο περισσότερο απολαμβάνουμε τη θεία μακροθυμία».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσωπικότητα του κεκοιμημένου Πρωτοπρεσβυτέρου και κάλεσε του Ιερείς της Σίφνου να τον μιμηθούν στην τιμιότητα, την ανιδιοτέλεια και το εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα. Συνεχάρη, επίσης, την Πρεσβυτέρα και τις θυγατέρες του κεκοιμημένου Αντωνίου Λεβαντή, οι οποίες, με τις οικογένειές τους, τον περιποιήθηκαν ως Άγγελοι και αντιπελάργησαν με στοργή τα όσα ο μακαριστός σύζυγος και πατέρας τους προσέφερε.

Ευχαρίστησε, τέλος, τους Εφημερίους του Ναού και τους συνεργάτες τους και, ιδιαιτέρως, τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βρύσης για τη φιλοξενία του, και ευχήθηκε σε όλους για τις προσιούσες Άγιες Ημέρες του Πάσχα.

Στο μεταξύ, χθες, Σάββατο 10 Απριλίου 2021, στον μονόχωρο Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου του ολιγάνθρωπου χωριού Κάστρου της Σίφνου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ τέλεσε την Ακολουθία του Αγίου Ελαίου, με τη συμμετοχή Εφημερίων της νήσου και την παρουσία της Δημάρχου Σίφνου κας Μαρίας Ναδάλη, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Ιωάννη Γεροντή και των ολίγων κατοίκων του χωριού, που προσήλθαν τηρούντες με προσοχή τα υγειονομικά μέτρα.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στην υιοθέτηση από την Εκκλησία υλικών στοιχείων από τον Ιουδαϊσμό και τον Αρχαίο Ελληνισμό, τα οποία προσέλαβε, εκχριστιάνισε, εξαγίασε και μετέφερε στην τελεστική πράξη των Μυστηρίων Της, όπως το ύδωρ, τα στέφανα, τα δακτυλίδια και το λάδι, το οποίο από ενισχυτικό της σωματικής δύναμης των αθλητών μετέτρεψε σε ενισχυτικό της ψυχικής δύναμης των πνευματικών αθλητών, των πιστών, για να αντιμετωπίζουν νικηφόρα και τον πνευματικό αγώνα προς την ηθική τελειότητα και τον καθημερινό αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής.

Κάλεσε δε τους πιστούς με αυτή την πίστη να χρισθούν με το Άγιο Έλαιο και να βγουν νικητές στον αγώνα της ζωής!
Ευχαρίστησε, επίσης, τον Εφημέριο του Ναού, Πρωτοπρ. Ιωάννη Κουμάκη και ευχήθηκε σε όλους για το Άγιο Πάσχα!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων