01/11/2020 01/11/2020 Στον ιστορικό και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης τελέσθηκε σήμερα το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, με την οποία επελέγησαν οι πνευματικές εκδηλώσεις και λειτουργικές τελετές «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020», προς τιμήν του Πολιούχου και Εφόρου Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου. Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ στην ομιλία του, απευθυνόμενος προς τους...
01 Νοεμβρίου, 2020 - 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 01/11/2020 - 15:56

Στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης ιερούργησε ο Μητρ. Σύρου

Διαδώστε:
Στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης ιερούργησε ο Μητρ. Σύρου

Στον ιστορικό και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης τελέσθηκε σήμερα το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, με την οποία επελέγησαν οι πνευματικές εκδηλώσεις και λειτουργικές τελετές «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020», προς τιμήν του Πολιούχου και Εφόρου Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ στην ομιλία του, απευθυνόμενος προς τους πιστούς οι οποίοι, λόγω των περιοριστικών μέτρων παρίσταντο στο Ναό πνευματικά, αφού ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο για την πρόσκλησή του, εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Σάμου και την οδύνη του για την τραγική απώλεια των δύο νέων παιδιών, που τώρα συναυλίζονται με τους Αγγέλους στον ουρανό.

Συμπλήρωσε δε ότι, όπως ο Άγιος Ακάκιος, Επίσκοπος Αμίδης (422 μ.Χ.), διέθεσε όλο τον πλούτο της Εκκλησίας για την απελευθέρωση 7.000 Περσών στρατιωτών, αιχμαλώτων των Βυζαντινών, έτσι και ‘μείς σήμερα πρέπει να προσευχόμεθα και για τους δοκιμαζομένους από το σεισμό κατοίκους της Σμύρνης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην τιμή που αποδίδει η Εκκλησία στα τιμία Λείψανα των Αγίων ήδη από τον 1ο μ. Χ. αιώνα, όπως μαρτυρεί η τιμή που απέδωσαν οι πρώτοι Χριστιανοί στα λείψανα του Αγίου Ιγνατίου, επικαλούμενος και τις περί των ιερών Λειψάνων θέσεις των Πατέρων της Εκκλησίας του Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Βασιλείου του Μεγάλου, οι οποίοι διδάσκουν ότι η ενοικήσασα στην ψυχή και το σώμα των Αγίων Θεία Χάρη αγιάζει και τα σώματα τους και τις λάρνακές τους και τους τάφους τους και υποστηρίζουν ότι μια πόλη που έχει τιμία λείψανα είναι σαν να έχει θωρακιστεί με τείχη και πύργους!

Ο Άγιος Δημήτριος, προσέθεσε, έπιλέξας το δρόμο της αγάπης προς τον Θεό και τον άνθρωπο, αντήλλαξε το σκήπτρο με το Σταυρό και τη στρατιωτική χλαίνη με τη χλαμύδα του μαρτυρίου και ανεδείχθη προστάτης και πολιούχος της Θεσσαλονίκης.

Εξ αφορμής και της σημερινής εορτής των Αγίων Αναργύρων, ο Σεβασμιώτατος ομίλησε και για τις τρεις κατηγορίες των πιστών, αυτοί που τηρούν το θέλημα του Θεού ως δούλοι, από το φόβο του κυρίου τους, όσοι το τηρούν ως υπάλληλοι, περιμένοντας το μισθό τους και όσοι εκτελούν τις εντολές του Θεού σαν μικρό παιδί, από αγάπη στον πατέρα τους και μόνο, όπως ο
Άγιος Δημήτριος και οι Άγιοι Ανάργυροι, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την αγάπη του Θεού και των ανθρώπων.

«Σήμερα, προσέθεσε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, δοκιμάζεται η πίστη, η υπομονή και η επιμονή μας!

Μπορεί, βέβαια, η στρατευμένη Εκκλησία να απουσιάζει σωματικά από τον Ναό, η θριαμβεύουσα, όμως, Εκκλησία είναι παρούσα και κυρίως στο Άγιο Ποτήριο, την πηγή της ζωής και της υγείας, ψυχικής και σωματικής»!

Επικαλεσθείς, τέλος, τη διατύπωση του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ ότι οι Άγιοι είναι «οι άφωνες σάλπιγγες, που αναγγέλουν στον κόσμο το σωτήριο μήνυμα του Θεού», προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν στον ηρωισμό και την έμπρακτη αγάπη τον Άγιο Δημήτριο και τους Αγίους Αναργύρους και να πορεύονται στη ζωή τους κρατώντας το χέρι τους, με το οποίο ανοίγουν και το φεγγίτη του ουρανού, για να γεμίσει η ζωή μας από το φως της ελπίδας, της αγάπης και της δικαιοσύνης του Θεού και ευχήθηκε σε όλους για τον αρξάμενο μήνα Νοέμβριο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων