05/04/2020 05/04/2020 Ενώπιον της Ιερά εικόνος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, στην ομώνυμη Ιερά Μονή στη Σύρο, τέλεσε παράκληση ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, δεόμενος για την κατάπαυση της πανδημίας του κορωνοϊού που δοκιμάζει την ανθρωπότητα. Το ίδιο είχαν πράξει και οι πατέρες της μονής 102 χρόνια πριν (2 Δεκεμβρίου 1918), όταν μια άλλη πανδημία, αυτή της...
05 Απριλίου, 2020 - 16:55
Τελευταία ενημέρωση: 05/04/2020 - 16:50

Γονατιστοί στην Αγ. Βαρβάρα για την κατάπαυση της πανδημίας

Διαδώστε:
Γονατιστοί στην Αγ. Βαρβάρα για την κατάπαυση της πανδημίας

Ενώπιον της Ιερά εικόνος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, στην ομώνυμη Ιερά Μονή στη Σύρο, τέλεσε παράκληση ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, δεόμενος για την κατάπαυση της πανδημίας του κορωνοϊού που δοκιμάζει την ανθρωπότητα.

Το ίδιο είχαν πράξει και οι πατέρες της μονής 102 χρόνια πριν (2 Δεκεμβρίου 1918), όταν μια άλλη πανδημία, αυτή της Ισπανικής γρίπης, είχε πλήξει θανατηφόρα τη νήσο της Σύρου. 

Τι ήταν η Ισπανική γρίπη

Η ισπανική γρίπη πιθανότατα προήλθε από την Άπω Ανατολή, ονομάστηκε όμως έτσι επειδή οι πρώτες αναφορές για την πανδημία προήλθαν από τον Τύπο της Ισπανίας, η οποία δεν συμμετείχε στον πόλεμο.

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα του ιού που είχαν διατηρηθεί σε εργαστήρια ή βρέθηκαν σε πτώματα θαμμένα στο παγωμένο έδαφος της Αλάσκας.

Διαπίστωσαν ότι μια μικρή μετάλλαξη του ιού επέτρεψε στις πρωτεΐνες της επιφάνειάς του, που χρησιμοποιούνται για να προσκολληθεί ο ιός στα κύτταρα, να αναγνωρίζουν και τους αντίστοιχους ανθρώπινους υποδοχείς.

Ο θάνατος επερχόταν από οξύ φλεγμονώδες πνευμονικό οίδημα, αιμορραγική πνευμονίτιδα ή πνευμονία με οξύ αιμορραγικό οίδημα. Παρατηρούνταν κυάνωση του δέρματος ιδιαίτερα γύρω από το πρόσωπο, στο στόμα, στον λαιμό και στα δάκτυλα.

Στη νεκροψία οι βάσεις των πνευμόνων ήταν περισσότερο προσβεβλημένες και οι θωρακικές κοιλότητες περιείχαν ανοικτό καφέ ή κίτρινο ως σκούρο κόκκινο υγρό.

Στη Μεγάλη Βρετανία η γρίπη προκάλεσε τον θάνατο 220.000 ανθρώπων, στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώθηκαν πάνω από 550.000 θάνατοι, ενώ στην Ιαπωνία περί τα 250.000 θύματα και στις Ινδίες τα πέντε εκατομμύρια.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων