23/08/2021 23/08/2021 Στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, τελέσθηκε την Κυριακή 22 Αυγούστου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ιερό Μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτου Σύρου Δωροθέου Α’, επί τη συμπληρώσει εικοσαετίας από της κοιμήσεώς του, με τη συμμετοχή των Εφημερίων της Σύρου. Στην επιμνημόσυνη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι η πρώτη σελίδα του Βιβλίου της ζωής του...
23 Αυγούστου, 2021 - 9:48
Τελευταία ενημέρωση: 23/08/2021 - 9:55

Σύρου για τον προκάτοχο του: “Αγάπησε πολύ το λαό της Σύρας”

Διαδώστε:
Σύρου για τον προκάτοχο του: “Αγάπησε πολύ το λαό της Σύρας”

Στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, τελέσθηκε την Κυριακή 22 Αυγούστου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ιερό Μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτου Σύρου Δωροθέου Α’, επί τη συμπληρώσει εικοσαετίας από της κοιμήσεώς του, με τη συμμετοχή των Εφημερίων της Σύρου.

Στην επιμνημόσυνη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι η πρώτη σελίδα του Βιβλίου της ζωής του μακαριστού προκατόχου του άνοιξε την 30ή Σεπτεμβρίου 1913 και έκλεισε το πρωί της 14ης Αυγούστου 2001 στο Βαρδάκειο και Πρώιο Νοσοκομείο Σύρου.

Στη συνέχεια, «διάβασε» συνοπτικά σελίδες από τη ζωή του, σχετικές με την ορφάνια του, την βοήθεια και τη στήριξη που του παρέσχε στις σπουδές του ο αοίδιμος κοινός Προκατοχός τους Φιλάρετος και η Ιερά Μονή Τουρλιανής Μυκόνου, την αρωγή που προσέφερε στην απορφανισμένη οικογένειά του, τη χειροτονία του σε διάκονο και πρεσβύτερο, την εκλογή του σε Μητροπολίτη Σύρου και την πάνδημη χειροτονία του σε Επίσκοπο την 21η Νοεμβρίου 1965, το ψυχικό σθένος με το οποίο αντιμετώπισε δύσκολες καταστάσεις την περίοδο της Επταετίας, αλλά και περιπτώσεις που έπλητταν το νησί της Σύρου και απειλούσαν με ανεργία τους Συριανούς την περίοδο της Δημοκρατίας.

«Αγάπησε πολύ και με θυσιαστικό φρόνημα το λαό της Σύρας», προσέθεσε «και αγαπήθηκε πολύ από τους Συριανούς, οι οποίοι πανδήμως τον υπεδέχθησαν ως Επίσκοπό τους το 1965 και εξ ίσου πανδήμως τον αποχαιρέτησαν το 2001!»

Προς επίρρωση των λεγόμενων του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ανεφέρθη στην προειδοποίηση του τότε Δημάρχου Ερμουπόλεως Σταυρού Βαφία προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Α’ ότι «το πλοίο που θα έρθει να πάρει το Μητροπολίτη Δωρόθεο δεν θα βρει κάβους να δέσει στο λιμάνι»!

Υπογράμμισε, τέλος, ότι στα έσχατα της ζωής του ευτύχησε να έχει τη στοργή και την υιϊκή περίθαλψη πνευματικών του τέκνων, όπως ο Αρχιμ. Δωρόθεος Γάγγος, αλλά και τη μέριμνα της κας Ελένης Μαυρομάτη, την οποία ετίμησε με το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως και για την τεσσαρακονταετή υπηρεσία της στον Οίκο Ευγηρίας της Ιεράς Μητροπόλεως και για την εικοσαετή διακονία της προς τον ίδιο στο Επισκοπείο Ερμουπόλεως.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ τέλεσε τρισάγιο επί του στο προαύλιο του Ιερού Ναού κειμένου τάφου του αειμνήστου Ιεράρχου.

Το Αναλόγιο του Ιερού Ναού διηκόνησαν ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου και ο Ιεροψάλτης του Ναού, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , επιστρέφοντα στην πατρίδα του, ευχαρίστησε και συνεχάρη για την ιεροψαλτική διακονία του και οι, Νικήτας Γρυπάρης και Δημήτριος Ζάχαρης.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων