22/08/2021 22/08/2021 Το Ιερό Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση είκοσι (20) ετών από την Κοίμηση του Μητροπολίτου Σύρου κυρού Δωροθέου Α’ (Στέκα) τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ το πρωί της Κυριακής 22 Αυγούστου 2021. Το Ιερό Μνημόσυνο τελέστηκε μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ερμουπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος στο Μνημόσυνο του Προκατόχου του...
22 Αυγούστου, 2021 - 13:30

Το Εικοσαετές Μνημόσυνο του Μητροπολίτου Σύρου Δωροθέου Α’

Διαδώστε:
Το Εικοσαετές Μνημόσυνο του Μητροπολίτου Σύρου Δωροθέου Α’

Το Ιερό Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση είκοσι (20) ετών από την Κοίμηση του Μητροπολίτου Σύρου κυρού Δωροθέου Α’ (Στέκα) τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ το πρωί της Κυριακής 22 Αυγούστου 2021. Το Ιερό Μνημόσυνο τελέστηκε μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ερμουπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος στο Μνημόσυνο του Προκατόχου του μίλησε στους πιστούς και ανέφερε:

«Άνδρες ονομαστοί εν δυνάμει…
Ηγούμενοι λαού.. Πάντες ούτοι εν γενεαίς εδοξάσθησαν και εν ταις ημέραις αυτών καύχημα..ούτοι άνδρες ελέους ων αι δικαιοσύναι ουκ επελήσθησαν.. και η δόξα αυτών ούκ εξαληφθήσεται. Το σώμα αυτών εν ειρήνη ετάφη και το όνομα αυτών ζη εις γενεάν» (Σειράχ μδ΄3-15)

Την Παύλειο εντολή στοιχούντες, «μνημονεύετε των ηγουμένων υμών», οφειλετικώς και καθηκόντως μνημονεύομεν, ενθυμούμεθα σήμερα, τον αοίδιμο Ηγούμενο και Προκάτοχό μας, Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο τον Α’, η μνήμη του οποίου παραμένει στη θύμηση του λαού αναξάλειπτη και ζωντανή, 20 χρόνια μετά την οσιακή του κοίμηση, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου του 2001, ημέρα κατά την οποία ο απορφανισθείς λαός ως αληθινό πατέρα του τον θρήνησε και τον έκλαψε.

Θρήνησε και έκλαψε γιατί στερήθηκε ένα Ποιμένα, που τον διέκρινε η απλότητα, η ειλικρίνεια, η παιδική αυθορμητικότητα και πάνω απ` όλα η αγάπη και η συγκαταβατικότητα.
Γιατί στερήθηκε ένα γνήσιο Πατέρα, που στάθηκε πάντα κοντά του, τον στήριξε, τον βοήθησε, για τον οποίο τα πάντα τοις πάσι γέγονε κα υπέρ του οποίου την ψυχήν αυτού έθετε, και σε περίοδο Κατοχής και σε χρόνια δικατορίας και σε εποχές δημοκρατίας!

Ήταν τα μαύρα χρόνια της Κατοχής, όταν ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής, έθετε πρώτο το όνομά του στον κατάλογο των προς εκτέλεση Ανωμεριτών, ως αντίποινα των Γερμανών κατακτητών σε σαμποτάζ, που είχε γίνει σε αποθήκες πετρελαίου στην παραλία της Φτελιάς, με μια τόλμη, αληθινά χριστομίμητη, που κέρδισε το θαυμασμό των Γερμανών, ο οποίος μεταφράστηκε στη σωτηρία των συντοπιτών του.

Και ως Επίσκοπος, πλέον, στα χρόνια της δικτατορίας, άπλωνε τις φτερούγες της αγάπης του για να αγκαλιάσουν, να παραμυθήσουν και να στηρίξουν τα φυλακισμένα και εκτοπισμένα στη Γυάρο και Φολέγανδρο πρόβατά του, χωρίς να υπολογίζει προειδοποιήσεις και απειλές…

Αλλά και σε εποχή Δημοκρατίας, όταν τα ΜΑΤ ήρθαν στη Σύρο να καταπνίξουν τις αντιδράσεις του λαού για το κλείσιμο του ΝΕΩΡΙΟΥ, και πάλι βρέθηκε κοντά στους δοκιμαζόμενους και απειλούμενους από την ανεργία Συριανούς, και τα ράσα του έγιναν ασπίδα προστασίας και σωτηρίας τους, μπροστά στο άγαλμα του Μιαούλη, στην πλατεία της Ερμούπολης.

Τέτοιος ήταν ο σήμερα καθηκόντως, αλλ’ ελαχίστως τιμώμενος Πατέρας μας!
Άνθρωπος αγάπης, άνθρωπος αγώνα, άνθρωπος νίκης! Άνθρωπος, που διατήρησε ανόθευτο το Μυκονιάτικο αυθορμητισμό του και την απλότητα, όσο ψηλά και αν ανέβηκε, έστω κι’ αν πολλές φορές γι’ αυτό παρεξηγήθηκε.

Αγάπησε τους πάντες με το δικό του τρόπο και αγωνίστηκε γι’ αυτούς, ιδιαίτερα για τους νέους και τους Γέροντες, στους οποίους προσέφερε, λήθης εμπόδια της μνήμης του, το Μαθητικό Οικοτροφείο στην Ερμούπολη, όπου σήμερα στεγάζονται οι Αστυνομικές Υπηρεσίες, τον Οίκο Ευγηρίας Αγίου Ιωάννου Ταλάντων, και την κορωνίδα όλων, την εξαώροφη Φοιτητική Εστία στην Αθήνα.

Ως Ιεράρχης, επί 36 χρόνια, διοίκησε με σύνεση, διαφύλαξε και με φρόνηση προστάτεψε τα δίκαια της Εκκλησίας και ιδιαίτερα των Μοναστηρίων, την περιουσία των οποίων, όταν απειλούνταν από τον λεγόμενο τότε «Νόμο Τρίτση», απτόητος διέσωσε, και προσέφερε στην Εκκλησία πλήθος καλών Κληρικών-γεωργών του πνευματικού Αμπελώνος της Εκκλησίας μας, μεταξύ των οποίων και τρεις Επισκόπους,

Τον αοίδιμο Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικόλαο Πρωτοπαπά, τον Τήνιο, η θεοφιλής και σε κάθε τομέα, ποιμαντικό, κηρυκτικό, συγγραφικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό, καρποβριθής, Αρχιερατεία του οποίου άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στήν ἐκκλησιαστική μας ζωή και τη συλλογική μας μνήμη

Τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μπρανζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονα, τόν Τήνιο, τον ιεραποστολικώς στην Αφρική δρώντα, και  την ελαχιστότητά μου!
Αγαπητοί μου,

Το μνημόσυνο αυτού «εις γενεάν και γενεάν»!

Η γη των Συρίων έως της δευτέρας και αδεκάστου Παρουσίας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, εν τάφω σμικρώ ξενοδοχεί «τον εν ακακία της καρδίας αυτού διαποιμάναντα τον λαό του Θεού» το μακαριστό Μητροπολίτη Δωρόθεο, διηνεκώς προς τον Αναστάντα Κύριο πρεσβεύοντα για την προστασία του και την ενίσχυσή του στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και των δεινών των παρόντων καιρών.

Ας έχουμε την ευχή του!

Η Ιερά Μητρόπολη Σύρου δημοσιεύει φωτογραφίες από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σύρου κυρό Δωρόθεο Α’:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων