04/04/2020 04/04/2020 Με δάκρυα στα μάτια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάτησε και ωμίλησε το βράδυ της Παρασκευής 3 Απριλίου στην Ιερά Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου. Στον άδειο από πιστούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, μέσα στο φιλόξενο και ζεστό σπίτι της Παναγίας, στην καρδιά της πόλεως Λαμίας, τελέσθηκε σε κλίμα δέους κεκλεισμένων των...
04 Απριλίου, 2020 - 12:21
Τελευταία ενημέρωση: 04/04/2020 - 12:10

Φθιώτιδος Συμεών: «Μέσα στην Αγκαλιά της Παναγίας αισθανόμαστε σιγουριά και ασφάλεια»

Διαδώστε:
Φθιώτιδος Συμεών: «Μέσα στην Αγκαλιά της Παναγίας αισθανόμαστε σιγουριά και ασφάλεια»

Με δάκρυα στα μάτια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάτησε και ωμίλησε το βράδυ της Παρασκευής 3 Απριλίου στην Ιερά Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου.
Στον άδειο από πιστούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, μέσα στο φιλόξενο και ζεστό σπίτι της Παναγίας, στην καρδιά της πόλεως Λαμίας, τελέσθηκε σε κλίμα δέους κεκλεισμένων των θυρών η μοναδικής ομορφιάς Ακολουθία του Ακαθίστου. Άδειος ο Ναός, γεμάτος όμως από τις προσευχές και τα δάκρυα των πιστών, τις οποίες αναπέμπουν από το σπίτι τους, «την κατ’ οίκον Εκκλησία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών  και οι οποίες δε γεμίζουν μόνο το Ναό αλλά  φθάνουν στον Ουρανό, στο Θρόνο της Παναγίας Μητέρας, η οποία με την στοργική Μητρική αγκαλιά Της μας προστατεύει, δίδοντάς μας δύναμη, κουράγιο και σιγουριά ότι θα περάσει η δοκιμασία.
Τον Σεβασμιώτατο στην Ακολουθία πλαισίωσαν: ο Πρωτοσύγκελλος της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λαμίας, Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτης Σερέτης και ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λαμίας και Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως και του Γραφείου Τύπου Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημήτριος Ατματζίδης.
Τους κατανυκτικούς και ανεπανάληπτης ομορφιάς ύμνους, απέδωσαν ιεροπρεπώς και με αρτιότητα,  ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέας Ιωακείμ και ο Πτυχιούχος της Σχολής, Ιεροψάλτης κ. Ιωάννης Κωστορίζος.
Η Ακολουθία μετεδόθη απευθέιας από Τηλεοράσεως και Ραδιοφώνου μέσω του «Star Κεντρικής Ελλάδος» σε όλη την Στερεά Ελλάδα και από την πλατφόρμα της Cosmote TV σε όλο τον κόσμο, μέσω Livestreaming από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imfth.gr και μέσω των Ραδιοφωνικών Σταθμών,  της Ιεράς Μητροπόλεως μας 89,4 Fm, του Lamia Fm1, καθώς και του Nova Fm.
Για ακόμη μία φορά κατά την διάρκεια της Ακολουθίας, οι πιστοί ελάμβαναν μέσω των τηλεοπτικών δεκτών τους, το παραινετικό και ελπιδοφόρο πατρικό μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:
«Αγαπητοί μου αδελφοί, αυτές τις δύσκολες ώρες της αγωνίας όλων μας, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και με ελπίδα στον Θεό ενώνουμε και δυναμώνουμε τις προσευχές μας,  μέσα από το σπίτι μας. Σύντομα θα είμαστε και πάλι όλοι μαζί μέσα στους Ναούς μας για την κοινή λατρεία και προσευχή. Υπομονή παιδιά μου αγαπημένα! Ο πνευματικός σας πατέρας, ο επίσκοπος της καρδιάς σας, ο Φθιώτιδος Συμεών», καθώς επίσης και το αναλυτικό πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών και Ιερών Ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, οι οποίες θα μεταδοθούν απευθείας.
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος στο πεφωτισμένο κήρυγμά του, αναλύοντας τον 24ο Οίκο του Ακαθίστου Ύμνου:
«Ὦ πανύμνητε Μῆτερ, ἡ τεκοῦσα τὸν πάντων ἁγίων ἁγιώτατον Λόγον• δεξαμένη τὴν νῦν προσφοράν, ἀπὸ πάσης ῥῦσαι συμφορᾶς ἅπαντας καὶ τῆς μελλούσης λύτρωσαι κολάσεως τοὺς σοὶ βοῶντας• Ἀλληλούϊα» (Ἀκάθ. ὕμν. Ω οἶκ.), με λόγους συγκινησιακά φορτισμένους και συνάμα ελπιδοφόρους και πατρικούς προς τον δοκιμαζόμενο λαό του Θεού, ωμίλησε για την σιγουριά και την γλυκύτητα που χαρίζει στις δύσκολες αυτές ώρες η αγκαλιά και το μητρικό χάδι της Παναγίας και χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Σήμερα ψάλλαμε στην Παναγία αυτόν τον υπέροχο ύμνο, του οποίου ποιητής και συγγραφέας είναι ένας ολόκληρος λαός. Ο ύμνος αυτός θα ψάλλεται όσο υπάρχει άνθρωπος πάνω στη γη και μετά την ιστορία ακόμη, στην μετα-ιστορική αιώνια πραγματικότητα,  όλοι οι Άγγελοι, οι Αρχάγγελοι, οι άνθρωποι του Θεού που αγάπησαν τον Θεό και την Παναγία θα ψάλλουν αιωνίως τον Ακάθιστο Ύμνο.
Στο 24ο γράμμα με αυτή την κραυγή κάθε καρδιάς που νιώθει την Παναγία σαν μητέρα του, «Ω Πανύμνυτε Μητέρα», αναφωνεί κάθε άνθρωπος. Γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει νιώσει το χάδι της μητέρας, που στις δύσκολες στιγμές να μην έχει απευθυνθεί στη μάνα του. Έτσι δεν υπάρχει χριστιανός που να μην καταφεύγει στη Μάνα κάθε μάνας, που είναι Μητέρα όλου του κόσμου, που Της ανήκει κάθε τραγούδι και Δόξα. Η Παναγία Μητέρα είναι η τεκούσα των πάντων Αγίων αγιώτατον λόγον.
Είναι αυτή που με τον πόθο Της για τον Θεό, έγινε δοχείο Αγίου Πνεύματος και στα Άχραντά Της σπλάχνα, κυοφορήθηκε ο Χριστός. Κάθε άνθρωπος ξεχωριστά και όλοι μαζί Της προσφέρουμε τον ύμνο μας, την γονυκλισία μας, τα δάκρυά μας, τις προσευχές μας, τις αδυναμίες μας.
Είναι η προσφορά μας στη Μάνα Παναγία. Ακόμα και αν κάποιος στον κόσμο είναι πανίσχυρος, αναπολεί και ψάχνει τη στοργή της μάνας. Έτσι και εμείς, ως αμαρτωλοί και ταλαίπωροι άνθρωποι αυτού του κόσμου, προσφέρουμε τις αμαρτίες μας, τις ολιγοπιστίες μας, τους φόβους μας και παρακαλούμε να δεχθεί την προσφορά μας και να μας γλιτώσει από κάθε συμφορά.
Στην Παναγία ακόμα ακουμπάμε την ελπίδα μας, όλο μας το είναι και προσφέρουμε ταπεινά τα αιτήματα των καρδιών μας και η Παναγία, μας παρηγορεί και μας δίνει το φιλί της Αγάπης. Αυτή την αγκαλιά νιώθουμε και τούτες τις δύσκολες στιγμές και με τη Χάρη της Παναγίας, το χάδι και τη δύναμη που μας δίνει θα συνεχίσουμε ταπεινά και σιωπηλά να Της καταθέτουμε τα αιτήματα των καρδιών μας, την αγωνία της ύπαρξής μας και με την ασφάλεια που θα μας παρέχει η αγκαλιά Της, θα περάσουμε και αυτή τη δοκιμασία.
Η Παναγία θα μας διαφυλάξει και από αυτή την συμφορά που μας περιτριγυρίζει. Η Χάρη Της θα την κρατήσει μακριά. Και πάλι,  όλοι μαζί σήμερα από το σπίτι μας, από  την κατ’ οίκον Εκκλησία, να γονατίσουμε μπροστά στην Παναγία και να Της απευθύνουμε την τελευταία δέηση και να τα ακουμπήσουμε όλα στην αγκαλιά Της, πάνω στην Πανάγια καρδιά Της».
Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος γονατιστός ενώπιον της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας, συμπαραστατούμενος από τους Ιερείς, ανέπεμψε την Αρχιερατική δέηση και ανέγνωσε ειδικές ευχές της Ιεράς Συνόδου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ για την από Θεού προστασία της ανθρωπότητος, απ’ αυτή την δύσκολη δοκιμασία της ασθενείας του κορωνοϊού και την γρήγορη εξάλειψή του από την Οικουμένη.
Προ του δι’ ευχών, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εκ βάθους ψυχής του και καρδίας: «Η Παναγία να είναι μαζί μας. Η Παναγία είναι μαζί μας! Με την Παναγία και με την Χάρη Της θα τα καταφέρουμε. Υπομονή αδελφοί μου, υπομονή και προσευχή».

Φωτογραφίες –Video Star Κεντρικής Ελλάδος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων