01/04/2023 01/04/2023 Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία τέλεσε το ξημέρωμα του Σαββάτου του Ακαθίστου Ύμνου στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών. Κατά την διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε και την κουρά εις Μεγαλόσχημον Μοναχήν, της αδελφής Νεκταρίας. Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς...
01 Απριλίου, 2023 - 17:52
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2023 - 18:01

Φθιώτιδος Συμεών: «Οι άγιοι συγχωρούσαν τους εχθρούς τους»

Διαδώστε:
Φθιώτιδος Συμεών: «Οι άγιοι συγχωρούσαν τους εχθρούς τους»

Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία τέλεσε το ξημέρωμα του Σαββάτου του Ακαθίστου Ύμνου στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Κατά την διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε και την κουρά εις Μεγαλόσχημον Μοναχήν, της αδελφής Νεκταρίας.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ τους ιερούς ύμνους απέδωσε χορός μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητρόπολης «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Αξιωθήκαμε σήμερα, στην απόδοση της Εορτής του Ευαγγελισμού με την Αγρυπνία του Ακαθίστου Ύμνου, να τελέσουμε και την Μεγαλοσχημία, την κουρά της αδελφής μας Νεκταρίας, να τελέσουμε το Μυστήριο αυτό του Βαπτίσματος, το Μυστήριο αυτό της ανανεώσεως της μοναχικής ομολογίας και ζωής. Όπως όλοι γνωρίζουμε και ακούσαμε στην Ιερά Ακολουθία, η μοναχική ζωή έχει πολλούς στόχους, έχει πολλά αθλήματα. Είναι ένα πρωτάθλημα πνευματικό με πολλά αθλήματα και όχι ένα μονάχα.

Ένα από τα αθλήματα, τα οποία καλείται να βαδίσει η αδελφή μας Νεκταρία και όλες οι μοναχές, αλλά και όλοι μας οι χριστιανοί, είναι το άθλημα το οποίο ιδιαίτερα της φέρνει μπροστά στη ζωή της ο προστάτης της Άγιος, ο Άγιος Νεκτάριος, εις εκ των Αγίων της τοπικής μας Εκκλησίας, ιεροκήρυξ χρηματίσας της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως. Ο Άγιος Νεκτάριος γεύθηκε το χάρισμα της συκοφαντίας και έλαβε τη δωρεά της συγχωρήσεως. Συκοφαντήθηκε όσο λίγοι και συγχώρεσε όσο ελάχιστοι, συκοφαντήθηκε πάρα πολύ και κυνηγήθηκε κι όμως πάντοτε συγχωρούσε, πάντοτε ξεπερνούσε, πάντοτε κοίταγε μπροστά. Σπουδαίο και μεγάλο χάρισμα, πολύ δύσκολο να το ακολουθήσουμε, αλλά χάρισμα το οποίο ενώνει τον άνθρωπο με το Θεό και τον κάνει «κατά χάριν» Θεό.

Άλλωστε η συγχώρεση υπήρξε η κατεξοχήν ομολογία πάνω στο σταυρό του Κυρίου μας: «ἄφες αὐτοῖς· οὐ γάρ οἴδασι τί ποιοῦσι» και η συγχώρεση είναι το χαρακτηριστικό του πρώτου Μάρτυρα της Εκκλησίας μας, του Αγίου Ενδόξου Πρωτομάρτυρος Αρχιδιακόνου Στεφάνου: «Κύριε μη στήσεις αυτοίς την αμαρτία ταύτην», τον λιθοβολούσαν, τον εξαθλίωναν, τον εξαφάνιζαν και αυτός παρακαλούσε γονατιστός στον Θεό την ώρα που έριχναν πέτρες και τον σκότωναν, να μη λογαριάσει αυτή την αμαρτία ο Θεός στους διώκτες και τυράννους του. Όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, μηδενός εξαιρουμένου, δε γόγγυξαν ακόμα και στο πιο σκληρό, στο πιο απάνθρωπο, στο πιο φρικιαστικό Μαρτύριο και αυτό είναι το υπόδειγμα της Αγιότητος, είναι ο τύπος της Αγιότητος.

Μια μοναχή και ένας μοναχός που βρίσκεται σε ένα κοινόβιο, σε μία αγγελική πολιτεία θα βρεθεί κι αυτός αντιμέτωπος με την αδικία και εκεί θα δοκιμαστεί αν θέλει πραγματικά να είναι μαθητής του Χριστού και μαθητής των Αγίων, διότι θα πρέπει να συγχωρέσει, να πάρει στην αγκαλιά του και να πάρει πάνω του και να σηκώσει το σταυρό του, να αναλάβει ευθύνες που δεν του αναλογούν και να αποδεχθεί πταίσματα που δεν του ανήκουν. Τότε μονάχα ο άνθρωπος αγιάζει, τότε μονάχα ο μοναχός γίνεται αληθινός μοναχός κι ο χριστιανός αληθινός χριστιανός.

Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας δίδαξαν να ζητούμε συγνώμη κι όταν ακόμη δεν φταίμε. Οι άγιοι συγχωρούσαν τους εχθρούς τους. Αυτό είναι φοβερό, μοναδικό και ανεπανάληπτο. Αυτό όμως είναι η πραγματική ελευθερία, η πραγματική δύναμη η πραγματική ανωτερότητα και η πραγματική αγάπη. Κριτήριο μας πρέπει να είναι οι Άγιοι μας, για αυτό μας δόθηκαν δώρο στη ζωή μας, κριτήριο πάνω στο οποίο καλούμεθα να καθρεφτιζόμεθα, είναι οι Άγιοι του Θεού. Θέλει ο Θεός από εμάς να βλέπουμε τι έπραξαν οι Άγιοι και εκεί να συγκρίνουμε τον εαυτό μας. Τους Αγίους να έχουμε μπροστά μας, αυτοί να είναι τα παραδείγματα μας, αυτοί να είναι η έμπνευσή μας και με βάση αυτούς να πορευόμαστε ζωής μας».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την Αγία Καθηγουμένη της Μονής, Γερόντισσα Ιωάννα την ιατρό για την αγάπη και τον σεβασμό της, αλλά και για την πνευματική ανθοφορία της Ιεράς 16μελούς Αδελφότητος της ιστορικής αυτής Μονής και της ευχήθηκε πατρικώς για την επέτειο της δικής της Μεγαλοσχημίας, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο του Ακαθίστου πριν πολλά χρόνια.

Ανάμεσα στους πιστούς παραβρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Λαμιέων κ. Δημήτριος Μπεσλεμές, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, καθώς και πολλά πνευματικά παιδιά της Μονής.


Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων