07/07/2020 08/07/2020 Με σεβασμό και αγάπη προς το πρόσωπο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος, εόρτασε την σεβασμία μνήμη της, σε διαφόρους Ναούς που φέρουν το όνομά της. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, την παραμονή της Εορτής χοροστάτησε και ωμίλησε στον Εσπερινό και στην Λιτανεία, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας στο Δομοκό. Την κυριώνυμο...
07 Ιουλίου, 2020 - 22:59
Τελευταία ενημέρωση: 08/07/2020 - 9:26

Η Εορτή της Αγίας Κυριακής σε Δομοκό, Λιβανάτες, Μοσχοχώρι και Αρκίτσα

Διαδώστε:
Η Εορτή της Αγίας Κυριακής σε Δομοκό, Λιβανάτες, Μοσχοχώρι και Αρκίτσα

Με σεβασμό και αγάπη προς το πρόσωπο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος, εόρτασε την σεβασμία μνήμη της, σε διαφόρους Ναούς που φέρουν το όνομά της. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, την παραμονή της Εορτής χοροστάτησε και ωμίλησε στον Εσπερινό και στην Λιτανεία, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας στο Δομοκό. Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής προηξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην Παραλία Λιβανατών, ενώ ακολούθως μετέβη και στον Ιερό Ναό της Αγίας στην Αρκίτσα Λοκρίδος.

Στο Μοσχοχώρι και στον Δομοκό προέστη των Ιερών Ακολουθιών του Εσπερινού και αντίστοιχα της Θείας Λειτουργίας και ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στο κήρυγμά του στο Δομοκό αναφέρθηκε στις προεκτάσεις, που έχει η ομολογία ενός Μάρτυρα στην κοινωνία, όχι μόνο της εποχής του, αλλά και κάθε εποχής και στον κόσμο ολόκληρο, τονίζοντας μεταξύ των άλλων:
«Μπορεί να ζούμε σε μια εποχή, που είναι αυτονόητη η ελευθερία της έκφρασης, της γνώμης και που προστατεύεται η ανθρώπινη ελευθερία και προσωπικότητα, αξίζει όμως να κοιτάξουμε τόσους αιώνες πίσω, για να δούμε, ότι το μαρτύριο μιας κοπέλας 21 ετών, αποτέλεσε ένα καθοριστικό λιθαράκι, για να απολαμβάνουμε εμείς αυτές τις ελευθερίες απρόσκοπτα.

Η Αγία Κυριακή, όπως όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας και ιδιαίτερα οι Μάρτυρες, ήταν η ηγέτιδα ενός πραγματικού ακτιβισμού, ενός αληθινού κοινωνικού κινήματος, το οποίο έφερε αποτέλεσμα μέσα στον κόσμο. Αν δεν υπήρχαν πρόσωπα, όπως η Αγία Κυριακή, να υψώσουν ανάστημα μέσα σε ένα κόσμο απόλυτης τυραννίας, δεν θα άλλαζε ο κόσμος.
Μπορεί λοιπόν και η δική μας κατάθεση και μαρτυρία, μαρτυρία και ομολογία πίστης, να αποτελέσει ένα λιθαράκι για να αλλάξει ο κόσμος».

Στο κήρυγμά του στην Παραλία Λιβανατών, ο κ. Συμεών έφερε ενώπιον των πιστών, την Αγία Κυριακή, ως παράδειγμα, ως πρότυπο και ως σύμβολο ολοκληρωτικής αγάπης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Είναι πολύ κρίμα οι άνθρωποι στην παραζάλη του καταναλωτισμού, να θέλουν να τιμούν τον έρωτα και την αγάπη σε ανύπαρκτους Αγίους και σε ψεύτικους Αγίους, που φτιάχνουν οι όροι της κατανάλωσης και του μάρκετινγκ και της αγοράς και της επικοινωνίας, όταν έχουν μπροστά τους ένα πρόσωπο σαν την Αγία Κυριακή, την οποία η Εκκλησία όχι τυχαία την ονομάζει Νύμφη.
Νύμφη του Χριστού, είναι η Αγία Κυριακή, διότι η σχέση που τη συνδέει με το Χριστό, δεν είναι μία σχέση θα λέγαμε ιδεολογικής παραδοχής, μιας ιδεολογικής συμφωνίας. Δεν είναι μία σχέση συνεργασίας, δεν είναι μία σχέση συμπάθειας. Δεν είναι μία σχέση απλώς μίας θετικότητος, ότι απλώς αισθανόταν καλά με το Χριστό στη ζωή της, αλλά είναι μία σχέση νυμφική. Μία σχέση δηλαδή, απόλυτης αγάπης. Μία σχέση ενός απόλυτου έρωτα, ενός ολοκληρωτικού έρωτα, σε τέτοιο βαθμό που δίνει τη ζωή της ολόκληρη γι’ αυτή την αγάπη και αυτόν τον Νυμφίο.

Αποφάσισε η Αγία, ότι μέσα από τη σχέση της με τον Χριστό μπορεί να είναι η αληθινή νύμφη, η αληθινή αγαπημένη, η αληθινά δοσμένη, στην αγάπη του και για αυτό αξιώθηκε από τον την αγάπη της, να μην την εκφράσει με καρδούλες και με αγγελάκια και με σοκολατάκια και με γλυκάκια, αλλά να την υπογράψει με το αίμα της καρδιάς της, γιατί η αληθινή αγάπη πάντοτε είναι γραμμένη με αίμα, με κόπο, με ιδρώτα, με δάκρυα και με πόνο».

Ο κ. Συμεών στο Ναό της Αγίας στην Αρκίτσα τέλεσε ευχαριστήριο δέηση και είχε μία πνευματική επικοινωνία με τον Ιερέα, τους Επιτρόπους και τους παρευρισκομένους πιστούς.
Στο πρόσωπο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής της Αθληφόρου αναφέρθηκε στα κηρύγματά του και ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος από τις Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού στο Μοσχοχώρι και της Θείας Λειτουργίας στον Δομοκό.
«Ο πόθος για ζωή κοντά στο Χριστό, γιγαντώνει την υπομονή των Αγίων Μαρτύρων. Η επιλογή της Αγίας Κυριακής για άρνηση των τερπνών αυτής της ζωής, την έκανε να νικήσει τον πόνο και τον θάνατο ακόμη.
Όλοι μπορούμε να λάβουμε δύναμη από τον Θεό, με την πρεσβεία της, όχι μόνο ποθώντας αλλά και ζώντας, παρά τις δοκιμασίες μας, από τώρα, την χαρά της Βασιλείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο π. Άγγελος.

Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των εκατοντάδων πιστών παρέστη σύσσωμη η πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία του τόπου, ο κ. Υπουργός και οι Βουλευτές του Νομού, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος και οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας αλλά και φορέων και συλλόγων κάθε περιοχής.

 

ΠΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ

 

Φωτογραφίες: Imfth. gr & Δημήτριος Ανάγνου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων