03/03/2022 03/03/2022 Η ανάμνηση της θαυμαστής εύρεσης του αφθάρτου σκηνώματος του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου του Ελεήμονος εορτάστηκε με βαθιά κατάνυξη στην Ιερά Μονή Αγάθωνος με την τέλεση ολονυκτίου Ιεράς Αγρυπνίας από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών. Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την εις μοναχόν κουρά και την εις διάκονο χειροτονία ενός νέου κληρικού, προσφορά της Αγαθωνίτικης Αδελφότητος...
03 Μαρτίου, 2022 - 21:10

Μοναχική Κουρά και Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Μονή Αγάθωνος

Διαδώστε:
Μοναχική Κουρά και Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Μονή Αγάθωνος

Η ανάμνηση της θαυμαστής εύρεσης του αφθάρτου σκηνώματος του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου του Ελεήμονος εορτάστηκε με βαθιά κατάνυξη στην Ιερά Μονή Αγάθωνος με την τέλεση ολονυκτίου Ιεράς Αγρυπνίας από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών. Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την εις μοναχόν κουρά και την εις διάκονο χειροτονία ενός νέου κληρικού, προσφορά της Αγαθωνίτικης Αδελφότητος στην τοπική Εκκλησία της Φθιώτιδος.

Η ιερά αγρυπνία επί τη επετείω 16 ετών από την 3η Μαρτίου του έτους 2006 όπου με την φανέρωσή του το σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίονος συνετάραξε την οικουμένη ολόκληρη και συνεχίζει με τα θαύματα του να αγιάζει την τοπική Εκκλησία, αλλά και τους πιστούς όπου γης, οι οποίοι και ζητούν την βοήθειά του και την μεσιτεία του, αλλά και την Εκκλησία ολόκληρη.

Στον νέο μοναχό ο Σεβασμιώτατος έδωσε το όνομα Γεδεών, εις τιμήν του Αγίου Οσιομάρτυρος Γεδεών του Νέου, του οποίου απότμημα του Ιερού του Λειψάνου αποθησαυρίζεται στην Μονή και το οποίο ετέθη προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών.

Κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Ιεράς Αγρυπνίας, μέσα στο παγωμένο μεσονύκτιο, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών πλαισιούμενος από τον Άγιο Πρωτοσυγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο, τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμ. π. Γερμανό Γιαντσίδη, τους Πατέρες της Αδελφότητος, άλλους Κληρικούς της Μητροπόλεως τέλεσε την εις Διάκονον Χειροτονία του Μοναχού Γεδεών, σε κλίμα κατάνυξης και μεγαλοπρέπειας μαζί.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ τα Ιερά ψάλματα απέδωσε Βυζαντινός χορός νέων Ιεροψαλτών, Πτυχιούχων του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως “ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ” υπό την Διεύθυνση του Καθηγητού και Πρωτοψάλτου του Ναού του Πολιούχου Λαμίας κ. Αναργύρου Βλάχου.

Στις πατρικές του νουθεσίες προς το νέο Ιεροδιάκονο π. Γεδεών ο κ. Συμεών χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Σήμερα σε αυτό εδώ το ιστορικό Καθολικό της σεβασμίας Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος, αγαπητό μου παιδί, π. Γεδεών, ζεις πολλαπλές ευλογίες. Βαπτίζεσαι και αναβαπτίζεσαι. Εδώ γίνεσαι καινούργιος άνθρωπός, μέσα από το Μυστήριο της μετανοίας, της Ιεράς Εξομολογήσεως, κάθε φορά που προσέρχεσαι στο ιερό επιτραχήλιο του σεβαστού Γέροντος και Καθηγουμένου σου, π. Γερμανού, και καρπός αυτού του βαπτίσματος της μετανοίας είναι το «χρίσμα» της κανονικής συμμαρτυρίας, είναι η σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος, για να προχωρήσεις στα επόμενα διαδοχικά βαπτίσματα της ζωής σου.

Με την ειλικρίνεια των προθέσεων σου, με την αγνότητα και την ορθότητα των λογισμών και την σεμνότητα των πράξεων σου, ο Χριστός σήμερα σε καλεί στην πραγματική ελευθερία. Συνάμα, έλαβες το νέο βάπτισμα της Μοναχικής Κουράς και λαμβάνοντας νέο όνομα καλείσαι σε μία νέα ζωή. Και έλαβες το όνομα Αγίου Οσιομάρτυρος Γεδεών, ενός Αγίου που η παρουσία του είναι εμφανής σε αυτή εδώ τη Μονή με την παρουσία του Ιερού του Λειψάνου και ο οποίος έχει πολλά να διδάξει σε όλους μας.

Η ελευθερία του Χριστού φανερώνεται σε μία λέξη, η οποία είναι ο ορισμός της ελευθερίας, η διακονία. Όποιος προσφέρει και όποιος διακονεί αυτός είναι πραγματικά ελεύθερος. Και είναι ελεύθερος αυτός, που θέλει στην ζωή του να αγαπά, να αγαπά όπως θέλει ο Χριστός, αναγνωρίζει και βλέπει ότι η ελευθερία είναι θυσία. Η ελευθερία της διακονίας βρίσκεται πάνω στον Σταυρό του Χριστού.

Η υπακοή, η παρθενία και η ακτημοσύνη, οι τρεις αυτές αρετές της μοναχικής ζωής δεν είναι στερήσεις της ελευθερίας, αλλά εκφράσεις και τρόποι ζωής της ελευθερίας. Η υπακοή, η παρθενία και η ακτημοσύνη είναι οι τρεις λωρίδες κυκλοφορίας στην οδό της εν Χριστώ ελευθερίας. Ο μοναχός οφείλει να φανερώνει και να διδάσκει την ελευθερία με βίωμα, με ήθος, με τρόπο ζωής.

Η ζωή σου από σήμερα με την Χάρη του Θεού θα σε καταστήσει διάκονο της Εκκλησίας, όχι μόνο λειτουργικά αλλά εμπειρικά. Διάκονός των πάντων και πάνω απ’ όλα η ζωή σου έτσι θα είναι ελεύθερη και να θυμάσαι ότι μπορείς να ζήσεις την ελευθερία μονάχα μέσα από την διακονία του πλησίον και μέσω της υπακοής, η οποία είναι μεγάλη αρετή και εφόδιο για την ελεύθερη ζωή. Αυτός που υπακούει ζει ξέγνοιαστος και ελεύθερος.

Ο απλούς μοναχός και ταπεινός ιερέας Όσιος Γέροντας Βησσαρίων είναι για σένα σήμερα πυξίδα, γιατί σε όλη του την ζωή υπήρξε διάκονος των πάντων. Οι πάντες ανεξαιρέτως, δίκαιοι μετά αμαρτωλών, εύρισκαν παρηγοριά στον Όσιο Γέροντα Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη, που απόψε εορτάζουμε μία εκ των εορτών του και προσβλέπουμε ότι σύντομα θα εορτάζουμε περίλαμπρα και ακόμη πιο οικουμενικά διότι στην δική μας συνείδηση , του λαού της Φθιώτιδος, ο Γέροντας Βησσαρίων είναι ο Όσιος Βησσαρίων της Εκκλησίας και αυτό είναι γραμμένο μέσα στην καρδιά μας και σε κάθε γωνιά της Φθιώτιδος. Είναι γραμμένη μονάχα μία λέξη: αγιότητα, διακονία, προσφορά, θυσία, και με αυτές τις παρακαταθήκες είσελθε στην χαρά του Κυρίου σου, γιατί η διακονία και ο Σταυρός του Κυρίου είναι χαρά».

Προ της απολύσεως ο Άγιος Καθηγούμενος και Πνευματικός καθοδηγητής του νέου Ιερομονάχου Αρχιμ. π. Γερμανός, προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και υιικώς και μετά πολύ σεβασμού και αγάπης, εκ μέρους όλων των Πατέρων της Αδελφότητος τον ευχαρίστησε που τιμά με την αγιαστική του παρουσία και την πατρική του αγάπη για μία φορά ακόμα την Μονή χαρίζοντας και με τα ιερά δώρα της πνευματικής χαράς, της κουράς και της χειροτονίας, τα οποία προέρχονται εκ του περισσεύματος της αγαπώσης καρδίας του την Μονή και τους Πατέρες της Αδελφότητος και χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

«Η Χάρις του Παναγίου Πνεύματος και η ευχή του οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος, πάντας ημάς συνήγαγεν εις το Μοναστήρι του Αγάθωνα, διά να εορτάσουμε την Ανακομιδή του Αγίου Λειψάνου του Οσίου Γέροντα Βησσαρίωνα.

Η παρουσία Σας, Σεβασμιώτατε Πάτερ, στην Ιερά αυτή Αγρυπνία, που εσείς ορίσατε να τελεσθή εφέτος, και μάλιστα, που επιλέξατε να τελέσετε δύο σημαντικές χειροθεσίες, την ΜοναχικήνΚουράν και την εις Διάκονονχειροτονίαν, ενός νέου εισερχομένου εις τας αυλάς και τας τάξεις της Εκκλησίας μας, μας τιμά όλους εμάς τους Πατέρας της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, αλλά και όλους τους προσερχομένους Αδελφούς μας, εις την μεγάλην και ξεχωριστήνεορτήν και πανήγυριν.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, στην Μονή μας, πραγματοποιείται, μέσα σε ιερά αγρυπνία, Μοναχική Κουρά και Χειροτονία Διακόνου.

Μεγάλη η Ευλογία και η Χάρις που μας παρέχετε απλόχερα, άφθονα, άπλετα, μη φειδόμενος κόπου και χρόνου. Μεγάλη παρηγοριά και ελπίδα γεμίζει την καρδιά μας που βλέπουμε με προθυμία και ζήλο να προσέρχονται στην Εκκλησία μας νέοι άνθρωποι και να ενδύονται το τίμιο ράσο και μάλιστα πολλοί μοναχοί και μοναχές και αφιερώνουν τη ζωή τους εις τον Χριστόν, σε μία εποχή που κυριαρχεί το κακό και ο πειρασμός.

Η προσωπικότητά Σας και το έργο Σας είναι οι πόλοι έλξης που μαγνητίζουν τους νέους, τους εμπνέετε και τους οδηγείτε μπροστά στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και στην Παναγία Μητέρα Του.

Είναι πολύ τιμητικό δι’ ημάς το δοθέν όνομα του Αγίου Γεδεών, και διά έναν επιπλέον λόγον. Το όνομα αυτό εδόθη πριν από μερικά χρόνια και σε έναν πατέρα της μονής μας τον π. ΔιονύσιονΠαπαλέξην, που σήμερα βρίσκεται στη Λάρισσα και ο οποίος μετεγγράφηκε στη μονή μας, με την έγκρισίν Σας, τον έκηρε ο μακαριστός Γέροντάς μας και Προηγούμενος π. Γερμανός, ο οποίος με μεγάλη χαρά του το έδωσε, διότι ευλαβείτο τον Άγιο, αλλά και διότι ο τότε νεοκαρής μοναχός, ήταν ο πρώτος, μετά από πολλά χρόνια, που θα γίνονταν μοναχός και θα παρέμενε μόνιμα στη μονή μας. Με μεγάλη χαρά λοιπόν ακούσαμε το όνομα και σας ευχαριστούμε που μας το χαρίσατε».

Ακολούθως άπαντες οι Πατέρες και οι παρευρισκόμενοι πιστοί ευχήθηκαν στο νέο Ιεροδιάκονο να καταστεί Άξιος της κλίσεως, της διακονίας και της ιερωσύνης και να ευαρεστήσει Θεό, ανθρώπους και την Εκκλησία.

Στην Ιερά Αγρυπνία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκε και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων