25/06/2019 25/06/2019 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε τη Κυριακή των Αγίων Πάντων 23 Ιουνίου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγάθωνος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, τη συμμετοχή του Καθηγουμένου της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανού Γιαντσίδη , του αδελφού της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. π. Νικηφόρου Κυπριανού, του Συνταξιούχου Εφημερίου του χωριού Αμαλώτα π. Ηλία Σπυροπούλου...
25 Ιουνίου, 2019 - 8:39
Τελευταία ενημέρωση: 25/06/2019 - 8:21

“Στη ζωή μας πρέπει να έχουμε ομολογία Χριστού και όχι δειλία”

Διαδώστε:
“Στη ζωή μας πρέπει να έχουμε ομολογία Χριστού και όχι δειλία”

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε τη Κυριακή των Αγίων Πάντων 23 Ιουνίου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγάθωνος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, τη συμμετοχή του Καθηγουμένου της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανού Γιαντσίδη , του αδελφού της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. π. Νικηφόρου Κυπριανού, του Συνταξιούχου Εφημερίου του χωριού Αμαλώτα π. Ηλία Σπυροπούλου και του Αρχιδιακόνου π. Ευσταθίου Κατόπη. “Στη ζωή μας πρέπει να έχουμε ομολογία Χριστού όχι δειλία. Να τηρούμε τις εντολές του Θεού με επιμονή. Η τήρηση των εντολών του θεού φέρνει Πνεύμα Άγιο και το Άγιο Πνεύμα φέρνει την παρουσία του Θεού και τη σωτηρία του ανθρώπου” ανέφερε μαεταξύ άλλων στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος.

Στις Ιερές ακολουθίες, οι οποίες μετεδόθησαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως  (89,4 fm), έψαλλε Βυζαντινή χορωδία με μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως, υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού αυτής και Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος εκήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στην Εορτή των Αγίων Πάντων καθώς και στον μακαριστό Καθηγούμενο π. Δαμασκηνό Ζαχαράκη, δια τον οποίο τελέσθηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο επί τη συμπληρώσει δύο ετών από την προς Κύριον αιφνίδιον εκδημίαν του, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν υπήρχε αγαπητοί Πατέρες και αδελφοί, καλύτερος τόπος από το Μοναστήρι της Παναγίας Αγάθωνος, να εορτάσουμε την μεγάλη Εορτή των αγίων Πάντων.

Μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής υποκλινόμαστε μπροστά σε όλους τους Αγίους όλων των εποχών και όλων των τόπων, οι οποίοι αγάπησαν τον Κύριο και αμείφθηκαν για την αγάπη τους, την πίστη τους και την αφοσίωση τους στον Θεό.

«Πᾶς ὅστις ὁμολογήσει ἐν ἐμοὶ ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὁμολογήσω κἀγὼ ἐν αὐτῷ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς. ὅστις δ᾿ ἂν ἀρνήσηταί με ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ἀρνήσομαι αὐτὸν κἀγὼ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς. (Ματθ. Ι, 32)». Αυτό αφορά τους ανθρώπους που έδωκαν μαρτυρία πίστεως και ετελειώθησαν με φρικτά βασανιστήρια και ο αριθμός τους είναι ανυπολόγιστος. Επίσης αφορά τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα πάντα και ακολούθησαν τον Κύριο με πρώτους τους Αποστόλους καθώς και τους χριστιανούς που έζησαν σύμφωνα με τις οδηγίες του Θεού. Η αγιότητα αδελφοί μου δεν είναι κάτι το απλησίαστο αλλά είναι ένας τρόπος ζωής που κατορθώνεται μέσα στην Εκκλησία με υπομονή και εφαρμογή των εντολών του Θεού με πρώτη και μεγίστη την εντολή της Αγάπης. Αγάπης προς τον Θεό και προς τον πλησίον. Οι άγιοι είναι ανάμεσά μας, είναι άνθρωποι σαν εμάς που κατόρθωσαν να γίνουν εικόνες του Θεού μέσα στον κόσμο. Ζήσατε όλοι τον π. Βησσαρίωνα, ζήσατε την απλότητα του, την αγάπη του προς όλους, την καρτερία του και την ελεήμονα ζωή του και ζούμε όλοι σήμερα την Χάρη του Θεού και μένει άφθαρτος και ευωδιάζων κηρύττοντας ότι η αγιότητα δεν είναι κάτι το δύσκολο και ακατόρθωτο. Είναι εύκολο όταν ο άνθρωπος το επιθυμεί και ζει με υπομονή και αγάπη.

Στη ζωή μας πρέπει να έχουμε ομολογία Χριστού όχι δειλία. Να τηρούμε τις εντολές του Θεού με επιμονή. Η τήρηση των εντολών του θεού φέρνει Πνεύμα Άγιο και το Άγιο Πνεύμα φέρνει την παρουσία του Θεού και τη σωτηρία του ανθρώπου».

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο και το έργο του μακαριστού Καθηγούμενου π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη, δια τον οποίο ευχήθηκε ο Κύριος να τον αναπαύει στους κόλπους του και να του χαρίζει τους στεφάνους των κόπων του.

«Ο π. Δαμασκηνός φεύγοντας μας άφησε το ωραίο του παράδειγμα και τους σοφούς λόγους του, τα ποιήματα και τα διηγήματα του. Η από αιώνων παράδοση της Ιεράς Μονής Αγάθωνος συνεχίζεται. Η Μονή συνεχίζει να επιδεικνύει αγάπη για την Εκκλησία και για την Πατρίδα.

Πέρασαν από το Μοναστήρι λαμπρές προσωπικότητες. Ο π. Γερμανός παράδειγμα δραστηριότητος, εργασίας και πολιτισμού, ο π. Βησσαρίων παράδειγμα αγιότητος, ελεημοσύνης και πνευματικότητος και ο π. Δαμασκηνός παράδειγμα λογιότητος και αγάπης προς όλους ανεξαιρέτους τους ανθρώπους και αυτά τα διδάγματα φωτίζουν τους νεοτέρους πατέρες και τον Ηγούμενο π. Γερμανό και συνεχίζουν την παράδοση αυτή με τη δική σας αγάπη και συμπαράσταση. Ας είναι η μνήμη όλων των Πατέρων αιωνία».

Στην συνέχεια σε κλίμα συγκινήσεως εψάλη το Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπάυσεως της ψυχής του μακαριστού Καθηγουμένου π. Δαμασκηνού, εις το τέλος του οποίου ο νυν Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης π. Γερμανός Γιαντσίδης ωμίλησε για τον μακαριστό Γέροντα αναφερόμενος με συγκίνηση στην φωτεινή και διδακτική προσωπικότητά του, επικαλούμενος μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς και μαρτυρούν το μέγεθος και το μεγαλείο της ψυχής του, αλλά και της προσφοράς του στην Εκκλησία και στην Κοινωνία . Επίσης ο π. Γερμανός με αισθήματα υικής αγάπης και σεβασμού ευχαρίστησε εγκαρδίως του Ποιμενάρχη μας για την πατρική στήριξή που παρέχει στο Μοναστήρι και στην Αδελφότητα . Τέλος του ευχήθηκε να είναι πάντα Άξιος και ο Θεός να τον ενδυναμώνει δια να συνεχίσει την θεάρεστο Αρχιερατεία του και προσφορά του.

Ακολούθως εν πομπή κλήρος και λαός μετέβησαν στο Κοιμητήριο της Μονής, όπου ο Σεβασμιώτατος κατά την Εκκλησιαστική τάξη ετέλεσε τα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου των Αγίων Πάντων.

Τέλος εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος προσεφέρθη καφές και τράπεζα εις μνήμην του π. Δαμασκηνού.

Στις Ιερές ακολουθίες παρέστησαν: η Υποψήφια Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, ο τ. Νομάρχης Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Χειμάρας, ο Στρατηγός ε.α. κ. Γεώργιος Λιασκώνης, ο Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Γεώργιος Σπανός, εκπρόσωποι άλλων φορέων του τόπου, συγγενείς και πολλά πνευματικά παιδιά του μακαριστού Καθηγουμένου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων