06/05/2021 06/05/2021 Εορτάσθηκε φέτος το διήμερο 4 & 5 Μαΐου,  η Ιερά μνήμη του Αγίου Οσιομάρτυρος Εφραίμ του Θαυματουργού, στο μοναδικό Ιερό Ναό σε ολόκληρη την Φθιώτιδα, προς τιμήν του λαοφιλούς Αγίου στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία. Στο σημείο που καθημερινά αναπαύονται πολλοί πιστοί, οι οποίοι καταθέτουν την προσευχή τους, το πρόβλημά...
06 Μαΐου, 2021 - 9:56
Τελευταία ενημέρωση: 06/05/2021 - 10:07

“Στην Εκκλησία βάζουμε όλοι το λιθαράκι μας”

Διαδώστε:
“Στην Εκκλησία βάζουμε όλοι το λιθαράκι μας”

Εορτάσθηκε φέτος το διήμερο 4 & 5 Μαΐου,  η Ιερά μνήμη του Αγίου Οσιομάρτυρος Εφραίμ του Θαυματουργού, στο μοναδικό Ιερό Ναό σε ολόκληρη την Φθιώτιδα, προς τιμήν του λαοφιλούς Αγίου στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία.

Στο σημείο που καθημερινά αναπαύονται πολλοί πιστοί, οι οποίοι καταθέτουν την προσευχή τους, το πρόβλημά τους, την αγάπη και την καρδιά τους στον Άγιο Εφραίμ τον Θαυματουργό.

Ημέρα κατά την οποία εορτάζει η Κεντρική Διοίκηση της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, καθότι ο Άγιος Εφραίμ είναι προστάτης και έφορος των Διοικητικών Υπηρεσιών της Μητροπόλεως, αλλά και ημέρα που εορτάζει και το νεοσύστατο Κέντρο Δημιουργικής Απασχολήσεως Παιδιού «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» και της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, το οποίο ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε ως «δώρο του Αγίου Εφραίμ» την δύσκολη χρονιά που διανύσαμε.

Το απόγευμα της Τρίτης 4 Μαΐου, τελέσθηκε ο Αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, πλαισιούμενου από Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κατόπιν εντολής του Σεβασμιωτάτου εκήρυξε διδακτικώς ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Ζαφείρης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Άγιος Εφραίμ στην εποχή του και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι χριστιανοί.

Ανήμερα της Εορτής, Τετάρτη της Διακαινησίμου 5 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ετέλεσε την Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε ο Συνοδικός Γραμματεύς και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής, ο οποίος αναφέρθηκε στο πως βίωσε ο Άγιος Εφραίμ την Ανάσταση του Κυρίου στη ζωή του και πως καλούμεθα να την βιώνουμε και εμείς οι χριστιανοί του σήμερα.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά με ακοίμητες τις πρεσβείες του Αγίου Εφραίμ. Συνεχάρη και επαίνεσε τους Αγίους Ιεροκήρυκες για τις ομιλίες τους και εμνημόνευσε με συγκίνηση του ονόματος του μακαριστού προκατόχου του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου, ο οποίος υπήρξε εμπνευστής και κτίτωρ του κτιριακού συμπλέγματος του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως και του καλλιμάρμαρου Ναού του Αγίου Εφραίμ για τον οποίο ευχήθηκε η μνήμη του να είναι αιωνία.

Ο Σεβασμιώτατος τόσο στους παρισταμένους πιστούς, όσο και στους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 fm), οι οποίοι παρακολουθούσαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, αλλά και όλες τις Ακολουθίες που τελέσθηκαν στο Ναό του Αγίου Εφραίμ, το εορταστικό διήμερο, παρουσίασε μερικές από τις δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίες αφορούν κυρίως στα παιδιά και στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Για ακόμη μία φορά ο κ. Συμεών απηύθυνε ένα πατρικό κάλεσμα διακονίας, προσφοράς και αγάπης προς όλους, ένα κάλεσμα το οποίο απευθύνει από την ημέρας της ενθρονίσεως του στην Φθιώτιδα και το οποίο μέχρι σήμερα οι άνθρωποι το έχουν ακολουθήσει και τα αποτελέσματα είναι όχι μόνο εμφανή, αλλά αποδίδουν πολλούς καρπούς σε όλους τους τομείς δράσης της Ιεράς Μητροπόλεως.

«Το προσεχές μέλλον θα εγκαινιαστούν και θα λειτουργήσουν και άλλες δράσεις, οι οποίες έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: να αισθανθούμε ότι η Εκκλησία δεν είναι ένας χώρος διοικητικός. Ακόμα και τα γραφεία της Μητροπόλεως είναι το σπίτι μας, είναι ο χώρος που αισθανόμαστε την χαρά της αγάπης του Χριστού. Γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός. Κάθε απόγευμα, σε κανονικές συνθήκες, 400 παιδιά βρίσκονται σε αυτό τον χώρο και με τις άλλες δράσεις που θα λειτουργήσουν εδώ, θα αναπτυχθεί η περιοχή ακόμη περισσότερο, αρκεί να έχουμε υγεία και να έχουμε συνεργασία. Όταν είμαστε πολλοί και ενώνουμε τις δυνάμεις μας καταφέρνουμε πολλά».

Ο Σεβασμιώτατος με την ευκαιρία της εορτής του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως, ευχαρίστησε από καρδίας όλους τους συνεργάτες του ονομαστικά έναν προς έναν, κληρικούς και λαϊκούς, μέλη της Κεντρικής Διοικήσεως της Μητροπόλεως για την υψηλή διακονία την οποία προσφέρουν σε όποια υπηρεσία και αν υπηρετούν.

«Εκκλησία είμαστε όλοι. Είμαστε μία οικογένεια που στηρίζουμε το οικοδόμημα που λέγεται Εκκλησία και βάζουμε όλοι το δικό μας λιθαράκι. Σήμερα για μία ακόμη φορά σας απευθύνω ένα κάλεσμα. Ελάτε να εργαστούμε μαζί. Μπορούμε να κάνουμε πολύ ωραία πράγματα. Ελάτε γιατί δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να εργάζεται κανείς για την αγάπη του Θεού. Ελάτε να γίνουμε εργάτες της Βασιλείας του Θεού».

Το απόγευμα τελέσθηκε Ιερά Παράκληση στον Άγιο Εφραίμ την οποία ετέλεσε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. Π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης. Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βαρθολομαίος Κάσσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πνευματική προσέγγιση του Μυστηρίου της Αναστάσεως από τους Αγίους της Εκκλησίας μας.

Τέλος, οι Ιερές Ακολουθίες επισφραγίστηκαν με τον μεθέορτο Αναστάσιμο Εσπερινό, τον οποίο ετέλεσε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Γενικός Διευθυντής των Υπηρεσιών αυτής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος. Τον Θείο λόγο εκληρυξε ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ριζος, ο οποίος αναφέρθηκε στον Άγιο Εφραίμ χαρακτηρίζοντας τον ως μέλος της οικογένειας που λέγεται Εκκλησία και αποτελεί τον αδελφό και τον συγγενή κάθε χριστιανού.

Επίσης, ο κ. Συμεών ανακοίνωσε ότι από την προσεχή εβδομάδα ξεκινά και πάλι κανονικά το λατρευτικό προγραμμα των Ιερών Ακολουθιών στο Ναό του Αγίου Εφραίμ, ενώ επίσης ενημέρωσε για τον Έρανο της Αγάπης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 31 Μαΐου 2021.

Τέλος, ο κ. Συμεών ανακοίνωσε ότι στις 17 Μαΐου 2021 θα εγκαινιάσει «Το Αποθετήριο της Αγάπης», Logistic Center – Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως επί των οδών Γκιώνας και Δημητριάδου, όπισθεν του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου στη Ν. Άμπλιανη Λαμίας.

Στην εορτή του Αγίου Εφραίμ παρόντες πλησίον του κ. Συμεών παρεβρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος.

Περισσότερες φωτογραφίες  Δημήτρης Ανάγνου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων