29/03/2022 30/03/2022 Ένα τεράστιο έργο ανάπτυξης της Φθιώτιδας μέσα σε τάχιστο χρόνο παίρνει σάρκα και οστά και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας, Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, από τις 16 Νοεμβρίου 2019 μέχρι τις 16 Ιουλίου 2020, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, με ιδίους πόρους και προσωπική μέριμνα του...
29 Μαρτίου, 2022 - 20:17
Τελευταία ενημέρωση: 30/03/2022 - 4:43

Στην τελική ευθεία η δημιουργία του Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού Λαμίας

Διαδώστε:
Στην τελική ευθεία η δημιουργία του Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού Λαμίας

Ένα τεράστιο έργο ανάπτυξης της Φθιώτιδας μέσα σε τάχιστο χρόνο παίρνει σάρκα και οστά και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας, Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, από τις 16 Νοεμβρίου 2019 μέχρι τις 16 Ιουλίου 2020, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, με ιδίους πόρους και προσωπική μέριμνα του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, ετοίμασε τις απαιτούμενες μελέτες, κατέθεσε πλήρη και ώριμο φάκελο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου του «Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού – Κέντρο Έρευνας, Εκπαίδευσης, Τεκμηρίωσης και Ψηφιακής Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, στις 16 Ιουλίου 2021, με εισήγηση του Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού και με αυτοπρόσωπη παρουσία και του ίδιου του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, ενέκρινε την πρόταση αυτή της Μητροπόλεως και αποφάσισε να εντάξει το έργο αυτό στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Στερεάς Ελλάδος, με αποτέλεσμα, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, στις 25 Μαρτίου 2021, να υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και της Ιεράς Μητροπόλεως κατόπιν της εγκρίσεως της από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Από τις 25 Μαρτίου 2021 μέχρι τις 29 Μαρτίου 2022, μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, πραγματοποιήθηκαν όλες οι διαδικασίες από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδος και τις υπηρεσίες της Ιεράς Μητροπόλεως, δόθηκαν και οι απαιτούμενες εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να πραγματοποιηθεί ο σχετικός διαγωνισμός και να αναδειχθεί ανάδοχος για την ανέγερση του έργου, η κατασκευαστική εταιρεία του κ. Λουκά Κίτσου και σήμερα τελέσθηκε ο αγιασμός για την εγκατάσταση του αναδόχου και την έναρξη των εργασιών αυτού του σπουδαίου έργου.

Αυτό το Πνευματικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα ανεγείρεται σε χώρο έκτασης 1.290 τ.μ., έναντι του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, στην οδό Αγράφων, τον οποίο παρεχώρησε άνευ ανταλλάγματος ο Δήμος Λαμιέων στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Στην Ακολουθία του Αγιασμού παραβρέθηκαν: ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Φθιώτιδος, πολλοί Κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως, πλήθος επισήμων και πολλοί πιστοί.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών εξέφρασε την χαρά του σημειώνοντας:

«Δημιουργείται ένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο. Μία πραγματική επένδυση, η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς επένδυσης. Είναι επένδυση οικονομική, επένδυση στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην ιστορία, στην εκπαίδευση, στην έρευνα. Είναι επένδυση στην όλη ανάπτυξη της περιοχής.

Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό και το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις υπηρεσίες τους, διότι υλοποιήθηκε τάχιστα αυτό το έργο και εύχομαι ακόμα πιο γρήγορα να ολοκληρωθεί και η ανέγερσή του και να δοθεί στο λαό της Φθιώτιδος.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να επαναλάβω για μία ακόμα φορά αυτό που είπα πέρυσι τέτοια μέρα: είναι ευλογία που έχουμε τον Φάνη Σπανό Περιφερειάρχη, που έχουμε αυτόν τον Περιφερειάρχη και είναι ευλογία επίσης για την τοπική μας Εκκλησία αυτή η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Μητροπόλεως και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γι’ αυτό ευχαριστώ και τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο και όλους τους Άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό το έργο θα αποδείξει την δύναμη, που έχει η συνεργασία Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας και Πολιτείας.

Είναι επίσης ευτύχημά μας, ότι το έργο, κατόπιν της νομίμου διαγωνιστικής διαδικασίας, το ανέλαβε η εταιρία του κ. Κίτσου, ενός εγνωσμένης αξίας εργολάβου και μίας εταιρείας που έχει κατασκευάσει αξιόπιστα έργα στην περιοχή μας και είμαι σίγουρος, ότι το έργο θα είναι και αξιόπιστο και αξιόλογο και ανώτερο των προσδοκιών μας και έτοιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εύχομαι δε να ολοκληρωθεί πριν την ολοκλήρωση της πρώτης θητείας του Περιφερειάρχου κ. Φάνη Σπανού».

Ο κ. Περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του σημείωσε:

«Μέρα χαράς η σημερινή για τον τόπο μας. Η προσπάθειά μας με τη Μητρόπολη Φθιώτιδας για τη δημιουργία του Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού στη Λαμία παίρνει σάρκα και οστά με την έναρξη της κατασκευής του έργου. Πρόκειται για ένα έργο Ιστορίας, Πολιτισμού, Πίστης και Γνώσης. Ένα έργο που «φωτίζει» τιμητικά το παρελθόν, αντανακλά όμως εμφατικά και στο μέλλον. Στους επισκέπτες και τους πολίτες της Λαμίας. Αλλά πάνω απ’ όλα στα παιδιά μας, που τους ανήκει ό,τι κάνουμε.
Ευχαριστώ θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Συμεών για την ευκαιρία και αυτής μας της κοινωνικά ωφέλιμης συνεργασίας».

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε και ο Δήμαρχος Λαμιεών κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Σημαντική η σημερινή μέρα για την Ιερά μητρόπολη, σημαντική για την αυτοδιοίκηση της περιοχής μας, σημαντική για τον εκκλησιαστικό πολιτισμό, σημαντική και για τον τόπο μας. Η Λαμία και η Φθιώτιδα αποκτούν ένα ακόμα σημείο τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που μπορεί σε δύσκολους καιρούς να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν προβάλλοντας μία πτυχή που έλειπε μέχρι σήμερα. Αφού ευχαριστήσω τους προκατόχους μου δημάρχους για τη παραχώρηση του οικοπέδου και τη θεσμοθέτηση των όρων δόμησης και τον Περιφερειάρχη μας Φάνη Σπανό για τη χρηματοδότηση του έργου, το μεγαλύτερο ευχαριστώ το απευθύνω στο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών, που, με την καθοδήγηση και τον συντονισμό Του, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ξεκινάει σήμερα η κατασκευή όχι απλά ενός μουσείου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά χάρις στον εμπνευσμένο ανασχεδιασμό Του, ενός υπερσύγχρονου κέντρου προβολής και αναφοράς στην εκκλησιαστική τέχνη, στον εκκλησιαστικό πολιτισμό και την έρευνά του, όχι μόνο για τη Λαμία όχι μόνο για την Φθιώτιδα αλλά για όλη την Ελλάδα…»

 

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων