04/08/2022 09/08/2022 Το πρόγραμμα της προσεχούς επίσκεψης στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου και του Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιου παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Αυγούστου 2022. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 6...
04 Αυγούστου, 2022 - 21:22
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2022 - 1:09

Οικουμενικός Πατριάρχης, Αρχιεπίσκοπος, Κιέβου Επιφάνιος στην Ι.Μ. Φιλίππων τον Σεπτέμβριο

Διαδώστε:
Οικουμενικός Πατριάρχης, Αρχιεπίσκοπος, Κιέβου Επιφάνιος στην Ι.Μ. Φιλίππων τον Σεπτέμβριο

Το πρόγραμμα της προσεχούς επίσκεψης στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου και του Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιου παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Αυγούστου 2022.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος τόνισε ότι «η εν λόγω προσκυνηματική επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2022, με αφορμή τον πρώτο επίσημο εορτασμό της Συνάξεως των έξι Αγίων της Θάσου (Λούκας, Δανιήλ, Ιωάννης, Ευφρόσυνος, Ευθύμιος, Χάιδω) και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες εκκλησιαστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Θάσο, στη Χρυσούπολη και στην Καβάλα. Η έλευση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας, θα δώσει την ευκαιρία να στείλουμε και ένα μήνυμα ειρήνης προς όλη την ανθρωπότητα».

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Εθελοντισμού και Επικοινωνίας του Δήμου Καβάλας, Λεωνίδας Παππάς, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη, ανέφερε ότι η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και του Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας, αποτελεί μεγάλη τιμή για την τοπική εκκλησία και τον Δήμο Καβάλας.

Οι Δήμαρχοι Θάσου και Νέστου, Λευτέρης Κυριακίδης και Σάββας Μιχαηλίδης αντίστοιχα, όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, συνεχάρησαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Στέφανο για την πρωτοβουλία του, ενώ τόσο οι Εκπρόσωποι του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Δημήτρης Εμμανολούδης και Νίκος Βόρδος, όσο και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο για το γεγονός ότι τους ενέταξε στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη.

 

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
(ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ)
12:00 – Άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην ΙΜΦΝΘ
12:15 – Αναχώρηση για την Κεραμωτή
13:00 – Άφιξη – Υποδοχή στη Θάσο του Παναγιωτάτου και των Μακαριωτάτων – Υποδοχή Ιεράς εικόνας της Συνάξεως των εν Θάσω Αγίων
14:00 – Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας Θάσου
19:00 – Κατάθεση θεμέλιου λίθου διοικητηρίου νέων κατασκηνώσεων ΙΜΦΝΘ στη Σκάλα Ραχωνίου
20:00 – Αναγόρευση του Παναγιωτάτου και των Μακαριωτάτων σε επίτιμους δημότες του Δήμου Θάσου

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
07:00 – Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας Θάσου
18:00 – Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαριών
19:30 – Τελετή ονοματοδοσίας οδού στα Λιμενάρια

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
(ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ)
11:00 – Αναγόρευση του Παναγιωτάτου και των Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου σε επίτιμους δημότες του Δήμου Νέστου – Παρουσίαση του λευκώματος “Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης – 50 χρόνια σιωπής, προσμονής, ελπίδας”
12:30 – Κατάθεση θεμέλιου λίθου ιερού κοιμητηριακού Ναού στη Χρυσούπολη
(ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ)
17:30 – Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου
18:15 – Ψηφιακή παρουσίαση α) Κειμηλιαρχείου Ιεράς Μητροπόλεως “Φιλιππησίων Χριστούπολις” και β) Έκθεσης εικόνων και κειμηλίων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας
19:30 – Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Αποστόλου Σίλα – Τρισάγιο στον τάφο του Μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Προκοπίου – Παρουσίαση Τόμου Εγκυκλίων Γραμμάτων Μακαριστού Μητροπολίτη ΦΝΘ κυρού Προκοπίου
21:00 – Μουσική εκδήλωση για τη νεολαία στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

ΤΡΙΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
(ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ)
10:00 – Επίσκεψη στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Αλέξη Πολίτη
10:30 – Εκδήλωση Επιμελητηρίου Καβάλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο
11:30 – Αναγόρευση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας και του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου σε επίτιμους δημότες Καβάλας
12:30 – Επίσκεψη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
16:00 – Προσκύνημα στο Ιερό Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου:

  • Σήμερα Πέμπτη 4-8-2022 στην επίσημη Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΙΜΦΝΘ στη 1 μ.μ. δόθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη ΦΝΘ κ. Στέφανο και από τους : Ἀντιπεριφερειάρχη ΑΜΘ κ. Πολίτη, Δήμαρχο Καβάλας κ. Μουριάδη, Δήμαρχο Θάσου κ. Κυριακίδη, Δήμαρχο Νέστου κ. Μιχαηλίδη, Πρόεδρο Επιμελητηρίου κ. Δέμπα, και τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ κ. Βορδό,  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ για την επικείμενη Επίσκεψη στην τοπική μας Εκκλησία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.
  • Η εν λόγω προσκυνηματική Επίσκεψη θα πραγματοποιηθή από 3 έως 6 Σεπτεμβρίου 2022 με αφορμή τον πρώτο επίσημο εορτασμό της Συνάξεως των αγίων της Θάσου και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες εκκλησιαστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Θάσο, στην Χρυσούπολη και στην Καβάλα βάσει του Προγράμματος που έχει ανακοινωθεί.
  • Η συγκεκριμένη στο σύνολό της σημαντική εκκλησιαστική και θρησκευτική κατάθεση ευγνωμοσύνης και τιμής προς τους αγίους μας είχε προγραμματισθεί εδώ και δύο χρόνια, αλλά λόγω των συνθηκών της πανδημίας δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθή.
  • Μαζύ με την ΙΜΦΝΘ στην όλη διοργάνωση μετέχουν ενεργά η Αντιπεριφέρεια ΑΜΘ, οι Δήμοι Καβάλας, Θάσου και Νέστου, το Επιμελητήριο Καβάλας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).
  • Η πρόσκληση εκ μέρους του Σεβ. κ. Στεφάνου προς τον Παναγιώτατο και τους Μακαριωτάτους για την έλευσή τους στην Ιερά Μητρόπολή μας έγινε μέσω της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις αρχές του Φεβρουαρίου 2022 και έγινε αποδεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Είμαστε σε αναμονή της εγγράφου αποδοχής της προσκλήσεώς μας και από τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.
  • Το τελικό Πρόγραμμα της σημαντικής αυτής Επισκέψεως διαμορφώθηκε στις 29 Ιουλίου 2022 μετά από την συνάντηση μας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και παρουσιάστηκε σήμερα στην Συνέντευξή μας.
  • Μετά από την κατάρτιση του τελικοῦ Προγράμματος, μέσα στην εβδομάδα αυτή θα αποσταλή και η σχετική πρόσκληση εκ μέρους του Σεβ. κ. Στεφάνου και προς την εξοχωτάτη Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να τιμήσει με την υψηλή παρουσία της τίς σημαντικές και ἱστορικές αὐτές ἐκδηλώσεις μας. Είναι αυτονόητο ότι θα αποσταλούν και οι σχετικές προσκλήσεις προς Σεβ. Μητροπολίτες και προς τους άρχοντες του τόπου μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον Μάϊο του 2011 επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη μας μετά από την ευγενή πρόσκληση του μακαριστού Μητροπολίτου ΦΝΘ κυρού Προκοπίου και έτυχε της πανδήμου υποδοχής του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού μας, τιμήθηκε από τις αρχές του τόπου μας, ετέλεσε μάλιστα μαζύ με τον μακαριστό Μητροπολίτη την θεία Λειτουργία στο Βαπτιστήριο της αγίας Λυδίας, και εγκαινίασε τις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού μας Κέντρου «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», το οποίο πιστεύομε ότι από την επομένη χρονιά θα τεθεί σε λειτουργία για τα Συνέδρια πού πρόκειται να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Θεολογίας, της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας.
  • Πιστεύομε ότι η αρίστη και αρκετά κοπιώδης συνεργασία της τοπικής μας Εκκλησίας με τίς ἀρχές και τους φορείς τοῦ τόπου μας θα αποτελέσει την βάση για την όσο το δυνατόν καλύτερη έκβαση των προσδοκιών μας στην πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής Επισκέψεως.
  • Καλούμε τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της ΙΜΦΝΘ να τιμήσει με την παρουσία του τον Απόστολο Παύλο, τον ιδρυτή της Εκκλησίας μας, τους αγίους του τόπου μας, και ιδιαιτέρως τους αγίους της Θάσου, Λουκά, Ευθύμιο, Δανιήλ, Ευφρόσυνο, Ιωάννη και Χάϊδω, και να μετάσχει στις σημαντικές αυτές θρησκευτικές και πνευματικές εκδηλώσεις για τον τόπο μας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων