09/08/2021 09/08/2021 Πλήθος Ιεροψαλτικού κόσμου, συγγενών και φίλων παραβρέθηκε στην εξόδιο ακολουθία του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης, κυρού Στεφάνου Δόντσιου, χθες, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021. Στην εξόδιο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και σύσσωμου του ιερατείου....
09 Αυγούστου, 2021 - 18:30
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2021 - 18:32

Τελέστηκε η εξόδιος του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου Στέφανου Δόντσιου

Διαδώστε:
Τελέστηκε η εξόδιος του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου Στέφανου Δόντσιου

Πλήθος Ιεροψαλτικού κόσμου, συγγενών και φίλων παραβρέθηκε στην εξόδιο ακολουθία του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης, κυρού Στεφάνου Δόντσιου, χθες, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021.

Στην εξόδιο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και σύσσωμου του ιερατείου.

Ο αοίδημος άφησε σπουδαίο ψαλτικό έργο στη Φλώρινα, όπου μετοίκησε το έτος 1960 μαζί με την οικογένειά του από τα Ν. Μάλγαρα απ’ όπου κατάγετο.
Η ΟΜΣΙΕ εκπροσωπήθηκε από τον Κοσμήτορα Άκη Λιλιόπουλο και τον Αντιπρόεδρο Πάρη Γκούνα.

Είθε ο Πανάγαθος Θεός να τον κατατάξει εν σκηναίς δικαίων και εν χώρα ζώντων, να υμνεί και να δοξάζει τον Θεό, μαζί με τους Μεγάλους Ψάλτες και την χορεία των Αγγέλων.

Ο επικήδειος λόγος από τον Κοσμήτορα της ΟΜΣΙΕ, Άκη Λιλιόπουλο.

Ο Στέφανος Δόντσιος γεννήθηκε το έτος 1935 στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης. Από μικρό παιδί ακόμα είχε δείξει την κλήση του προς την ψαλτική τέχνη, μιας και έτρεφε μέσα στην καρδιά του μεγάλη αγάπη για την εκκλησία. Το 1945 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου άρχισε και η πορεία της εξέλιξής του στη Βυζαντινή Μουσική. Πρώτος του δάσκαλος υπήρξε ο Πολίτης Γεώργιος Αλεξιάδης, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Ταξιαρχών. Φοίτησε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και στο πλευρό του τότε Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Θεσσαλονίκης Αθανασίου Καραμάνη αποκόμισε μια τεράστια εμπειρία για το μέλλον. Επίσης, υπήρξε πτυχιούχος του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και Διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών.

Ο Στέφανος Δόντσιος ήταν ο πρωτοπόρος της Βυζαντινής Μουσικής στη Φλώρινα από το 1960, που εγκαταστάθηκε εδώ, αρχικώς ως πρωτοψάλτης του Αγίου Γεωργίου και από το 1968 ως πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης, όπου και υπηρέτησε για 50 και πλέον χρόνια. Φρόντισε ώστε να υπάρξει η σωστή κατάρτιση για τους ιεροψάλτες της περιοχής αλλά και για την ανάδειξη νέων ιεροψαλτών. Υπηρέτησε υπό την πνευματική καθοδήγηση 3 Μητροπολιτών, των Μακαριστών Βασιλείου και Αυγουστίνου και του νυν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.Θεοκλήτου. Υπήρξε ο ιδρυτής του Συλλόγου Ιεροψαλτών Φλωρίνης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και χοράρχης της χορωδίας για πολλά έτη, ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, διηύθυνε τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», ενώ δίδαξε και Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και νυν Περιφερειακής Ενότητας Φλωρίνης. Την 1η Οκτωβρίου του έτους 2000 η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος του απένειμε δια χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου το Οφφίκιον του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου του Οικουμενικού Θρόνου.

Έφυγε για την όντως ζωή σε ηλικία 87 ετών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων