23/07/2020 23/07/2020 Ευλογία του Θεού για τον πιστό και ευλαβή λαό της Χίου υπήρξε και εφέτος ο εορτασμός της Ιεράς μνήμης της αγίας ενδόξου παρθενομάρτυρος Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος. Στις ιερές ακολουθίες του Μεγάλου Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο οποίος προσεκλήθη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη...
23 Ιουλίου, 2020 - 14:36
Τελευταία ενημέρωση: 23/07/2020 - 13:55

«Απαντάμε στις τουρκικές διεκδικήσεις με προσευχή»

Διαδώστε:
«Απαντάμε στις τουρκικές διεκδικήσεις με προσευχή»

Ευλογία του Θεού για τον πιστό και ευλαβή λαό της Χίου υπήρξε και εφέτος ο εορτασμός της Ιεράς μνήμης της αγίας ενδόξου παρθενομάρτυρος Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος. Στις ιερές ακολουθίες του Μεγάλου Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο οποίος προσεκλήθη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο με την ευκαιρία των 100 ετών από την κοίμηση του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Πενταπόλεως, που ευρισκόμενος στη Χίο ως διδάσκαλος, μοναχός και διάκονος υπήρξε αυτόπτης μάρτυς πολλών θαυμάτων της Αγίας Μαρκέλλης.

Κατά τον Μ. Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Χίου κ. Μάρκος ετίμησε τον Σεβασμιώτατο Ύδρας κ. Εφραίμ με το παράσημο του Σταυρού του Αγίου Ισιδώρου και του εδώρησε μία Ψαριανή σημαία και «λίγα χορτάρια που ’χαν μείνει στην έρημη γη» της Μαύρης Ράχης των Ψαρών λέγοντας: «Είναι ιδιαίτερα συγκλονιστική η σημερινή συγκυρία της συγχοροστασίας του ποιμενάρχου της Ύδρας και των Σπετσών με τον ποιμενάρχη της ηρωικής νήσου των Ψαρών, ως μία καθαρή και βροντόφωνη απάντηση, ότι εμείς οι απόγονοι των ευκλεών εκείνων ναυμάχων, οι οποίοι προήλθαν από τις νήσους τις οποίες πνευματικώς πηδαλιουχούμε, δίνουμε την απάντηση προσευχόμενοι στον Θεό και ενισχύοντες τον λαό μας ότι, οι άνομες και ανιστόρητες διεκδικήσεις αυτή τη στιγμή στα νερά του Αιγαίου πελάγους, δεν είναι δυνατόν να έχουν καμία άλλη εξέλιξη παρά την κατατρόπωση».

 

Τον θείον λόγον εκήρυξε ο νέος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Δαρδανός αναφερόμενος στο θέμα των μαρτύρων και του μαρτυρίου. Την κυριώνυμο ημέρα ωμίλησε ο Σεβ. Ύδρας κ. Εφραίμ ανεφερόμενος στους αγιολογικούς δεσμούς των δύο Μητροπόλεων ένεκα του Αγίου Νεκταρίου, του αγίου Μακαρίου και των Αγίων Σπετσιωτών νεομαρτύρων Νικολάου, Σταματίου και Ιωάννου. Πριν την λιτάνευση της ιεράς εικόνος ο Σεβασμιώτατος Χίου κ. Μάρκος Εχειροθέτησε Αναγνώστη τον μαθητή Ιωάννου Λάμπρου Κοντοδήμο, στον οποίο απηύθυνε αγιογραφικές και πατερικές νουθεσίες με απλό και εύληπτο διδακτικό λόγο.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος Χίου διένειμε χρηματικά ποσά σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές των Σχολείων Βολισσού και ετίμησε τους χορηγούς της Κατασκηνώσεως Αναγνωστών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών «Το καράβι του Χριστού».

Συγκλονιστική υπήρξε η εκ μέρους της Χορωδίας συνισταμένης από μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου «ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ» απόδοση του Δημοτικού τραγουδιού «Της Αγιάς Σοφιάς», ιδιαιτέρως όταν ο Χίος Ποιμενάρχης εκάλεσε όλους τους πιστούς να ψάλλουν μαζί τον τελευταίο στίχο: «Πάλι με χρόνους και καιρούς πάλι δικά μας θα ‘ναι».
Στις ιερές ακολουθίες παρέστησαν οι τοπικές πολιτικές, στρατιωτικές και δικαστικές αρχές και πολλοί πιστοί.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων