09/06/2021 09/06/2021 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος συνοδευόμενος από τον Ιερολ. Αρχιδιάκονο κ. Απόστολο Λάρδα μετέβη στον Δημοτικό Κήπο της Χίου και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση προ του ανδριάντος του ήρωος ναυμάχου και πυρπολητού Κωνσταντίνου Κανάρη, στον οποίο και κατέθεσε δάφνινο στεφάνι. Στις 6 προς 7 Ιουνίου 1822 ο Ψαριανός πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολούσε...
09 Ιουνίου, 2021 - 14:21
Τελευταία ενημέρωση: 09/06/2021 - 16:31

Ο Μητροπολίτης Χίου τιμά τον πυρπολητή Κανάρη

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Χίου τιμά τον πυρπολητή Κανάρη

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος συνοδευόμενος από τον Ιερολ. Αρχιδιάκονο κ. Απόστολο Λάρδα μετέβη στον Δημοτικό Κήπο της Χίου και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση προ του ανδριάντος του ήρωος ναυμάχου και πυρπολητού Κωνσταντίνου Κανάρη, στον οποίο και κατέθεσε δάφνινο στεφάνι.

Στις 6 προς 7 Ιουνίου 1822 ο Ψαριανός πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολούσε στο λιμάνι της Χίου την τουρκική Ναυαρχίδα, παίρνοντας εκδίκηση για τη Σφαγή της Χίου.

Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος κατέστη αδύνατος ο από θαλάσσης ανεφοδιασμός του στρατού του Δράμαλη στον Μοριά, ώστε ο Τούρκος πασάς να υποχρεωθεί να επιχειρήσει επιστροφή στην Κόρινθο και να συντριβεί από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια τον Ιούλιο του 1822. Το κατόρθωμα του Κανάρη έσωσε την Επανάσταση εν τη γενέσει της.

Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος δήλωσε: «Για εμάς που γεννηθήκαμε, ζήσαμε και μάθαμε γράμματα στη Χίο, τα Ψαρά και την Αιγνούσα ο Κωνσταντίνος Κανάρης ήταν το παιγνίδι των παιδικών μας χρόνων, το περιεχόμενο των σχολικών εορτών στις εθνικές επετείους, το σχολικό ή ελεύθερο ανάγνωσμα στις μελέτες μας, οι επισκέψεις μας στην καρδιά του Δημοτικού Κήπου της Χίου. Γι’αυτό ο Κανάρης επελέγη να κοσμήσει το λογότυπο της τοπικής μας Εκκλησίας για τα 200 χρόνια απ’το 1821, με τη φράση του “τίποτα αρχόντοι δεν φελά μονάχα το καράβι».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων