18/05/2021 18/05/2021 Στην Χίο βρέθηκε την Κυριακή 16 Μαΐου 2021 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, προκειμένου να τιμήσει τους υπέρ της Πίστεως και Πατρίδος σφαγιασθέντας υπό των Τούρκων κατά την Σφαγή της Χίου το 1822 στο μεσαιωνικό καστροχώριο Ανάβατος ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε την έκθεση για τον Ευαγγελιστή Μάρκο. Η κ. Πρόεδρος προσήλθε στον Ιερό...
18 Μαΐου, 2021 - 14:24
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2021 - 17:47

Η ΠτΔ στην έκθεση για τον Ευαγγελιστή Μάρκο στη Χίο

Διαδώστε:
Η ΠτΔ στην έκθεση για τον Ευαγγελιστή Μάρκο στη Χίο

Στην Χίο βρέθηκε την Κυριακή 16 Μαΐου 2021 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, προκειμένου να τιμήσει τους υπέρ της Πίστεως και Πατρίδος σφαγιασθέντας υπό των Τούρκων κατά την Σφαγή της Χίου το 1822 στο μεσαιωνικό καστροχώριο Ανάβατος ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε την έκθεση για τον Ευαγγελιστή Μάρκο.

Η κ. Πρόεδρος προσήλθε στον Ιερό Ναό Ταξιάρχου Αναβάτου, στον οποίο την υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος μετά του Ιερού Ευαγγελίου. Η κ. Πρόεδρος ησπάσθη το Ιερόν Ευαγγέλιον και αντάλλαξε με τον Ποιμενάρχη  τον Αναστάσιμο Χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη!», «Αληθώς Ανέστη!».

Εν συνεχεία, τελέσθηκε Μνημόσυνο των ηρώων της σφαγής της Χίου εις το πέρας του οποίου ο Σεβασμιώτατος Χίου είπε:

«Εξοχωτάτη Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Χριστός Ανέστη!

Με αισθήματα αναστάσιμης χριστιανικής αγάπης και ακριτικής ελληνικής περηφάνειας σας υποδεχόμεθα στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαικής Ενώσεως, στο νησί μας, το νησί των Αγίων και των ηρώων, του Ομήρου και του Κοραή, των μαστιχοφόρων σχίνων και της πρυτανευούσης ανά την οικουμενην ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και σας προσφέρουμε ως αντίδοτο της τιμής ένα καλάθι με άγρια φυτά από την ελληνική νησίδα της Παναγιάς, ενός από τα 46 νησιά και βραχονησίδες της Ιεράς Μητροπόλεώς μου, επί των οποίων η Ελλάς είχε απ’ αιώνων, έχει και θα έχει έως της συντελείας των αιώνων απαράγραπτα αποκλειστικά κυριαρχικά εθνικά δικαιώματα».

Μετά τας εκδηλώσεις εις τον Ανάβατον, η κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου. Την υπεδέχθη κρουομένων των κωδώνων ο Σεβασμιώτατος Χίου μετά του Προισταμένου του Ιερού Ναού Αιδεσιμωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Ιωάννου Μουσά, του Ιερολογιωτάτου Αρχιδιακόνου κ. Αποστόλου Λάρδα και των Μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνου Βεργίνα, κ. Ιωάννου Χονδρέλη και κ. Σπυρίδωνος Φιλιππίδου.

Παρόντες ήταν φοιτητές  της Κατασκηνώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως «ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ» και μαθήτριες εκ της ΠΕΚΕΒ με εθνική ενδυμασία, οι οποίοι πρόσφεραν στην κ. Πρόεδρον μαστίχα Χίου και άλλα παραδοσιακά γλυκά εντός δίσκου διακοσμημένου με μαστιχοφόρον σχίνον.

Ο Σεβασμιώτατος Χίου ξενάγησε την κα. Πρόεδρο στην έκθεση για τον Ευαγγελιστή Μάρκο.

Μεταξύ άλλων, παρουσίασε εικόνα του Αγίου αγιογραφηθείσα το 1831 από τον Ματθαίο Λεγάτο, Σταυρό και Εγκόλπιο εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, παράσημον του Αλεξανδρινού Θρόνου, με τον λέοντα του Αγίου Μάρκου, φωτογραφίαν ανεκδότων Κανόνων εκ των Κωδίκων του Σινά, τα οποία ήρχισεν να εκδίδει από πέρυσι ο Σεβασμιώτατος, βιβλία Καθηγητών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μετάφρασιν του Κατά Μάρκον Ευαγγελίου εις ιαμβικόν μέτρον και χιακήν διάλεκτον, αγιογραφηθέντα και κεντημένα επιγονάτια, δίσκους κ.α.

Κατά την ξενάγησιν, ο Σεβασμιώτατος Χίου προέβη εις θεολογικόν, φιλολογικόν, φιλοσοφικόν, γλωσσολογικόν και αισθητικόν σχολιασμόν των εκθεμάτων, γεγονός το οποίον ικανοποίησε την Πρόεδρο.

Προς τούτοις, ο Χίος Ιεράρχης ανεφέρθη εις την Ιστορίαν του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού και επαρουσίασεν και άλλα ιερά σεβάσματα εν αυτώ: Τίμια Λείψανα Αγίου Ισιδώρου, Αποστόλου Θωμά, Εθνομάρτυρος Μητροπολίτου Χίου Πλάτωνος Φραγκιάδου, θυμάτων σφαγής εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Μηνά, επιτραχήλιον Ιερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε΄, άμφια Αγίου Νεκταρίου και κείμενον μεθ’ υπογραφής του Αγίου, ο οποίος εχειροτονήθη Διάκονος εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Χίου.

Κατά την αποχώρησιν της κ. Προέδρου ο Σεβασμιώτατος της δώρισεν μίαν Καινήν Διαθήκην και σειράν εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως τα Φιλολογικά, τα Πρακτικά Συνεδρίου Αγίου Αγγελή, τα Πρακτικά Συνεδρίου Κωνσταντίνου Αμάντου εν συνεργασία μετά του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και άλλα, καθώς και το λογότυπον της Ιεράς Μητροπόλεως διά την 200ην Επέτειον από της ενάρξεως του Ιερού Αγώνος της εθνικής παλιγγενεσίας, γεγονός το οποίον έδωσεν την ευκαιρίαν εις την κ. Πρόεδρον να αναφερθή δι’ ολίγων εις την σημασίαν των κειμένων.

Κατά την επίσκεψιν της κ. Προέδρου εις την έκθεση περί του Ευαγγελιστού Μάρκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου παρευρέθησαν εκπρόσωποι των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων