12/08/2020 12/08/2020 Την ιστορική Ιερά Μονή Οσίου Νικολάου του Σικελιώτου Μετοχίου Δίρφυος, επισκέφθηκε χθες ο Τρίτη 11 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Οικον. Αναστάσιο Χρήστου-Προϊστάμενο της Ενορίας Αγ. Ιωάννου Χαλκίδος. Εκεί, μαζί με τον Εφημέριο της Ενορίας Μετοχίου Πρωτοπρεσβ. Λάμπρο Καρλατήρα τον Εκκλησιαστικό Σύμβουλο κ. Ιωάννη...
12 Αυγούστου, 2020 - 9:50
Τελευταία ενημέρωση: 12/08/2020 - 8:54

Εργασίες αναστήλωσης στην Παλαιά Μονή Αγ. Νικολάου

Διαδώστε:
Εργασίες αναστήλωσης στην Παλαιά Μονή Αγ. Νικολάου

Την ιστορική Ιερά Μονή Οσίου Νικολάου του Σικελιώτου Μετοχίου Δίρφυος, επισκέφθηκε χθες ο Τρίτη 11 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Οικον. Αναστάσιο Χρήστου-Προϊστάμενο της Ενορίας Αγ. Ιωάννου Χαλκίδος.

Εκεί, μαζί με τον Εφημέριο της Ενορίας Μετοχίου Πρωτοπρεσβ. Λάμπρο Καρλατήρα τον Εκκλησιαστικό Σύμβουλο κ. Ιωάννη Τομαρά και την συνταξιούχο Εκπαιδευτικό κ. Σοφία Λαδερού-Παπαγιάννη, υποδέχθηκαν την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ευβοίας κ. Αγγελική Σίμωσι και τους συνεργάτες της κ. Γεώργιο Παππά-Συντηρητή Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και κ. Αλεξάνδρα Κωσταρέλη-Αρχαιολόγο, καθώς και τον Επίκουρο Καθηγητή Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και Αναστηλωτής κ. Πασχάλη Ανδρούδη, ο οποίος έχει εκπονήσει την μελέτη αναστηλώσεως της Ι. Μονής.

Οι παρευρεθέντες, συζήτησαν από κοινού τον τρόπο υλοποιήσεως της μελέτης αναστηλώσεως και συντηρήσεως της Ι. Μονής και τις περαιτέρω ενέργειες, που θα απαιτηθούν προς την ολοκλήρωση του έργου της αναστηλώσεως, η οποία θα ολοκληρωθεί και με την αμέριστη συνδρομή του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου.

Η Παλαιά Ι. Μονή, κατασκευασμένη μεταξύ 950 και 1050μ.Χ. πήρε το όνομά της από τον κτήτορά της Όσιο Νικόλαο Σικελιώτη, ο οποίος καταγόταν από την Σικελία και τελείωσε τον ασκήτικό του βίο σε αυτό το, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, σημείο της Εύβοιας. Σύμφωνα με την παράδοση ο θαλαμοειδής τάφος, που υπάρχει εκεί, καλύπτει το σώμα του Οσίου και κατασκευάστηκε, όταν ανακαλύφθηκε το σώμα του Οσίου γύρω στα 1857. Η χιλιόχρονη Ι. Μονή λειτούργησε από της ιδρύσεώς της μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα, αφού μετά το βασιλικό διάταγμα του 1833 διαλύθηκαν όσες Ι. Μονές είχαν αδελφότητα μικρότερη των 6 Μοναχών.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης την Κυριακή 23 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά και την μνήμη του Οσίου Νικολάου του Σικελιώτου, πρόκειται να επισκεφθεί και πάλι την Ι. Μονή του Οσίου Νικολάου, όπου θα χοροστατήσει στον Όρθρο και θα τελέσει την Θεία Λειτουργία της πανηγύρεως της Ι. Μονής.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων