12/01/2023 13/01/2023 Στα εγκαίνια του Πολιτιστικού-Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης Χαλκίδος παραβρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου 2023 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της συμπλήρωσης 21 ετών από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου. O Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας με θερμά λόγια για το έργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος, κ....
12 Ιανουαρίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 13/01/2023 - 0:36

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τέλεσε τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου της Ι.Μ. Χαλκίδος (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τέλεσε τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου της Ι.Μ. Χαλκίδος (ΦΩΤΟ)

Στα εγκαίνια του Πολιτιστικού-Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης Χαλκίδος παραβρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου 2023 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της συμπλήρωσης 21 ετών από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου. O Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας με θερμά λόγια για το έργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος, κ. Χρυσοστόμου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα τιμητική, όπως είπε, παρουσία του Αρχιεπισκόπου και των ιδιαίτερων δεσμών που έχει, από την παιδική του ηλικία, με την πόλη της Χαλκίδας και την νήσο της Εύβοιας. Ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Στ. Ελλάδος κ. Φ. Σπανό και τον προκάτοχό του και νυν δήμαρχο Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννη για την συμβολή τους στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Ο κ. Σπανός από την πλευρά του σημείωσε πως το νέο Πολιτιστικό Κέντρο αποτελεί καρπό συνεργασίας της Εκκλησίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος του είπε χαρακτηριστικά «εμείς προσφέρουμε την ύλη και εσείς, Σεβασμιώτατε, είστε εκείνος που θα το γεμίσετε με πνεύμα».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο «ως ένα σωσίβιο που μπορεί να πιαστεί ένας νέος άνθρωπος σε μια ταραγμένη θάλασσα, όπως είναι η σύγχρονη ζωή», ενώ παρομοίασε τα παιδιά «σαν τα τρεχούμενα νερά που η ορμή τους δεν πρέπει να τα οδηγήσει στην απώλεια». Ο Αρχιεπίσκοπος προέτρεψε τους άρχοντες του τόπου να υποστηρίζουν την Εκκλησία, ιδιαίτερα σε έργα που αφορούν την νεότητα.

 

Αναφέρθηκε με ιδιαίτερη αγάπη στους δεσμούς του με τη Χαλκίδα και στο πρόσωπο του Σεβ, Μητροπολίτη Χαλκίδος. Τόνισε την αγάπη του κ. Χρυσοστόμου για τον λαό, ενώ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης σήμερα 21 ετών από την ενθρόνισή του στη Χαλκίδα του ευχήθηκε «ο Θεός να του δίνει δύναμη, όχι μόνο να ονειρεύεται, αλλά και να υλοποιεί τα οράματά του, όπως έκανε και σήμερα».

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Καρυστίας κ. Σεραφείμ, Θηβών κ. Γεώργιος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας κ.  Κύριλλλος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Γόρτυνος κ.  Νικηφόρος, Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Κεχρεών κ. Αγάπιος, Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο Πρωτοσύγκελλος της  Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης και ο Αρχιδιάκονος του Μακαριωτάτου π. Ιωάννης Μπούτσης, εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος Χαλκιδαίων.

 

 

Το νέο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητροπόλεως διαθέτει αίθουσες διαλέξεων, χώρους δραστηριότητας της νεολαίας, χώρο εστίασης και προσφοράς γευμάτων, βιβλιοθήκη, κειμηλιαρχείο, μουσείο της μητροπόλεως και έναν Ι. Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη με βαπτιστήριο ενηλίκων.

Το πολιτιστικό κέντρο

Στο Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο υπάρχει αίθουσα ομιλιών και τραπεζαρία, ενώ εκεί έχουν μεταφερθεί η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως (λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Παρασκευή από 9:00 π.μ. – 1:00 μ.μ., ενώ κάθε Τετάρτη και Πέμπτη 3:00 – 7:00 μ.μ.) καθώς και η Κοινωνική Υπηρεσία της Ι. Μητροπόλεως.

 

Εκεί στεγάζεται το νεοϊδρυθέν Μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων, με εκθέματα που μπορούν να διδάξουν στον επισκέπτη την εκκλησιαστική ιστορία του τόπου και την τέχνη που περιβάλλει την λατρευτική ζωή της Εκκλησίας.

Στο ίδιο κτίριο θα στεγάζονται οι Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και άλλες δραστηριότητες. Στην αυλή του Κέντρου έχει ανεγερθεί Ιερός Ναός προς τιμήν του Αγίου Ιακώβου (Τσαλίκη).

 

 

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων