01/01/2020 01/01/2020 Την τελευταία ημέρα του χρόνου, 31η Δεκεμβρίου, η Εκκλησία, μεταξύ άλλων Αγίων, τιμά τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Θεοφυλάκτου, Αρχιεπισκόπου Βουλγαρίας, μεγάλου ερμηνευτή των Θείων Γραφών, ο οποίος γεννήθηκε στην Πόλη της Χαλκίδος, αποτελώντας λαμπρό καύχημα και αγλάϊσμα Της, όπως και ολόκληρης της Τοπικής Εκκλησίας, συγκαταλεγόμενος στη χορεία των Ευβοέων Αγίων. Η Τοπική...
01 Ιανουαρίου, 2020 - 11:33
Τελευταία ενημέρωση: 01/01/2020 - 11:35

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Χαλκίδα

Διαδώστε:
Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Χαλκίδα

Την τελευταία ημέρα του χρόνου, 31η Δεκεμβρίου, η Εκκλησία, μεταξύ άλλων Αγίων, τιμά τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Θεοφυλάκτου, Αρχιεπισκόπου Βουλγαρίας, μεγάλου ερμηνευτή των Θείων Γραφών, ο οποίος γεννήθηκε στην Πόλη της Χαλκίδος, αποτελώντας λαμπρό καύχημα και αγλάϊσμα Της, όπως και ολόκληρης της Τοπικής Εκκλησίας, συγκαταλεγόμενος στη χορεία των Ευβοέων Αγίων.

Η Τοπική Εκκλησία τίμησε πανηγυρικά τη μνήμη του, την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως κάθε χρόνο, στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με την συλλειτουργία του εορτάζοντος Αρχιμ. Θεοφυλάκτου Τσαγκάρη, Προϊσταμένου του Ι. Ναού και Υπευθύνου του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου, του συνεφημερίου του Πρωτοπρεσβ. Ευαγγέλου Γαλάνη και των Διακόνων Νικολάου Πριμηκύριου και Ευγενίου Τσάλλα.

Ο π. Θεοφύλακτος έλαβε το όνομά του προς τιμήν του τιμωμένου Αγίου, αφού ο Σεβασμιώτατος έχει την ευλογημένη συνήθεια να ονομάζει τους Ιερομονάχους και μοναχούς της Τοπικής Εκκλησίας, κατά την ώρα της μοναχικής τους Κουράς, λαμβάνοντας ονόματα και από τον κατάλογο των Ευβοέων Αγίων, ώστε να τιμούνται και να γίνονται περισσότερο γνωστοί οι Άγιοι του Τόπου μας.

Τον θείο λόγο κήρυξε πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στον Άγιο Θεοφύλακτο, ως ερμηνευτή των θείων Γραφών, ενώ ευχήθηκε με θερμούς λόγους και στον εορτάζοντα πνευματικό του υιό π. Θεοφύλακτο.

Στην Θεία Λειτουργία έψαλλαν οι Χοροί των Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των κ. Γεωργίου Γερογιάννη – Προέδρου του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ευβοίας και κ. Στυλιανού Καραβά, ενώ όλες οι ιερές ακολουθίες μεταδόθηκαν ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7fm).

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, στην επίσημη αίθουσα της ι. Μητροπόλεως, πολλά παιδιά, εκπρόσωποι του Στρατού, της Φιλαρμονικής, Κατηχητικών της Ιεράς Μητροπόλεως και της Χορωδίας – Ορχήστρας των Νέων, Συλλόγων, παιδιά Ιερέων έψαλαν τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα στον Σεβασμιώτατο, ευχόμενα με αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο στον πνευματικό τους πατέρα και στους συνεργάτες του Κληρικούς και Λαϊκούς.

Πολλοί, ακόμη, άνθρωποι προσήλθαν για να ευχηθούν στον Επίσκοπό τους, να πάρουν την ευχή του για το νέο έτος και όλοι έλαβαν το καθιερωμένο κέρασμα, όπως και μια μικρή ευλογία από τον Σεβασμιώτατο.

Το απόγευμα, στην ίδια αίθουσα, παρουσία και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου-Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου, πραγματοποιήθηκε η ευλογία και κοπή της Αγιοβασιλόπιττας άπό τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη για τους εργαζομένους στα γραφεία της Ι. Μητροπόλεως και τους Κατηχητές των Αρχιερατικών Περιφερειών Χαλκίδος, Διρφύων και Μεσσαπίων.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν για την αποδοχή της πρόσκλησής του, εξέφρασε και την ευγνωμοσύνη του στους συνεργάτες του στα γραφεία και στο υπέρ της νεότητας έργο της Εκκλησίας δηλώνοντας ότι ο μεν ένας τομέας είναι νευραλγικός και ο άλλος ευαίσθητος και τους προέτρεψε, και κατά το νέο έτος να εργάζονται με αμείωτο φιλότιμο και μεράκι και να προκόπτουν τα έργα τους διά πρεσβειών όλων των αγίων τις Ευβοίας και δι’ ευχών των αγίων προκατόχων τους, που στερέωσαν διά της ποιμαντικής προσφοράς τους την Ι. Μητρόπολη.

Την σύναξη αυτή, στόλισαν μουσικά μέλη της Χορωδίας-Ορχήστρας των Νέων της Ι. Μητροπόλεως, ενώ το φλουρί της Βασιλόπιττας κέρδισε η Κατηχήτρια δ. Αφένδρα Γαϊτανάρου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων