13/06/2022 14/06/2022 Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Κυριακή της Πεντηκοστής την 12η Ιουνίου 2022 στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου. Στον Όρθρο, τη Θεία Λειτουργία και τον Εσπερινό της Γονυκλισίας πλαισίωσαν τον Σεβασμιώτατο ο Αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης-Ιεροκήρυκας της Ι. Μ. Χαλκίδος, ο Πρωτοπρεσβ. Ιωάννης Μάρκου-Πρωθιερεύς...
13 Ιουνίου, 2022 - 20:48
Τελευταία ενημέρωση: 14/06/2022 - 1:49

Πεντηκοστή και εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Διαδώστε:
Πεντηκοστή και εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Κυριακή της Πεντηκοστής την 12η Ιουνίου 2022 στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Στον Όρθρο, τη Θεία Λειτουργία και τον Εσπερινό της Γονυκλισίας πλαισίωσαν τον Σεβασμιώτατο ο Αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης-Ιεροκήρυκας της Ι. Μ. Χαλκίδος, ο Πρωτοπρεσβ. Ιωάννης Μάρκου-Πρωθιερεύς του Ιερού Προσκυνήματος του Οσ. Ιωάννου του Ρώσσου και οι Διάκ. Σταύρος Καλαφάτης και Ανέστης Δανέλης, με την συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι προσήλθαν να προσκυνήσουν το Ιερό και Χαριτόβρυτο Λείψανο του Οσίου Ιωάννου.

Τον θείο λόγο κήρυξε προς τους πολυπληθείς προσκυνητές ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, περιγράφοντας το ιστορικό γεγονός της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους, όπως αποτυπώνεται στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων και εγκαινιάζει την ιστορική φανέρωση και πορεία της Εκκλησίας προς πάντα τα έθνη και την πρόσκλησή τους να μετέχουν στην ένωσή τους με τον Χριστό και να αγιασθούν σύμφωνά με την παραδεδομένη διδασκαλία Του, όπως οι Απόστολοι την διέσωσαν, οι Πατέρες την ερμηνεύουν και οι Άγιοι την βιώνουν σε κάθε εποχή.

Επίσης, την Κυριακή το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη-Προϊστάμενο της Ενορίας Ευαγγελιστρίας Χαλκίδος και τους Διακ. Σταύρο Καλαφάτη και Ανέστη Δανέλη, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Βλαχιάς Κηρέως, με την συμμετοχή των Οικον. Δημητρίου Σταμούλου-Εφημερίου της Ενορίας Κηρύνθου, Ιωάννου Γκέκα-Εφημερίου της πανηγυριζούσης Ενορίας και του Πρεσβ. Βασιλείου Μάρκου-Εφημερίου της Ενορίας Πηλίου.

Μετά την επακολουθήσασα Λιτανεία, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφέροντας την τελεταρχική επίδραση του Αγίου Πνεύματος στη ζωή και τα Μυστήρια της Εκκλησίας.

Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος, μετά των συνοδών του Κληρικών, μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Τριάδος στο Τρούπι Κηρέως. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Οικον. Δημήτριος Πατεράκης-Εφημέριος της Ενορίας Ν. Προκοπίου και οι ευλαβείς κάτοικοι του μικρού χωριού.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, όπου χειροθέτησε Αναγνώστη τον μαθητή Λυκείου κ. Θεολόγο Πατεράκη, στον οποίο επεσήμανε την σπουδαιότητα της σχέσης του χριστιανού με τα ιερά αναγνώσματα, με τα οποία ο Θεολόγος ασχολείται από βρέφους κοντά στον Ιερέα Πατέρα του και την καλλιεργημένη στην Πίστη μητέρα του.

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος αναφέρθηκε και ανέπτυξε τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας περί του Αγίου Πνεύματος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων