07/07/2021 08/07/2021 Την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τους αυταδέλφους Αρχιμ. Αιμιλιανό και Οικον. Αναστάσιο Χρήστου, μετέβη στον Άγιον Όρος, προσκεκλημένος της Ιεράς Επιστασίας και του Πρωτεπιστάτου Γέροντος Γεωργίου Βατοπαιδινού, ώστε να προεξάρχει στην εορτή της Συνάξεως πάντων των εν Αγίω Όρει διαλαμψάντων Αγίων. Ο Σεβασμιώτατος έτυχε θερμής υποδοχής από...
07 Ιουλίου, 2021 - 11:52
Τελευταία ενημέρωση: 08/07/2021 - 1:10

Προσκύνημα του Μητροπολίτη Χαλκίδος στο ‘Αγιον Όρος

Διαδώστε:
Προσκύνημα του Μητροπολίτη Χαλκίδος στο ‘Αγιον Όρος

Την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τους αυταδέλφους Αρχιμ. Αιμιλιανό και Οικον. Αναστάσιο Χρήστου, μετέβη στον Άγιον Όρος, προσκεκλημένος της Ιεράς Επιστασίας και του Πρωτεπιστάτου Γέροντος Γεωργίου Βατοπαιδινού, ώστε να προεξάρχει στην εορτή της Συνάξεως πάντων των εν Αγίω Όρει διαλαμψάντων Αγίων.

Ο Σεβασμιώτατος έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Γεώργιο, το απόγευμα της Παρασκευής στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές, όπου και διέμεινε.

Το πρωί του Σαββάτου 3 Ιουλίου 2021, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτεπιστάτη και τους συνοδούς του Κληρικούς, μετέβη στο Ιερό Σιμωνοπετρίτικο Κελλίο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου τέλεσε τη Θεία Λειτουργία. Στο τέλος της Ιεράς Ακολουθίας ο Γέροντας του Κελλίου, π. Πρόδρομος, καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο και την συνοδεία του και τους προσέφερε πρωινό γεύμα.

Στη συνέχεια μετέβησαν στο Ι. Κελλίο του Αγίου Νικολάου Μπουραζέρη, προσκύνησαν στο νέο Καθολικό του Κελλίου και απήλαυσαν μοναστηριακής δοχής από τον Γέροντα Αρσένιο και τη συνοδεία του. Αργότερα, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου στην είσοδο της Μονής τους περίμενε ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Ναθαναήλ, προσκύνησαν το θαυματουργό ιερό Εικόνισμα της Παναγίας της Πορταϊτίσσης και μετά το συνηθισμένο αγιορείτικο κέρασμα, είχαν συζήτηση με τον Καθηγούμενο.

Το μεσημέρι, επισκέφθηκαν το Ιερό Κελλίο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Κουτλουμουσιανή Σκήτη Αγίου Παντελεήμονος, όπου ο Γέροντας του Κελλίου, π. Χρυσόστομος, τους επεφύλαξε θερμή υποδοχή και παρέθεσε μοναστηριακή τράπεζα.

Αργά το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Ιερά Επιστασία, απ’ όπου, σύμφωνα με την τάξη, κατήλθε στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου και χοροστάτησε στην Ιερά Αγρυπνία για την εορτή της Συνάξεως των Αγιορειτών Αγίων Πατέρων, κατά την οποία έψαλαν με απαράμιλλη πιστότητα στην πατροπαράδοτη Βυζαντινή μουσική Διοχειαρίτες και Καρεώτες πατέρες.

Η αγρυπνία τελείωσε στις 7 το πρωί της Κυριακής 4 Ιουλίου και ακολούθησε αγιορείτικη τράπεζα.

Το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος με την συνοδεία του επισκέφθηκαν το Ιερό Ιβηρίτικο Κελλίο της Αγίας Άννης, όπου τους υποδέχθηκε ο Γέροντας αυτού π. Αντίπας, ο οποίος υπήρξε συμφοιτητής του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών.

 

 

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Σεβασμιώτατος με τους μετ’ αυτού πατέρες, μετέβη ακτοπολοϊκώς στον αρσανά των Κατουνακίων και από ‘κει, πεζή, ανηφόρησε για το ιερό Κελλίο των Δανιηλαίων, στην έρημο του Αγίου Όρους, προσκεκλημένος της Αδελφότητας, να τελέσει το κτητορικό μνημόσυνο του πανηγυρίζοντος Κελλίου, αφού πέραν της καταγωγής, εκ πατρός, του Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτου από την Εύβοια, υπήρχε στενός πνευματικός σύνδεσμος του Οσίου Δανιήλ με τον Σκιαθίτη Λογοτέχνη Αλέξανδρο-Ανδρόνικο Μωραϊτίδη και με το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, επειδή Δανιηλαίοι πατέρες φιλοτέχνησαν της εικόνες του τέμπλου του Ι. Ν. του Οσίου Ιωάννου, ο Όσιος Δανιήλ έγραψε τον Παρακλητικό Κανόνα του Οσίου Ιωάννου και ο υποτακτικός του, Μοναχός Ιωάννης Δανιηλίδης, συνέταξε Χαιρετισμούς προς τιμήν του Οσίου Ιωάννου, τους οποίους το Ιερό Προσκύνημα εξέδωσε προσφάτως. Στην ανάβαση προσκύνησε την Κάρα του επίσης νέου αγίου της Εκκλησία μας, Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου στο Κελλί του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, όπου έζησε και ασκήτεψε ο νέος Όσιος.

Η Συνοδεία των Δανιηλαίων επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον Σεβασμιώτατο. Διανυκτέρευσε στο κελλί, όπου φυλάσεται η τιμία κάρα του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας και νεοτέρου εκ των Ευβοέων Αγίων Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτου και το πρωί, αφού τέλεσε την Θεία Λειτουργία, ευλόγησε το εόρτιο κόλλυβο του Οσίου Δανιήλ και αυτό του κτητορικού μνημοσύνου.

Νωρίς το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος και οι Κληρικοί του, γεμάτοι με πνευματική συγκίνηση αναχώρησαν από το Άγιον Όρος και πήραν τον δρόμο της επιστροφής για την Χαλκίδα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων