23/10/2019 23/10/2019 Τελέσθηκε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 το βράδυ, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, η καθιερωμένη από πολλών ετών Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων, με αποκορύφωμα την τέλεση της Αρχαιοπρεπούς Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Στην Ιερά Αγρυπνία, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση...
23 Οκτωβρίου, 2019 - 15:13

Στο αποστολικό έργο του Αγ. Ιακώβου αναφέρθηκε ο Μητρ. Χαλκίδος

Διαδώστε:
Στο αποστολικό έργο του Αγ. Ιακώβου αναφέρθηκε ο Μητρ. Χαλκίδος

Τελέσθηκε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 το βράδυ, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, η καθιερωμένη από πολλών ετών Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων, με αποκορύφωμα την τέλεση της Αρχαιοπρεπούς Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Στην Ιερά Αγρυπνία, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων και άλλων Κληρικών της Τοπικής μας Εκκλησίας και πολλών ευσεβών χριστιανών, ενώ το ιερό Αναλόγιο διηκόνησε εξαιρετικά Χορός Ιεροψαλτών του Ενοριακού Ι. Ν. Ευαγγελιστού Λουκά (Πατησίων), υπό την διεύθυνση του κ. Κυριάκου Στάντζου, Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, με την συμμετοχή και άλλων μαθητών του.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελικού Αναγνώσματος, ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε τον θείο λόγο στους πιστούς και αναφέρθηκε στο βίο και το αποστολικό έργο του Αγίου Ιακώβου, ενώ κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέθηκε προς προσκύνηση των πιστών τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη.

Η Θεία Λειτουργία αυτή, των πρώτων χριστιανικών αιώνων, που διαδόθηκε υπό το όνομα του Αγίου Ιακώβου ανήκει στο λεγόμενο Συριακό ή Αντιοχειανό λειτουργικό τύπο. Η απόδοσή της στον Άγιο Ιάκωβο, πρώτο Επίσκοπο Ιεροσολύμων καθώς και οι εσωτερικές ενδείξεις μαρτυρούν, ότι πρόκειται για Λειτουργία που διαμορφώθηκε στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια διαδόθηκε σε άλλες πόλεις της Παλαιστίνης, στη Συρία, την Αραβία, το Σινά, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και στις Σλαβικές χώρες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων