28/03/2022 28/03/2022 Σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι αφιερωμένη στις Ιερατικές Κλήσεις. Έτσι, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 27 Mαρτίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος προσκάλεσε, όπως κάθε χρόνο, σε Σύναξη τους Αναγνώστες και Υποψηφίους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, οι οποίοι προέρχονταν...
28 Μαρτίου, 2022 - 13:19
Τελευταία ενημέρωση: 28/03/2022 - 13:11

Χαλκίδα: Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως με σύναξη και χειροτονία διακόνου

Διαδώστε:
Χαλκίδα: Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως με σύναξη και χειροτονία διακόνου

Σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι αφιερωμένη στις Ιερατικές Κλήσεις. Έτσι, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 27 Mαρτίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος προσκάλεσε, όπως κάθε χρόνο, σε Σύναξη τους Αναγνώστες και Υποψηφίους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, οι οποίοι προέρχονταν από όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το πρώτο και κύριο μέρος της Συνάξεως ήταν η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος. Προ της ενάρξεώς Της, στο τέλος του Όρθρου, σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας, έγινε και η Τελετή της Λιτάνευσης και Προσκύνησης του Τιμίου Σταυρού, υπό του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή Κληρικών, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, όπως και πυκνού εκκλησιάσματος.

Στη Θεία Λειτουργία διηκόνησαν οι Υποψήφιοι Κληρικοί, είτε στο Ιερό Βήμα, είτε βοηθώντας τους δύο Χορούς των εκλεκτών Ιεροψαλτών του Ναού κ. Κωνσταντίνο Σιάνο και κ. Νικόλαο Βαβίλη.

Επίσης, ετελέσθη κατά την τάξη, η εις Διάκονον χειροτονία του Αναγνώστη κ. Σταύρου Καλαφάτη εκ Χαλκίδος, πνευματικού τέκνου του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικηφόρου Ευσταθίου, υιού του μακαριστού Εφημερίου του Ι. Ναού της Πολιούχου, π. Γεωργίου Καλαφάτη, εγγάμου, μεταπτυχιακού φοιτητή στον τομέα Χριστιανικής Λατρείας, Αγωγής και Διαποιμάνσεως της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και μέχρι σήμερα Ιεροψάλτη των Ι. Ναών Αγ. Νεκταρίου Κανήθου Χαλκίδος και Αγ. Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, ο οποίος προορίζεται να υπηρετήσει ως Διάκονος της Ενορίας Αγ. Νικολάου Χαλκίδος.

Στην ομιλία του πριν από την χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προετοιμασία ενός νέου που καλλιεργεί την κλήση του στην Ιερωσύνη και επεσήμανε ότι απαιτείται γι’ αυτό πολύς χρόνος, ιδιαίτερη πνευματική φροντίδα, επιμελής σχέση με την εκκλησιαστική και την θύραθεν παιδεία, ώστε εν συνεχεία να αναλάβει χαρισματικά το ιερό επάγγελμα της Ιερωσύνης, που συνεπάγεται ευθύνες, υποχρεώσεις και θυσίες για όσους το αναλαμβάνουν.

Ο πνευματικός πατήρ του νέου Διακόνου, Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου ανέγνωσε την Κανονική Συμμαρτυρία, ενώ ο παριστάμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το πλήθος του Λαού του Θεού, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο Μεγάλος Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως και τ. Βουλευτής κ. Άγγελος Πνευματικός ανεφώνησαν το «Άξιος» πολλές φορές μετά την χειροτονία, συμμετέχοντας ενεργά στο όλο Μυστήριο.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού αναγνώσθηκε από τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου η σχετική Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου περί των Ιερατικών Κλήσεων.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, όλοι οι Αναγνώστες και Υποψήφιοι Κληρικοί μετέβησαν στην αίθουσα του θρόνου της Ι. Μητροπόλεως, όπου, ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε πρόγευμα και μετά από εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ τους, τους προσέφερε μια αναμνηστική ευλογία.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του τετάρτου για εφέτος Κατανυκτικού Εσπερινού, με την συμμετοχή πολλών ευσεβών Χαλκιδέων, οι οποίοι προσήλθαν.

Τον θείο λόγο προς τους πιστούς κήρυξε ο Αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος αναφέρθηκε στους παράλληλους σταυρικούς βίους των Ιερομαρτύρων Αγίου Πολυκάρπου Σμύρνης και του διαδόχου του, Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων