03/04/2022 03/04/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ την Δ’ Κυριακή των Νηστειών 3.4.2022 ιερούργησε και μίλησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπετσών. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Δοξολογία για την επέτειο της έναρξης στις Σπέτσες της Επαναστάσεως ήτοι 3η Απριλίου 1821. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σπετσών κ.Παναγιώτης Λυράκης , ο...
03 Απριλίου, 2022 - 18:06
Τελευταία ενημέρωση: 03/04/2022 - 18:08

Σπέτσες: Θεία Λειτουργία με Δοξολογία για την έναρξη της Επανάστασης

Διαδώστε:
Σπέτσες: Θεία Λειτουργία με Δοξολογία για την έναρξη της Επανάστασης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ την Δ’ Κυριακή των Νηστειών 3.4.2022 ιερούργησε και μίλησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπετσών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Δοξολογία για την επέτειο της έναρξης στις Σπέτσες της Επαναστάσεως ήτοι 3η Απριλίου 1821.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σπετσών κ.Παναγιώτης Λυράκης , ο Αντιδήμαρχος, Δημοτικοί Σύμβουλοι οι λοιπές πολιτικές και οι στρατιωτικές Αρχές της Νήσου και η Διευθύντρια του Ι.Α.Μ.Υ κ.Κων/να Αδαμοπούλου.

Αργά το Σάββατο του Λαζάρου, στο σπίτι του Γεωργίου Πάνου, οι πρόκριτοι των Σπετσών έκαναν σύσκεψη για μία ακόμη φορά, συζητώντας αν θα έπρεπε να περιμένουν τους Υδραίους. Αυτή τη φορά όμως οι νεότεροι δεν περίμεναν άλλο και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Αφού διαμαρτυρήθηκαν με φωνές έξω από το σπίτι του Πάνου αποδοκιμάζοντας την κωλυσιεργία των γερόντων, κατέβηκαν ξημερώματα των Βαΐων στο κτήριο της καγκελαρίας που ήταν στο λιμάνι, κατέβασαν από τους εξώστες τα τουρκικά εμβλήματα και ύψωσαν άλλα, που έφεραν το σημείο του σταυρού. Κόσμος πολύς μαζεύτηκε έξω από την Καγκελαρία φωνάζοντας: «Ζήτω το Γένος!»

Την Κυριακή των Βαΐων, 3 Απριλίου 1821, οι Σπέτσες μπήκαν στον αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας, πρώτες από όλα τα νησιά. Τα ξημερώματα, πριν τη λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο, οι νεότεροι ξήλωσαν τα Τουρκικά εμβλήματα από το διοικητήριο στη Ντάπια (που κατόπιν έγινε Δημαρχείο και ύστερα Λιμεναρχείο).

 

Πηγή: Αρχιμ. π.Γρηγόριος Νανακούδης, Ιεροκήρυξ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων