06/10/2021 06/10/2021 Ιερά αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Θωμά τελέστηκε χθες το βράδυ στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, όπου από αιώνων φυλάσσεται η Τιμία Κάρα του. Προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Μονής και Πατριαρχικός Έξαρχος Πάτμου Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Κύριλλος.  Σήμερα το πρωί τελέστηκε και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Η Ερίτιμος...
06 Οκτωβρίου, 2021 - 12:21
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2021 - 12:15

Ιερά αγρυπνία εκεί όπου θησαυρίζεται η τιμία κάρα του Αγίου Θωμά

Διαδώστε:
Ιερά αγρυπνία εκεί όπου θησαυρίζεται η τιμία κάρα του Αγίου Θωμά

Ιερά αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Θωμά τελέστηκε χθες το βράδυ στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, όπου από αιώνων φυλάσσεται η Τιμία Κάρα του. Προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Μονής και Πατριαρχικός Έξαρχος Πάτμου Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Κύριλλος. 

Σήμερα το πρωί τελέστηκε και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Η Ερίτιμος Κάρα του Αποστόλου Θωμά φυλάσσεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου, «ως πανίερον χρήμα και κειμήλιον ένθεον», «βρύουσα ιάσεις παντοδαπάς, τοις πιστώς ταύτη προστρέχουσι». Η Αγία Κάρα είναι τοποθετημένη μέσα σε μια, κυκλοτερή, «εν είδει ποτηρίου», αργυρόχρυση θήκη ύψους 52 εκ. Πάνω από την Αγία Κάρα υπάρχουν, διασταυρούμενα δύο αργυρά ελάσματα, πάνω στα οποία είναι χαραγμένα τα εξής: «Η αγία Κάρα του Αποστόλου Θωμά». «Εάν μη ίδω εν ταίς χερσίν αυτού τον τύπον των ήλων και βάλω τον δάκτυλον». Τα ελάσματα αυτά, των οποίων τα άκρα εφαρμόζονται σε αργυρή πλάκα, η οποία ευρίσκεται πάνω στη στεφάνη, συγκρατούν ολόκληρη την Αγία Κάρα, είναι δε στολισμένα από έξι ομοιόμορφα κοσμήματα εν είδη μικρών στεμμάτων αργυρεπιχρύσων μετά σμάλτων, καθένα από τα οποία φέρει από πέντε μικρά ρουμπίνια.

Η θήκη, επάνω, καλύπτεται με αργυρεπίχρυσο κάλυμμα, πάνω στο οποίο εικονίζεται ανάγλυφος η ψηλάφηση του Θωμά· πάνω στο ποτήριο παρίστανται ανάγλυφοι ο Ιησούς «εν τω μέσω κρατών επί της αριστεράς σφαίραν και διά της δεξιάς ευλογών», στα δεξιά Του η Θεοτόκος και γύρω-γύρω οι δώδεκα Απόστολοι. Στη βάση εικονίζονται, ανάγλυφοι επίσης, οι Όσιοι Σάββας και Χριστόδουλος, κάτω από τους οποίους είναι χαραγμένα τα εξής: «Ομώνυμον φύλαττε Σάββα Θεόφρων πανευγενή άρχοντα Σερδάρην Σάββαν». «Χριστού σε δούλον ω Χριστόδουλε μάκαρ, παντοίας τηρείν βλάβης με ικετεύω».

 

Στην περιφέρεια της βάσης είναι χαραγμένα τα κατωτέρω: «Χριστού αυτόπτη μαθητή τω Διδύμω Θωμά προσάγει αναπόσπαστον δώρον, ο πανευγενής άρχων Σερδάρης Σάββας πατρίς Πάτμος, Φωκιανός δε τουπίκλην· 1817 Ιανουαρίου· εν Ιασίω της Μολδαυίας, επί Ηγεμονίας του Υψηλοτάτου Αυθέντου Σκαρλάτου Αλεξάνδρου Καλλιμάχη Β.Δ-Β.Δ. (Βοεβόδα)». Η λειψανοθήκη είναι δώρο του Πάτμιου Σάββα Φωκιανού, ο οποίος «προσήγε αναπόσπαστον δώρον» στον Απόστολο Θωμά, την περίτεχνη αυτή Λειψανοθήκη, για να τοποθετηθεί η Αγία Κάρα Του.

Με πληροφορίες για την τιμία κάρα από το opatmios.blogspot.gr

Φωτογραφίες: Ειρήνη Στέλλα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων