10/11/2022 11/11/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος εόρτασε τα ονομαστήριά του κατά την εορτή του Αγίου Νεκταρίου Αρχιεπισκόπου Πενταπόλεως, του εν Αιγίνη του θαυματουργού. Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος χοροστάτησε και ιερούργησε στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου στη πόλη του Ναυπλίου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο εορτάζων Μητροπολίτης...
10 Νοεμβρίου, 2022 - 8:07
Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2022 - 4:56

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου

Διαδώστε:
Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος εόρτασε τα ονομαστήριά του κατά την εορτή του Αγίου Νεκταρίου Αρχιεπισκόπου Πενταπόλεως, του εν Αιγίνη του θαυματουργού.

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος χοροστάτησε και ιερούργησε στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου στη πόλη του Ναυπλίου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο εορτάζων Μητροπολίτης Αργολίδος τέλεσε τον Μεθέορτο Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση στον Άγιο Νεκτάριο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Πέτρου Επισκόπου Άργους. Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την ζωή και το έργο του μεγάλου Αγίου. Στο τέλος της ομιλίας του δέχθηκε ευχές από τον Ιερό κλήρο της επαρχίας Άργους και τους πιστούς. Ο εφημέριος του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Πέτρου και Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής ευχήθηκε ότι καλύτερο για τον Δεσπότη και να είναι πάντα καλά για να γράφει τα βιβλία του.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασία και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Νεκταρίου στον εορτάζοντα Ιερό ναό στις Εργατικές κατοικίες Ναυπλίου.

Κατά την θεία λειτουργία έψαλλε ο πρωτοψάλτης και αντιδήμαρχος Ναυπλίου Κωνσταντίνος Ρούτουλας.

Το θεία κήρυγμα έκανε ο γενικός αρχιερατικός της Μητροπόλεως Αργολίδος πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Αθανασόπουλος.

Ευχάριστη έκπληξη για τον Μητροπολίτη ήταν οι ευχές που δέχθηκε από μαθητές του Λυκείου Ναυπλίου συνοδευόμενα από την καθηγήτρια Θεολόγο Μαρία Λαμπροπούλου Μίχου.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο εφημέριος του Ναού, εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου, δώρισε στον Μητροπολίτη Αργολίδος μία αγιογραφία του Αγίου Αναστασίου προστάτη του Ναυπλίου.

Ακολούθησε κέρασμα στο αρχονταρίκι του ναού.

Άγιος Νεκτάριος Μητροπολίτης Πενταπόλεως Αιγύπτου

Γεννήθηκε στις 1 Οκτωβρίου του 1846 μ.Χ. στη Σηλυβρία της Θράκης από τον Δήμο και τη Βασιλική Κεφάλα και ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά τους. Το κοσμικό του όνομα ήταν Αναστάσιος.

Μικρός, 14 ετών, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάστηκε ως υπάλληλος και κατόπιν ως παιδονόμος στο σχολείο του Μετοχίου του Παναγίου Τάφου. Κατόπιν πήγε στη Χίο, όπου, από το 1866 μ.Χ. μέχρι το 1876 μ.Χ. χρημάτισε δημοδιδάσκαλος στο χωριό Λίθειο.

Το 1876 μ.Χ. εκάρη μοναχός στη Νέα Μονή Χίου με το όνομα Λάζαρος και στις 15 Ιανουαρίου 1877 μ.Χ. χειροτονήθηκε διάκονος, ονομασθείς Νεκτάριος, από τον Μητροπολίτη Χίου Γρηγόριο (1860 – 1877 μ.Χ.), και ανέλαβε τη Γραμματεία της Μητροπόλεως.

Το 1881 μ.Χ. ήλθε στην Αθήνα, όπου με έξοδα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρονίου Δ’ (1870 – 1899 μ.Χ.), σπούδασε Θεολογία και πήρε το πτυχίο του το 1885 μ.Χ. Έπειτα, ο ίδιος προαναφερόμενος Πατριάρχης, τον χειροτόνησε το 1886 μ.Χ. πρεσβύτερο και του έδωσε τα καθήκοντα του γραμματέα και Ιεροκήρυκα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Διετέλεσε επίσης πατριαρχικός επίτροπος στο Κάιρο.

Στις 15 Ιανουαρίου 1889 μ.Χ., χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Πενταπόλεως. Η δράση του ως Μητροπολίτου ήταν καταπληκτική και ένεκα αυτού ήταν βασικός υποψήφιος του πατριαρχικού θρόνου Αλεξανδρείας. Λόγω όμως φθονερών εισηγήσεων (αισχρών συκοφαντιών), προς τον Πατριάρχη Σωφρόνιο, ο ταπεινόφρων Νεκτάριος, για να μη λυπήσει τον γέροντα Πατριάρχη, επέστρεψε στην Ελλάδα (1889 μ.Χ.).

Διετέλεσε Ιεροκήρυκας (Ευβοίας) (1891 – 1893 μ.Χ.), Φθιώτιδος και Φωκίδας (1893 – 1894 μ.Χ.) και διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στην Αθήνα (1894 – 1904 μ.Χ.).

Μετά τον θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρονίου (1899 μ.Χ.), ο Νεκτάριος εκλήθη να τον διαδεχθεί, αλλά ο Άγιος αρνήθηκε.

Στα κηρύγματα του, πλήθος λαού μαζευόταν, για να «ρουφήξει» το νέκταρ των Ιερών λόγων του.

Το 1904 μ.Χ. ίδρυσε γυναικεία Μονή στην Αίγινα, της οποίας ανέλαβε προσωπικά τη διοίκηση, αφού εγκαταβίωσε εκεί το 1908 μ.Χ., μετά την παραίτηση του από τη Ριζάρειο Σχολή.

Έγραψε αρκετά συγγράμματα, κυρίως βοηθητικά του θείου κηρύγματος. Η ταπεινοφροσύνη του και η φιλανθρωπία του υπήρξαν παροιμιώδεις.

Πέθανε το απόγευμα της 8ης Νοεμβρίου 1920 μ.Χ. Τόση δε ήταν η αγιότητά του, ώστε επετέλεσε πολλά θαύματα, πριν αλλά και μετά τον θάνατο του. Ενταφιάστηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στην Αίγινα.

 

       

Φωτογραφίες από τον Μεθέορτο Εσπερινό:

 

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ: STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ – Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων