02/08/2022 02/08/2022 Από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου ξεκίνησε ο φετινός κύκλος των Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων, κατά τις οποίες χοροστατεί και ομιλεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Παναγία. Η σειρά των φετινών Παρακλήσεων είναι αφιερωμένη στις «Προσφυγοπούλες Παναγιές», τις ιερές Εικόνες που μετέφεραν οι ξεριζωμένοι πρόγονοί μας από τις...
02 Αυγούστου, 2022 - 12:58
Τελευταία ενημέρωση: 02/08/2022 - 13:20

Νέα έκκληση του Μητροπολίτη Δημητριάδος για την ανάγκη συνέχισης των έργων στον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου

Διαδώστε:
Νέα έκκληση του Μητροπολίτη Δημητριάδος για την ανάγκη συνέχισης των έργων στον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου

Από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου ξεκίνησε ο φετινός κύκλος των Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων, κατά τις οποίες χοροστατεί και ομιλεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Παναγία.

Η σειρά των φετινών Παρακλήσεων είναι αφιερωμένη στις «Προσφυγοπούλες Παναγιές», τις ιερές Εικόνες που μετέφεραν οι ξεριζωμένοι πρόγονοί μας από τις αλησμόνητες Πατρίδες, κατά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Την διοργάνωση έχει ο πολιτιστικός φορέας της Τοπικής μας Εκκλησίας «Μαγνήτων Κιβωτός», σε συνεργασία με τα Μικρασιατικά Σωματεία της Ν. Ιωνίας και την σύμπραξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Κατά την διάρκεια του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος, στην οποία συμμετείχε πλήθος ευλαβούς λαού, ο Σεβασμιώτατος υπέδειξε την Υπεραγία Θεοτόκο ως το πρότυπο της ταπείνωσης, της προσευχής και της ενότητος και ζήτησε από όλους να Tην μιμηθούμε, προκειμένου να διαφυλάξουμε το πολυτιμότατο αγαθό της ενότητας, σε μια εποχή που όλοι και όλα επιδιώκουν την διαίρεση και την διάσπαση.

Ακολούθησε καλλιτεχνική εκδήλωση στο προαύλιο του Ναού, κατά την οποία μουσικό Παραδοσιακό Σχήμα απέδωσε άρτια παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία, υπό τα θερμά χειροκροτήματα του κοινού. Το μουσικό σχήμα πλαισίωσαν με τον λόγο τους ο κ. Ηλίας Λιαμής, Δρ Θεολογίας, Μουσικοπαιδαγωγός και συγγραφέας και ο κ. Δημήτριος Καραβασίλης, συγγραφέας, Δ/ντής του Γυμνασίου της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ». Την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Τέας.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον θεσμό των Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων, που θα εξελιχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκαπενταυγούστου, σύμφωνα με το καταρτισθέν πρόγραμμα και ευχαρίστησε θερμά τους συντελεστές της εκδήλωσης. Παρατήρησε ότι «ξεκινήσαμε από τον Άγιο Νικόλαο, για πρώτη φορά, γιατί θέλαμε να δοθεί η ευκαιρία να θαυμάσουμε το αποτέλεσμα της εργασίας που έγινε για την συντήρηση του Ναού μας, έργο πολύ μεγάλο και σημαντικό, που προχωρά, με δυσκολίες και αντιξοότητες, αλλά σίγουρα θα φθάσουμε στο τέλος. Ο Ναός μας, ηλικίας περίπου ενός αιώνος, χρειάζεται άμεσες επεμβάσεις συντήρησης, που αν δεν γίνουν θα έχουμε τραγικά αποτελέσματα. Όμως, ο Θεός ευδοκεί και με πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ξεκίνησε η προσπάθεια και όλοι μας, πλέον, διαπιστώνουμε το κάλλος του Μητροπολιτικού μας Ναού και ήδη προγευόμαστε της χαράς που θα έχουμε όταν ολοκληρωθεί πλήρως η συντήρηση και ανακαίνισή του».

 

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, για την διαρκή μέριμνά τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η 1η φάση του έργου και να δρομολογείται ήδη η 2η. Επανέλαβε δε την έκκλησή του για σύμπραξη όλων των τοπικών δυνάμεων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου, των Πολιτικών Αρχών, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του λαού για την διάσωση και εκ βάθρων ανακαίνιση του υπογείου χώρου του εμβληματικού και ιστορικού Μητροπολιτικού μας Ναού, όπου στεγάζεται το Πν. Κέντρο «Κατακόμβη», το οποίο υπέστη καταστροφή από την γήρανση των υλικών και την υγρασία, με αποτέλεσμα να έχει τεθεί σε αχρησία και να απαιτείται γενναία και αποφασιστική επέμβαση για την διάσωσή του, πριν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω.

Το πρόγραμμα των Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος imd.gr

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων