19/11/2022 20/11/2022 Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου 2022 η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωροθέου. Η υποδοχή του νέου Ποιμενάρχη της ιστορικής αυτής Μητρόπολης, μίας από τις εν Ελλάδι εκκλησιαστικές Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, έγινε στην πλατεία Ελευθερίας στη Δράμα, όπου ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός...
19 Νοεμβρίου, 2022 - 16:09
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2022 - 3:40

Η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Δράμας Δωροθέου (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Δράμας Δωροθέου (ΦΩΤΟ)

Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου 2022 η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωροθέου.

Η υποδοχή του νέου Ποιμενάρχη της ιστορικής αυτής Μητρόπολης, μίας από τις εν Ελλάδι εκκλησιαστικές Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, έγινε στην πλατεία Ελευθερίας στη Δράμα, όπου ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Δήμαρχο κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο. Παρέστησαν, επίσης, αρκετοί Αρχιερείς, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, τοπικών συλλόγων και φορέων.

  • Γραφείο ρεπορτάζ / ope.gr

Η ομιλία του Δημάρχου Δράμας

“Η πρόνοια του Θεού σας φέρνει εδώ στον τόπο και τον λαό μας ο οποίος προσδοκά να αποκτήσει τον συνοδοιπόρο στους αγώνες και τους στόχους του. Είμαστε βέβαιοι ότι η ανοιχτή σας καρδιά, η ευγένεια, η αγάπη σας για τον Χριστό και τους ανθρώπους θα σας αναδείξουν αντάξιο των προσδοκιών του λαού μας”, είπε ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος.

“Σας δίνουμε το χέρι μας για μια κοινή πορεία για το καλό του τόπου και του λαού μας. Σας θέλουμε δίπλα μας. Θα είμαστε πάντοτε δίπλα σας. Σας δίνουμε το χέρι μας για να πιαστεί από το δικό σας και να γίνετε ο πνευματικός μας οδηγός αυτούς τους δύσκολους καιρούς”, δήλωσε.

“Στο πρόσωπο σας είναι στραμμένα όλα τα πρόσωπά μας γεμάτα προσμονή, ελπίδα, για μία νέα αρχή. Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε αναζητούμε σε εσάς τον ηγέτη, τον Επίσκοπο, μα πάνω από όλα από όλα τον πατέρα. Είστε ένας από εμάς. Είστε ο δεσπότης μας, ο εκκλησιαστικός και πνευματικός μας πατέρας. Σας υποδεχόμαστε αναφωνώντας ΑΞΙΟΣ”, τόνισε.

Στο τέλος της ομιλίας του προσέφερε στον νέο Μητροπολίτη ένα Αρχιερατικό εγκόλπιο, σύμβολο της ομολογίας της πίστης.

Η αντιφώνηση του νέου Μητροπολίτη Δράμας

“Με πολύ χαρά έρχομαι στη πανέμορφη Δράμα, που είναι πόλη μου και τόπος μου. Ταπεινά επιθυμώ, εκτός από δημότης σας, να με έχετε στην καρδιά σας σαν πατέρα και αδελφό όλων ανεξαιρέτως. Φέρνω στον νου και στην καρδιά μου τις μορφές των αγωνιστών Ιεραρχών, όπως και τις θυσίες του ηρωικού λαού μας. Ελπίζω ταπεινά να με αναδείξει ο Θεός άγγελο επιστηριγμού, διακονίας, προσεχής και διαρκούς εξαγγελλίας των δωρεών και θαυμασιών Του. Αναγνωρίζω την ανδρεία ιστορικότητα κάθε σπιθαμής της Μητρόπολης. Ατενίζω στο μέλλον για να συμφωνήσουμε για μία κοινή πορεία, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον με ετοιμότητα, ζωντάνια, ανανέωση, εντός της μεγαλοσύνης, της ρωμιοσύνης μας“, τόνισε.

“Σας καλώ να ενώσουμε τα χέρια για να γίνουν βάσεις ανάπτυξης και αναστοχασμού”, τόνισε σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του.

Η μεγαλοπρεπής πομπή

Με μεγαλοπρεπή πομπή από την οδό Βενιζέλου, έγινε η μετάβαση στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.

Η τελετή Ενθρόνισης

Μετά την πομπή, κλήρος και λαός παρέστη στην τελετή Ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη και φώναζε “ΆΞΙΟΣ”.

Η ομιλία του Επισκόπου Ωρεών

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογής, αναγνωρίσεως και καταστάσεως του νέου Μητροπολίτη. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, αποκάλεσε τον νέο Ποιμενάρχη “δόκιμο εργάτη του Ευαγγελίου” και “γνήσιο προστάτη πνευματικό της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας”.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Γουμενίσσης

“Αυτήν την ιστορική μέρα παρίσταμαι εκπροσωπώντας τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη. Κομίζω την εγκαρδίωση από το Φανάρι. Σου εύχομαι να συνεγείρεις με νηφάλιο ενθουσιασμό το εκκλησιαστικό πλήρωμα, όχι μόνο για να αναβιώνει το μέλλον του τόπου αναπτυξιακά, αλλά προπαντός να βιώνει το μυστήριο του Θεού. Να εκκλησιάζεις τους πάντες.

Εν πνεύματι Αγίω, εν Ιησού Χριστώ, η Εκκλησία σάς παραδίδει στην Μητρόπολη Δράμας ως νέο Ποιμενάρχη. Οι άγιοι να σας εμπνέουν, οι άνθρωποι να σας αγαπούν. Να είστε διαρκώς Δράμας Δωρόθεος, δώρο στη Δράμα. Να ζεις πάντα ΑΞΙΟΣ”, είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος.

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, κατά την ομιλία του διαβίβασε τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου για πολύχρονη και πολύκαρπη διακονία.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Ξάνθης

“Η Δράμα, ο ιερός κλήρος, οι μοναστικές αδελφότητες, ο λαός σε υποδέχεται ως δώρο Θεού. Από σήμερα και εσύ αλλά και ο κάθε Μητροπολίτης ξεχνάει το επώνυμό του. Από εδώ και πέρα θα αποκαλείσαι Μητροπολίτης Δράμας και θα υπογράφεις ως Μητροπολίτης Δράμας. Ο Μητροπολίτης ταυτίζει τη ζωή του με την τοπική Εκκλησία που του εμπιστεύθηκε η ιεραρχία του και κουβαλάει τις αγωνίες, τις χαρές, τους πόθους, την ιστορία, την παράδοση του λαού και του τόπου που εκπροσωπεί. Ο λαός της Δράμας κατάγεται από την Μικρασία, τον Πόντο. Αυτός ο λαός κουβαλάει την πίστη, την ευλάβεια, την αρχοντιά των προγόνων του”, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας κ. Παντελεήμων.

Ο επί 17 έτη διακονίσας Μητροπολίτης κυρός Παύλος αφήνει την σφραγίδα του σε αυτόν τον τόπο, με ναούς, έργα φιλανθρωπίας και πολιτισμού, και πάνω σε αυτά εσύ καλείσαι να συνεχίσεις για την δόξα του λαού”, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο διάστημα διακονίας του ως Τοποτηρητής, είπε: “Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στους επτά περίπου μήνες ως Τοποτηρητής προσπάθησα να σταθώ δίπλα στον ευλογημένο αυτό λαό και να εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς κληρικούς και λαϊκούς”.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον νέο Μητροπολίτη, τόνισε: “Αυτήν την ημέρα να την θυμάσαι για να παίρνεις κουράγιο και δύναμη στις στιγμές της δοκιμασίας σου, γιατί έχεις ένα λαό μαζί σου στον αγώνα της εν Χριστώ ζωής. Ο Μέγας Αρχιερέας Ιησούς Χριστός να σε αξιώσει μια πολυχρόνια πολύκαρπη αρχιερατεία. Πολλά τα έτη σου δέσποτα”.

Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος

“Με αισθήματα χαράς και ελπίδας σας υποδεχόμαστε στην τελετή Ενθρόνισής σας ως νέο Ποιμενάρχη. Προσδοκούμε να βρούμε στο πρόσωπό σας, έναν πνευματικό πατέρα, δίκαιο, φιλάνθρωπο, εγκρατή. Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος Μητροπολίτης. Είμαι βέβαιος ότι οι γνώσεις σας, η εμπειρία σας είναι τα καλύτερα εχέγγυα για να υπηρετείτε στα νέα σας καθήκοντα. Σας βεβαιώνω ότι θα έχετε τη στήριξή μας. Σας εύχομαι υγεία”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ

“Σας υποδεχόμαστε σήμερα στην έδρα της ιστορικής και μαρτυρικής Μητρόπολης Δράμας. Από σήμερα ανοίγει μια νέα ιστορία. Είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε την μακραίωνη ιστορία της Δράμας. Έναν τόπο στον οποίο χωρούν όλοι χωρίς διακρίσεις, έναν τόπο και λαό που άντεξε σφαγές αλλά κατάφερε να κρατήσει τις εκκλησίες και τα σχολεία ανοιχτά. Ως Αντιπεριφέρεια Δράμας θα συνεργαστούμε μαζί σε κάθε έκφραση κοινωνικής αγωνίας για να μειωθούν οι ανισότητες που έφεραν οι διαδοχικές κρίσεις”, είπε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ.

Μαθητής Βάρναλης Ιωάννης

“Ζούμε και κινούμαστε σε περιβάλλοντα όπου ο χριστιανισμός διώκεται. Στο σχολείο προβάλλονται και προωθούνται ιδέες ενάντια στην πίστη μας. Ευχόμαστε να μας στηρίζεστε στον αγώνα μας. Σας παρακαλούμε να βοηθήσετε να λειτουργήσουν καλύτερα οι κατασκηνώσεις”, είπε ο μαθητής Βάρναλης Ιωάννης, εκπρόσωπος των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητρόπολης.

Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός Τσιαντής

“Σας υποδεχόμαστε με ευγνωμοσύνη. Θέλουμε με υπακοή να συμπορευτούμε στη Βασιλεία του Θεού“, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός Τσιαντής, ενώ στο τέλος προσέφερε μια ποιμαντορική ράβδο στο νέο Μητροπολίτη.

Επιβατήριος λόγος του νέου Μητροπολίτη

“Με αίσθημα ευθύνης αναλαμβάνω τη διαποίμανση της Μητρόπολης Δράμας. Η Εκκλησία δεν είναι μόνο παράδοση και ιστορία αλλά και Μυστήριο. Σήμερα, ο άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από τον Θεό και δεν τον απασχολεί η εκζήτηση του αληθινού Θεού. Σήμερα βιώνουμε τη δικτατορία του δικαιωματισμού, του “είμαι ελεύθερος να πράττω όπως θέλω”. Ο ανθρωποκεντρισμός σκοτώνει την Εκκλησία. Χρειάζεται να αναδείξουμε τον θεοκεντρικό άξονα, την επιστροφή στη σχέση και τη σύνδεση με το πρόσωπο του Χριστού”, είπε αρχικά ο νέος Μητροπολίτης.

“Καλούμε να υπηρετήσω όλους σας, στην προσπάθεια να ζει και ενεργεί ο Χριστό μέσα μας και γύρω μας”, συμπλήρωσε.

“Κατά παράδοση ο Επίσκοπος είναι πατέρας, λειτουργός και διδάσκαλος. Ο Επίσκοπος καλείται να ενθρονιστεί στις καρδιές ως ο κατεξοχήν πνευματικός πατέρας”, τόνισε.

Ακόμη, αναφέρθηκε στη σημασία του Βαπτίσματος: “Όσοι εντασσόμαστε με το Άγιο Βάπτισμα στην Εκκλησία, ενταχθήκαμε σε μια πνευματική οικογένεια. Αυτό ονομάζεται ενορία. Το Βάπτισμα είναι η είσοδος σε μια ορισμένη τοπική κοινότητα της ενορίας. Ζούμε κοινοτικά”.

Επίσης, δεν παρέλειψε να κάνει μνεία στις θυσίες των γονέων: “Υποκλίνομαι στο κουράγιο και τις πολλές θυσίες που κάνουν οι γονείς για τα παιδιά τους. Αφήστε τα παιδιά να γεννηθούν και να έρθουν κοντά μου”.

Ο νέος Μητροπολίτης έκανε έκκληση να προβαίνουμε σε καλές πράξεις φιλανθρωπίας: “Να καλλιεργήσουμε την ευσπλαχνία μας. Να δούμε τους πτωχούς αδελφούς μας με αληθινή αγάπη. Ως μέλη της ενορίας μας. Εύχομαι να γλυκαίνεται η καρδιά μας από τα Μυστήρια και τις ιερές Ακολουθίες μας”.

Επιπλέον, για άλλη μία φορά υπογράμμισε: “Ο Επίτροπος πρέπει να είναι εύσπλαχνος, με πολύ αγάπη, να έχει καλοσύνη και υπομονή”.

Στο τέλος του λόγου, ο νέος Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα οποίος χειρίστηκε όλες τις υποθέσεις της Μητρόπολης.

“Με διάθεση συνεργασίας, χωρίς ιδεοληψίες να σηκώσουμε τον προσωπικό σταυρό και του λαού μας”, κατέληξε ο νέος Μητροπολίτης.

Στο τέλος, διανεμήθηκε ενθύμιο από την τελετή Ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη προς τους πιστούς.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος θα τελέσει την πρώτη Θεία Λειτουργία ως ο νέος Ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Δράμας

Ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος (κατά κόσμον Βασίλειος) Πάπαρης γεννήθηκε το 1957 στην Καβάλα. Σπούδασε Φιλολογία και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Για επτά έτη υπηρέτησε ως φιλόλογος στη Γενική και την Εκκλησιαστική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και ως υποδιευθυντής στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το 1990 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1991 Πρεσβύτερος, λαβών το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Έκτοτε και μέχρι της εις Επίσκοπον εκλογής του υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου ως Πρωτοσύγκελλος, υπεύθυνος Νεότητος και Κατηχήσεως και Εφημερεύων Ιεροκήρυκας. Παραλλήλως οργάνωσ ε Κοινωνικά Φροντιστήρια και Κατασκηνώσεις Νέων. Είναι κτίτορας των Ιερών Ναών Παναγίας “Άξιόν Εστιν” Αξιουπόλεως και Αγίας Τριάδος Πολυκάστρου.

Από τον Μάρτιο του 2019 υπηρέτησε ως Β΄ και ακολούθως ως Α΄ Γραμματεύς-Πρακτικογράφος στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο νέος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, εκλέχθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2022 και χειροτονήθηκε στις 16 του ίδιου μήνα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Στις 7 Νοεμβρίου ο νέος Ποιμενάρχης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριο.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

(Φωτογραφίες: Ιερά Μητρόπολη Σύρου)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων