18/08/2021 18/08/2021 Μέσα στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η εξελισσόμενη πανδημία, το περασμένο Σαββάτου, 14 Αυγούστου του 2021, τιμήθηκε το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου», η μαύρη επέτειος της θυσίας των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών και της ολοσχερούς καταστροφής του χωριού από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα πριν από εβδομήντα επτά ολόκληρα χρόνια, το Δεκαπενταύγουστο του 1944. Άλλωστε, ανήμερα της επετείου των...
18 Αυγούστου, 2021 - 9:30
Τελευταία ενημέρωση: 18/08/2021 - 9:41

Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Κερασόβου

Διαδώστε:
Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Κερασόβου

Μέσα στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η εξελισσόμενη πανδημία, το περασμένο Σαββάτου, 14 Αυγούστου του 2021, τιμήθηκε το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου», η μαύρη επέτειος της θυσίας των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών και της ολοσχερούς καταστροφής του χωριού από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα πριν από εβδομήντα επτά ολόκληρα χρόνια, το Δεκαπενταύγουστο του 1944. Άλλωστε, ανήμερα της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων η περιοχή αυτή ανακηρύχθηκε επίσημα «Ιστορικός Τόπος», ενώ από τον Οκτώβριο του 2014, μετά από αγώνες χρόνων, το Κεράσοβο εντάχθηκε επίσημα από την ελληνική πολιτεία στα «Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας».

Η όλη τελετή άρχισε νωρίς το πρωί με την καθιερωμένη αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιοανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης ανέβηκε μαζί με τους ιερείς στον τόπο του μαρτυρίου των συγχωριανών μας οδηγούμενος από τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας Κερασόβου Θεόδωρο Π. Τζαβέλλα και από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου. Τους συνόδευσαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου κύριος Γρηγόριος Άρμπυρος και άλλοι Κερασοβίτες και πωγωνήσιοι. Εκεί, στην είσοδο της σπηλιάς, άναψαν το καντήλι στο εικονοστάσι και ο Σεβασμιότατος έψαλε ένα τρισάγιο στη μνήμη όλων εκείνων που χάθηκαν τότε.

Ύστερα ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου για τη συνέχεια της τελετής. Στο χαιρετισμό τους, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα και ο πρώην υπουργός Αντώνιος Φούσας αναφέρθηκαν στην ανάγκη της διαρκούς υπόμνησης της θυσίας των θυμάτων, για την ελευθερία της πατρίδας, παράλληλα όμως υπενθυμίζοντας παράλληλα και ότι τα αιτήματα της χώρας και των απογόνων των θυμάτων για τις γερμανικές αποζημιώσεις παραμένουν ενεργά στο διηνεκές. Την κεντρική ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, παρουσιάζοντας το χρονικό της 15ης Αυγούστου του 1944 στο χωριό και αναφερόμενος στις συνθήκες και προκλήσεις του σήμερα για την πατρίδα. «Η κληρονομιά των 28 θυμάτων του Κερασόβου και τόσων άλλων σε όλη την Ήπειρο και στη χώρα είναι, να μην ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα αυτά. Λαός χωρίς ιστορική μνήμη δε μπορεί να έχει μέλλον. Και σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει και άλλους κινδύνους, όπως η πανδημία, αλλά και οι καταστροφικές πυρκαγιές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Θα ξεπεράσουμε όμως και αυτές τις δυσκολίες, με τα οικονομικά εργαλεία που υπάρχουν από την Ευρώπη, αρκεί να είμαστε ενωμένοι και να κάνουμε συντονισμένα βήματα», ανέφερε ο κ. Καλογιάννης.

Μετά το πέρας των ομιλιών, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στο χώρο του Ηρώου, όπου τελέστηκε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών και η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων