01/07/2021 01/07/2021 Αγρυπνία για την εορτή της Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου «Νικοποιού» θα λάβει χώρα απόψε Πέμπτη, 1η Ιουλίου 2021, στις 8.30 μ.μ. προς Παρασκευή, 2 Ιουλίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σαντορίνη. Η θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Παναγίας της «Νικοποιού», που θησαυρίζεται ως Βηματάρισσα στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Εμπορείο της...
01 Ιουλίου, 2021 - 15:53
Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2021 - 15:44

Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου «Νικοποιού»

Διαδώστε:
Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου «Νικοποιού»

Αγρυπνία για την εορτή της Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου «Νικοποιού» θα λάβει χώρα απόψε Πέμπτη, 1η Ιουλίου 2021, στις 8.30 μ.μ. προς Παρασκευή, 2 Ιουλίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σαντορίνη.

Η θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Παναγίας της «Νικοποιού», που θησαυρίζεται ως Βηματάρισσα στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Εμπορείο της Σαντορίνης, παριστάνει την Παναγία μας όρθια, δεομένη με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό, έχοντας στο στήθος της εγκόλπιο με τον Ιησού, στον τύπο της Βλαχερνίτισσας. Είναι ρωσικής προελεύσεως και χρονολογείται στον 18ο αιώνα. Μετακομίστηκε στη Σαντορίνη από την Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων, αφού πρώτα καθιερώθηκε στο Φρικτό Γολγοθά, στον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο του Κυρίου και στο Θεομητορικό Μνήμα στη Γεθσημανή. Φέρει τμήμα εκ της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η αργυρή της επένδυση φιλοτεχνήθηκε στην Αθήνα.

Τον παρακλητικό κανόνα της Παναγίας της «Νικοποιού» συνέθεσε για τον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου Εμπορείου -κατόπιν προτροπής του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου και Ιεροκήρυκος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Γέροντος Χρυσοστόμου Κουλουριώτου- η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων, Γερόντισσα Ισιδώρα.

Η ιερά εικόνα τιμάται στις 2 Ιουλίου, οπότε και εορτάζεται η Κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Κατ’ έτος εξέρχεται του Ιερού Βήματος και κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας (κατά την λιτάνευση των ιερών εικόνων) και την Παρασκευή της Ε’ εβδομάδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προκειμένου ενώπιον αυτής να ψαλεί ο Ακάθιστος Ύμνος.

Η υποδοχή και ενθρόνισή της στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού στο Εμπορείο έγινε στις 12 Απριλίου 2019, οπότε και εορτάζεται η Ανακομιδή της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου από την Επισκοπή Ζήλας στη Βασιλίδα των Πόλεων κατά το έτος 942.

«Ἄνασσα τῶν πάντων Νικοποιέ, Κόρη ἡμᾶς σκέπε τῇ χειρί σου τῇ μητρικῇ, φύλαξ καὶ προστάτης γενοῦ καὶ βακτηρία∙ ἐκτός σου γὰρ ἐλπίδα ἄλλην οὐκ ἔχομεν».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων