14/05/2021 14/05/2021 Σε κλίμα αναστάσιμης χαράς και λαμπρότητας εορτάστηκε η μνήμη του Aγίου Θεράποντα στον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης. Στην δεύτερη Θεία Λειτουργία προέστη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Ιάκωβος Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, πλαισιούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αρχιμ. Φώτιο Ζαρζαβατσάκη, ο οποίος ανέλαβε την διακονία του λόγου και μετέφερε στο εκκλησίασμα...
14 Μαΐου, 2021 - 12:23
Τελευταία ενημέρωση: 14/05/2021 - 21:36

Οι Θεσσαλονικείς τίμησαν τον Άγιο Θεράποντα (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Οι Θεσσαλονικείς τίμησαν τον Άγιο Θεράποντα (ΦΩΤΟ)

Σε κλίμα αναστάσιμης χαράς και λαμπρότητας εορτάστηκε η μνήμη του Aγίου Θεράποντα στον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης.

Στην δεύτερη Θεία Λειτουργία προέστη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Ιάκωβος Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, πλαισιούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αρχιμ. Φώτιο Ζαρζαβατσάκη, ο οποίος ανέλαβε την διακονία του λόγου και μετέφερε στο εκκλησίασμα τις αναστάσιμες ευχές του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, και τους Αιδεσ/τους Πρωτ. π. Ευθύμιο Μερτζανη και π. Δημήτριο Κυριακού.

Φέτος λόγω των υγειονομικών μέτρων και για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες της πανηγύρεως αλλά και να προστατέψουν τους πιστούς από τη λοιμική ασθένεια, η πρώτη και η τρίτη θεία λειτουργία τελέστηκαν στον κυρίως ναό και η δεύτερη στον πρόναο με όλους τους πιστούς να βρίσκονται στον προαύλιο χώρο.

Ο Άγιος Θεράποντας ο Ιερομάρτυς έζησε τον 7ο ή αρχές του 8ου αιώνα, ήταν μικρασιατικής. Περιόδευσε ιεραποστολικά την Μικρά Ασία, καθοδόν προς τα Ιεροσόλυμα, και εν συνεχεία στην Κύπρο, όπου χρημάτισε Επίσκοπος Κύπρου. Ο Άγιος μαρτύρησε μπροστά στην Αγία Τράπεζα από Αγαρηνούς επιδρομείς την ώρα που ιερουργούσε. Σήμερα είναι από τους πιο λαοφιλείς αγίους τη Κύπρου λόγω των πολλών του θαυμάτων, κυριότερο από τα οποία ήταν η ανάσταση του γιου μια εβραίας γυναίκας. Ο περικαλλής προσφυγικός ναός στην Κάτω Τούμπα θεωρείται συνέχεια ενός μεγάλου προσκυνήματος του Αγίου που προϋπήρχε στο προάστιο Μπουρνάμπασι της Σμύρνης. Το 1955 ένας χότζας που είχε διασώσει την ιστορική εικόνα του Αγίου από το Μπουρνάμπασι, προσέφερε την εικόνα στον εφημέριο του ναού. Η ενορία σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες της μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Επιτελεί πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, κυρίως με το καθημερινό συσσίτιο που προσφέρεται στους πιστούς, ενώ έχει ακόμη αξιόλογο πνευματικό και καλλιτεχνικό έργο. Τη μνήμη του τιμά σήμερα ο ορθόδοξος λαός στην Ιερά Μονή Ζωγράφου Αγίου Όρους, όπου φυλάσσονται ιερά του λείψανα, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου Αθηνών, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μυτιλήνη, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Λεχόβου Φλώρινας και στη Κύπρο όπου υπάρχει και ομώνυμο χωριό.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος/  Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης – ope.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων