07/02/2023 08/02/2023 Πλούσια ήταν η ποιμαντική δράση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου κατά την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.   Στον Άγιο Τρύφωνα Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος του Θαυματουργού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Καλλίνικος, τέλεσε την Θεία Λειτουργία, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνος Νέας Λεύκης. Τον Ιεράρχη λειτουργό στην Θεία...
07 Φεβρουαρίου, 2023 - 21:35
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2023 - 3:28

Η ποιμαντική δράση του Μητροπολίτη Καστορίας την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου

Διαδώστε:
Η ποιμαντική δράση του Μητροπολίτη Καστορίας την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου

Πλούσια ήταν η ποιμαντική δράση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου κατά την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

 

Στον Άγιο Τρύφωνα

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος του Θαυματουργού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Καλλίνικος, τέλεσε την Θεία Λειτουργία, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνος Νέας Λεύκης.

Τον Ιεράρχη λειτουργό στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν ο καθηγούμενος της Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Αρχιμ. Ευλόγιος Παπαδημητρίου, ο καθηγούμενος της Ι.Μ.Παναγίας Μαυριωτίσσης και εφημέριος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Νεκτάριος Κακουλίδης, ο Πρωτ. Ελευθέριος Συτιλίδης και ο διάκονος π.Παύλος Λαζόγκας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην απλότητα του Αγίου Τρύφωνα και στην παιδεία με την οποία την απέκτησε, «ζωήν την ακήρατον ιχνηλατών εκ παιδός», όπως αναφέρει το απολυτίκιό του.

 

Στο Γυμνάσιο Οινόης

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος επισκέφτηκε το Γυμνάσιο Οινόης. Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την βασιλόπιτα του Σχολείου και συζήτησε με τα παιδιά για θέματα που τα απασχολούν. Ο Σεβασμιώτατος πρόσφερε σε όλα τα παιδιά σχολικά είδη (τετράδια,μολύβια κλπ) και κεράσματα.

 

 

Λιτανεία με τους μαθητές του Λυκείου

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερλο Ναό Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού, για την Μεγάλη Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Πρωτ. Λεωνίδας Μπάρδος, ο εφημέριος του Ναού π.Πασχάλης Μουτζίκης και ο διάκονος π.Παύλος, ενώ εκκλησιάσθηκαν και οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Άργους Ορεστικού.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην δύναμη του νοήματος των πραγμάτων και της ζωής μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε μικρή Ιερά Λιτάνευση πέριξ του Ιερού Ναού, της Ιεράς Εικόνος της Θεοτόκου, την οποία μετέφεραν οι μαθητές. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη όλους του μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους για την τάξη και την συμπεριφορά τους και στην Θεία Λειτουργία αλλά και στην Λιτανεία.

 

 

Βασιλόπιτα Ραδιοφωνικού Σταθμού

Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Βασιλόπιτα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας «Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος», δηλαδή όλων των συνεργατών του Ρ/Σ. Ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε γεύμα σε όλους τους συνεργάτες και αφού τους ευχαρίστησε για το έργο τους, με πρώτο του διευθυντή του Ρ/Σ κ.Ευάγγελο Παπαδόπουλο, ευχήθηκε σε όλους για την νέα χρονιά και έδωσε τον λόγο σε έναν-έναν ξεχωριστά να εκφράσει τις εμπειρίες του από την περσινή χρονία στην Εκκλησιαστική Ραδιοφωνία.

*

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε πέντε βασιλόπιτες: του Κατηχητικού, του Ερυθρού Σταυρού, της Ευξείνου Λέσχης Άργους Ορεστικού, της Ομάδας Διάσωσης και του Συλλόγου Τσαρσί.

*

 

Βράβευση Μαθητικού Διαγωνισμού Αγίου Νικάνορος

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, πρώτη Κυριακή του Τριωδίου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορος Καστοριάς, πλαισιούμενος από τον εφημέριό του Ιερού Ναού Πρωτ. Ελευθέριο Συτιλίδη και τον διάκονο π. Παντελεήμων.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος μίλησε με αφορμή της Ευαγγελική Παραβολή και για τον πειρασμό της σύγχρονης υποκρισίας, που είναι η υποκρισία της θυματοποίησης και της αγαπολογίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε απονομή των βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού που διοργάνωσε η Ενορία του Αγίου Νικάνορος, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, προστατών των γραμμάτων και της παιδείας.

Στον μαθητικό διαγωνισμό υπήρχε μεγάλη αύξηση συμμετοχών σε σχέση με τον περσινό. Από τις 95 συμμετοχές του περσινού διαγωνισμού εφέτος πήραν μέρος 208 μαθητές από την Ε’ και ΣΤ’ τάξη των Δημοτικών Σχολείων του Νομού Καστοριάς. Από τους 208 μαθητές, βραβεύτηκαν με χρηματικό ποσό και μία εικόνα, 5 μαθητές. Έλαβαν έπαινο και μία εικόνα οι 15 μαθητές ενώ σε όλους δώθηκε ένα αναμνηστικό συμμετοχής.

Το μεσημέρι της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τις Βασιλόπιτες της Ένωσης Στρατιωτικών Καστοριάς και του Ναυτικού Ομίλου Μαυροχωρίου.

 

 

Ομιλία στα Γιαννιτσά

Την Κυριακή το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος, μετέβη στα Γιαννιτσά και συγκεριμένα στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, προκειμένου να πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Αφιέρωση σ’όσους τον νόμο τον πνευματικό τηρούν» μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ και του εφημερίου της Ενορίας Αρχιμ. Χερουβείμ Τσίνογλου.

Το παρόν έδωσε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.Ιωήλ, ο οποίος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Καλλίνικο και τον ευχαρίστησε που αποδέχθηκε την πρόσκληση.

 

Την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος επισκέφτηκε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Άργους Ορεστικού προσκεκλημένος της διευθύντριας κ. Δέσποινας Σπυροπούλου, όπου ευλόγησε την βασιλόπιτα, άκουσε την παρουσίαση των μαθητών για τον Μ.Βασίλειο και ομίλησε στα παιδιά σε ένα κλίμα ενθουσιασμού.

Εξέφρασε δε τον θαυμασμό και τα συγχαρητήρια για τις νέες αίθουσες εκδηλώσεων και γυμναστικής του Σχολείου.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας πραγματοποίησε τις δυό ποιμαντικές ομιλίες του, πρώτη στο χωριό Λέχοβο και δεύτερη με τίτλο «Προς του Νεόυς» στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Καστοριάς.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

2023 - Σε ενορίες και σχολεία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων