24/01/2022 24/01/2022 Στη Σταυροπηγιακή Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Μπάτσκοβο, τη δεύτερη σπουδαιότερη στη Βουλγαρία μετά τον Άγιο Ιωάννη της Ρίλας, βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος την περασμένη Τετάρτη. Ο Σεβασμιώτατος είχε προσκληθεί στο Διδυμότειχο να λειτουργήσει για την εορτή του Πολιούχου, Αγίου Αθανασίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου...
24 Ιανουαρίου, 2022 - 21:44
Τελευταία ενημέρωση: 24/01/2022 - 22:30

Ο Μητροπολίτης Λήμνου στην Μονή του Μπάτσκοβο για προσκύνημα

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Λήμνου στην Μονή του Μπάτσκοβο για προσκύνημα

Στη Σταυροπηγιακή Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Μπάτσκοβο, τη δεύτερη σπουδαιότερη στη Βουλγαρία μετά τον Άγιο Ιωάννη της Ρίλας, βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος την περασμένη Τετάρτη. Ο Σεβασμιώτατος είχε προσκληθεί στο Διδυμότειχο να λειτουργήσει για την εορτή του Πολιούχου, Αγίου Αθανασίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό και την επομένη, κατόπιν προτροπής του, μετέβη στη Βουλγαρία, προκειμένου να προσκυνήσει στην πλησιόχωρη Μονή του Μπάτσκοβο, στα πέριξ της Στενημάχου της παλαιάς ελληνικής επαρχίας της Ανατολικής Ρωμυλίας (Ασένοφγκραντ), λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Φιλιππούπολη (Plovdiv).

Ο Σεβ. και η συνοδεία του, Αρχιμ. Ιερώνυμος Σχίζας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεώς μας, Αρχιμ. Κύριλλος Αλεξανδρόπουλος, υπεύθυνος του Μητροπολιτικού Γραφείου, ο κ. Νικόλαος Κουλοχέρης, διοικητικός υπάλληλος των Γραφείων, με την ευγενική συνοδοιπορία και ξενάγηση του κ. Αλεξάνδρου Παπαϊωάννου εκ μέρους της Ι. Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, έγιναν δεκτοί με χαρά και ενθουσιασμό από την Αδελφότητα της Μονής, της οποίας Ηγούμενος είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βελίκης κ. Σιώνιος, εκπρόσωπος του Πατριάρχου Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου και γνώστης της ελληνικής γλώσσας.

Ο Θεοφιλέστατος Ηγούμενος είχε φιλική συνομιλία με τον Σεβ. Ποιμενάρχη αναφορικά με την εκκλησιαστική επικαιρότητα ανά την οικουμένη, ενώ ο πρώτος αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία και στη διαχρονική προσφορά της Ιεράς Μονής στη Βουλγαρία, η οποία συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες και γνωστότερες Μονές της Βουλγαρίας.

Αξιοσημείωτη είναι η συγκυρία της τελέσεως ιεράς αγρυπνίας στη Μονή, κατά το ίδιο βράδυ της επισκέψεως, για την ετήσια μνήμη του αγίου Ευθυμίου Αρχιεπισκόπου Τυρνόβου (πρωτεύουσας της Βουλγαρίας κατά τον 14ο αιώνα), του οποίου ο τάφος βρέθηκε στον αύλειο χώρο. Ο άγιος Ευθύμιος εξορίστηκε για άγνωστους λόγους στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και κατόπιν για ένα διάστημα από τον αυτοκράτορα Ιωάννη τον Ε΄τον Παλαιολόγο και στη Λήμνο, όπου έγινε αγαπητός από τους κατοίκους του νησιού μας, που γι’ αυτόν τον λόγο αργότερα τον συναρίθμησαν με βαθύ σεβασμό στο τοπικό αγιολόγιο.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος και η συνοδεία του, αφού πήραν Μοναστηριακό κέρασμα στο παραδοσιακό σε τέχνη αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής, ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους, ιδιαιτέρως δε στο Καθολικό και στο Μουσείο, όπου με έκπληξη θαύμασαν αγιογραφίες με αναφορές στην ελληνική γλώσσα, μεταξύ των οποίων και ελλήνων φιλοσόφων (Αριστοτέλη, Θεόφραστου, Πλάτωνος, Πλουτάρχου, Πυθαγόρα, Πλωτίνου κ. ά.), όπως για ουσιαστικούς λόγους ιστορούνται και σε πρόναους πολλών Ι. Μονών του Αγίου Όρους.

Τέλος, αναχώρησαν έχοντας την μεγάλη ευλογία να προσκυνήσουν πλήθος διασωθέντων, στην μονή Μπάτσκοβο, ιερών λειψάνων της Εκκλησίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων