30/12/2022 30/12/2022 Το μήνυμά του για το Νέο Έτος εξέδωσε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. “Ξεριζώνοντας τα όποια πνευματικά ζιζάνια να καλλιεργήσουμε τις αρετές και μάλιστα την φιλανθρωπία, την δικαιοσύνη και την αλήθεια, χωρίς τις οποίες η κάθε κοινωνία πάσχει, παρακμάζει και τελικά σαπίζει”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος. Παρακάτω το μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης:...
30 Δεκεμβρίου, 2022 - 16:33
Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2022 - 16:36

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης για το Νέο Έτος – Έκκληση για φιλανθρωπία, δικαιοσύνη και αλήθεια

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Λαρίσης για το Νέο Έτος – Έκκληση για φιλανθρωπία, δικαιοσύνη και αλήθεια

Το μήνυμά του για το Νέο Έτος εξέδωσε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. “Ξεριζώνοντας τα όποια πνευματικά ζιζάνια να καλλιεργήσουμε τις αρετές και μάλιστα την φιλανθρωπία, την δικαιοσύνη και την αλήθεια, χωρίς τις οποίες η κάθε κοινωνία πάσχει, παρακμάζει και τελικά σαπίζει”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω το μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης:

Προς
Τον Ιερό Κλήρο και τον
Ευσεβή Λαό της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Αγαπητοί μου,

Καινούργιος χρόνος πάλι ανατέλει. Και καθώς ανατέλει, οι ευχές που ανταλλάσσονται, το οικογενειακό τραπέζι, τα κάλαντα, τα δώρα, συνθέτουν μιάν ατμόσφαιρα χαράς και προσδοκίας. Κι η Εκκλησία ευλογεί αυτήν την ατμόσφαιρα και κάνει ο,τι μπορεί για να την επαυξήσει. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν θα ήταν πιο λογικό να εορτάζουμε το τέλος του προηγούμενου έτους, αφού έχουμε την σιγουριά της γνώσης, την βεβαιότητα των όσων συνέβησαν και την δυνατότητα να τα αποτιμήσουμε;

Εξάλλου αυτό δεν κάνουν όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την τελευταία ημέρα του παρελθόντος έτους; Μια αποτίμηση, μια υπόμνηση και μια επεξεργασία των όσων συνέβησαν. Δεν είναι όμως, αυτή η εορταστική ημέρα. Η εορταστική ημέρα είναι η Πρωτοχρονιά! Η αρχή του χρόνου που έρχεται, για τον οποίον δεν γνωρίζουμε κάτι! Δεν έχουμε καμία γνώση, καμία βεβαιότητα, καμία αποτίμηση των όσων θα μας συμβούν. Κι όμως, γιορτάζουμε!

Και πιο πνευματικά αν αποπειραθούμε να σκεφτούμε, πάλι γεμίζουμε απορίες. Ευχαριστούμε τον Θεό για τον χρόνο που πέρασε και μας δόθηκε. Τον ζήσαμε, τον αξιοποιήσαμε ή όχι, τον χαρήκαμε ή όχι. Πάντως μας δόθηκε και με το τέλος του η δωρεά ολοκληρώθηκε, άρα έχουμε λόγους να ευχαριστούμε για τον χρόνο που πέρασε και τον ζήσαμε. Γιατί γιορτάζουμε τον νέο χρόνο και μάλιστα τελούμε και δοξολογία; Δεν προλάβαμε να απολαύσουμε κάτι από αυτόν. Δεν προλάβαμε να ζήσουμε κάτι. Δεν ωφεληθήκαμε ακόμη κάτι. Ίσα-ίσα, επιτρέψτε μας να πούμε κάτι παράταιρο στο γιορτινό κλίμα της ημέρας, τόσο όμως, αληθινό.

Η ανατολή ενός νέου έτους σημασιοδοτεί την προσέγγισή μας στο βιολογικό μας τέλος. Είναι ένα βήμα προς την ώρα του θανάτου μας. Και για να το συνειδητοποιήσουμε καλύτερα αυτό, ας κοιτάξουμε γύρω μας τα στασίδια του Ναού. Ποιοί κάθονταν πέρισυ τέτοια ημέρα και ποιοί κάθονται φέτος; Πόσοι δεν μας έφυγαν μέσα στο χρόνο που πέρασε; Κατανοούμε ότι κάποιοι θα φύγουν και φέτος και μάλιστα χωρίς σειρά ηλικίας, μιάς που ο θάνατος δείχνει το φρικτό του πρόσωπο απροειδοποίητα και αδιάκριτα. Γιατί γιορτάζουμε λοιπόν, αφού συνειδητοποιούμε πως ο χρόνος συνδέεται με την φθορά και τον θάνατο;

Γιατί ο φιλάνθρωπος Θεός μας έκανε την χάρη και σαρκώθηκε. Μπήκε μέσα στον χρόνο, μπήκε μέσα στην φθορά μας, μπήκε μέσα στην θνητότητά μας, για να δώσει την δυνατότητα σε εμάς που είμαστε δέσμιοι του χρόνου, να ζήσουμε αιώνια μαζί Του σε μια άχρονη κατάσταση! Οι Πατέρες της Εκκλησίας και η υμνολογία της μας καλούν να «συνδιαιωνίσουμε», δηλαδή να ζήσουμε μαζί με τον Χριστό στην αιωνιότητά Του, πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις και την φθαρτότητα του παρόντος κόσμου που χαρακτηρίζεται από τον θάνατο σε όλες του τις εκφάνσεις. Ο Θεός δεν μας έπλασε για να πεθαίνουμε. Ο θάνατος δεν είναι η φυσική μας κατάσταση. Γι᾽ αυτό και ο άνθρωπος δεν μπορεί να χαρεί ποτέ μέσα στην θνητότητά του.

Εάν δεν υπήρχε ο Χριστός να καταργεί την θνητότητά μας με την αθανασία Του, η ζωή θα ήταν μια πορεία προς τον θάνατο και ο χρόνος της μαρτύριο αγωνίας. Εμείς όμως, χαιρόμαστε για την δωρεά του Χριστού, την ζωή και την αφθαρσία, την Ανάσταση και την Θέωση, την κατάργηση του χρόνου και του θανάτου, την ανάδειξη της ατελεύτητης αιωνιότητας! Ο κάθε χρόνος είναι ένα βήμα προς την οριστική φανέρωση της Θείας Δόξας, προς την κατάργηση της φθοράς και του θανάτου, προς την ανατολή της Θείας Βασιλείας στην οποία θα συνδιαιωνίσουμε με τον Πατέρα, Φίλο και Αδελφό Χριστό!

Αρκεί να έχουμε αποτινάξει από επάνω μας τον κακό μας εαυτό, τα πάθη και τις πτώσεις μας, γιατί γι᾽ αυτό τελικά μας δίνεται ο χρόνος της ζωής μας. Ξεριζώνοντας τα όποια πνευματικά ζιζάνια να καλλιεργήσουμε τις αρετές και μάλιστα την φιλανθρωπία, την δικαιοσύνη και την αλήθεια, χωρίς τις οποίες η κάθε κοινωνία πάσχει, παρακμάζει και τελικά σαπίζει.

Καλή και ευλογημένη χρονιά!

Με πατρικές ευχές.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
†Ο Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων