24/04/2022 24/04/2022 H Εορτή των Εορτών και η Πανήγυρη των Πανηγύρεων, η Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εορτάσθηκε με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια το βράδυ του Μ. Σαββάτου στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης. Πλήθος πιστών κάθε ηλικίας προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την Ακολουθία της Αναστάσεως και με τις λαμπάδες και τα φαναράκια ανά χείρας...
24 Απριλίου, 2022 - 19:10
Τελευταία ενημέρωση: 24/04/2022 - 19:13

Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία κι Εσπερινός της Αγάπης στη Σπάρτη

Διαδώστε:
Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία κι Εσπερινός της Αγάπης στη Σπάρτη

H Εορτή των Εορτών και η Πανήγυρη των Πανηγύρεων, η Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εορτάσθηκε με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια το βράδυ του Μ. Σαββάτου στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης.

Πλήθος πιστών κάθε ηλικίας προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την Ακολουθία της Αναστάσεως και με τις λαμπάδες και τα φαναράκια ανά χείρας να λάβουν από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, το Ανέσπερο Φως, το οποίο πηγάζει εκ του Ζωοδόχου Παναγίου Τάφου του Κυρίου μας, ακούγοντας λίγο αργότερα τον νικητήριο παιάνα, της Ζωής επί του Θανάτου, το «Χριστός Ανέστη».

Όπως κάθε χρόνο, η ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου και το χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεως έλαβαν χώρα στον στολισμένο προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού.
Πριν την επιστροφή στο Ναό για την τέλεση της Πασχαλινής Θείας Λειτουργίας, ο σεπτός Ποιμενάρχης ευχήθηκε η Ανάσταση του Κυρίου μας να φέρει υγεία, χαρά και ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

 

Σήμερα τo πρωί, Κυριακής του Πάσχα, 24 Απριλίου 2022, τελέσθηκε με εκκλησιαστική λαμπρότητα στον Μητροπολιτικό Ναό της Σπάρτης ο Εσπερινός της Αγάπης.

Αρχικά σήμαναν οι καμπάνες των Ιερών Ναών της πόλης παρατεταμένα. Πριν την έναρξη του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε, εντός του Ναού, η αμφιοφορία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, σύμφωνα με το Βυζαντινό τυπικό.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, ανεγνώσθη το Ιερό Ευαγγέλιο, εκτός από την ελληνική γλώσσα, στην αγγλική από τον Πανοσ. Αρχ. Ραφαήλ Τσάλτα και στη γερμανική από τον μοναχό της Ι.Μ. Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων π. Σιλουανό Σφυρίου.

Αφού ευλόγησε τα πασχαλινά αυγά, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας απηύθυνε πατρικά λόγια αγάπης στο εκκλησίασμα. Αρχικά, επισήμανε ότι σε μία εποχή σύγχυσης, άγχους, απαξίωσης και απογοήτευσης, ο Χριστός είναι η μόνη ελπίδα για τον Άνθρωπο. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους κληρικούς τους ιεροψάλτες και τους διακονούντες στους Ναούς, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, τα Σώματα Ασφαλείας για την πολύτιμη βοήθειά τους, καθώς και τις αρχές και τον ευσεβή λαό, για την παρουσία τους στις Ακολουθίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε ο Αναστάς Κύριος, που αποτελεί την απαντοχή και την παρηγοριά μας, να φέρει χαρά και ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Ακολούθησε λιτάνευση, γύρωθεν του Ναού, των Ιερών Λαβάρων και της Ιερής Εικόνας της Αναστάσεως. Μετά την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας διένειμε, ως είθισται, τα πασχαλινά αυγά και αντάλλαξε ευχές με τους παρευρισκόμενους πιστούς.

Στον Εσπερινό παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κ. Νίκωνας Τζινιέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Μεταφορών κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Δήμαρχος Δ. Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, η Αντιδήμαρχος κ. Γεωργία Ζαχαράκη Αναστασοπούλου, ο Διοικητής της Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Πολίτης και εκπρόσωποι των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί η Εκκλησία μας τιμά την κάθοδο του Ιησού στον Άδη και στους Ιερούς Ναούς τελείται το πρωί η λεγόμενη «Πρώτη Ανάσταση», δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσης από την φθορά και τον θάνατο.

Στον Ι.Ν Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αναστάσεως και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Ο σεπτός Ποιμενάρχης έρανε με δαφνόφυλλα τους ευλαβείς πιστούς, που είχαν προσέλθει στον Ναό, ενώ την ίδια ώρα εκκωφαντικοί ήταν οι κρότοι από τα στασίδια, οι οποίοι συμβολίζουν την καθαίρεση του Άδη και την συντριβή των πυλών του.

Με την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τη μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων και για ποιους λόγους θα πρέπει αυτή να γίνεται ‘’μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης’’. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε η Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού να φέρει στις ζωές όλων των χριστιανών χαρά, ειρήνη και αγάπη.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων