30/06/2021 30/06/2021 Όπως κάθε χρόνο, την παραμονή της εορτής των Αγίων, ενδόξων, πανευφήμων και Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Δευτέρα 28 Ιουνίου, τελέσθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του αγίου Γεωργίου, στο Ξηροτάγαρο Παλαιού Φαλήρου, ο καθιερωμένος Πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμήν του αποστόλου Παύλου, χάρις στον οποίο η Πατρίδα μας δέχτηκε τον σπόρο του Ευαγγελίου του...
30 Ιουνίου, 2021 - 19:04
Τελευταία ενημέρωση: 30/06/2021 - 18:52

Π.Φάληρο, γιορτή Πρωτοκορυφαίων: «Οι Άγιοι Απόστολοι ήταν προσανατολισμένοι προς την αναμαρτησία»

Διαδώστε:
Π.Φάληρο, γιορτή Πρωτοκορυφαίων: «Οι Άγιοι Απόστολοι ήταν προσανατολισμένοι προς την αναμαρτησία»

Όπως κάθε χρόνο, την παραμονή της εορτής των Αγίων, ενδόξων, πανευφήμων και Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Δευτέρα 28 Ιουνίου, τελέσθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του αγίου Γεωργίου, στο Ξηροτάγαρο Παλαιού Φαλήρου, ο καθιερωμένος Πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμήν του αποστόλου Παύλου, χάρις στον οποίο η Πατρίδα μας δέχτηκε τον σπόρο του Ευαγγελίου του Χριστού.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, με την παρουσία και συμμετοχή του ιερού κλήρου και πιστών χριστιανών, κυρίως από την ενορία του Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου, αλλά και από τις όμορες ενορίες. Προσήλθαν για να τιμήσουν στον τόπο που αποβιβάστηκε, ερχόμενον από τη Βέροια στην Αθήνα, τον ουρανοβάμονα Απόστολο, Κήρυκα των Εθνών και Ιδρυτή της Εκκλησίας μας, τον άγιο Παύλο.

Την πανηγυρική ομιλία, κατά τον εόρτιο Εσπερινό, εκφώνησε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Βασίλειος Γιαννάκας, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Παλαιού Φαλήρου, ο οποίος αναφέρθηκε στην έννοια της αγιότητας κατά τον Απόστολο Παύλο.

Ο ομιλητής έθεσε το ερώτημα: Τι είναι αγιότητα; Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος ήταν προσανατολισμένοι προς την αναμαρτησία, προς την αγιότητα. Άγιοι υπάρχουν σε κάθε εποχή, λόγω της χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Θεϊκό χάρισμα είναι η αγιότητα. Ακόμη, μετοχή στην άκτιστη χάρη του Θεού. Τελικά, η αγιότητα αποτελεί μια μεγάλη δωρεά.

Κατόπιν επικεντρώθηκε στη φράση του Αποστόλου Παύλου «τίς ἀσθενεῖ καί οὐκ ἀσθενῶ;». Σήμερα η κοινωνία μας νοσεί βαθιά. Διότι βαθαίνει η απιστία και η αποστασία από το θέλημα του Θεού. Υπάρχει νοσηρότητα: α) οι αιτίες της, β) η αποφυγή της, γ) η αδιαφορία γι᾽ αυτήν. Σήμερα συκοφαντείται η αλήθεια. Ωστόσο, στο πλευρό των αδυνάτων είναι ο άνθρωπος του Θεού. Η κακία μας έχει βαθιά διαβρώσει.

Ο Απόστολος Παύλος λέει «γέγονα τοῖς πᾶσι τά πάντα». Έτσι κι εμείς, για τη δωρεά της αγιότητας να εργαστούμε. Για να ανθήσει και να καρποφορήσει αυτή στη ζωή μας.

Στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών, αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή π. Βασίλειο, επισήμανε ότι καλούμαστε να ζούμε με αγιότητα. Επίσης, ευχήθηκε «έτη πολλά» σε όσους φέρουν τα ονόματα των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, αγίων Πέτρου και Παύλου και έχουν τα ονομαστήριά τους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων