02/12/2022 02/12/2022 O Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε σήμερα, κατά την εορτή του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη, στον Όρθρο και προεξήρχε στην θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στο Παρεκκλήσιο του Οσίου Πορφυρίου που βρίσκεται κάτω από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Δημητρίου. Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν οι εφημέριοι του Μητροπολιτικού Ναού π. Θωμάς Βαμβίνης...
02 Δεκεμβρίου, 2022 - 14:35
Τελευταία ενημέρωση: 02/12/2022 - 14:39

Η εορτή του Oσίου Πορφυρίου στην Ναύπακτο

Διαδώστε:
Η εορτή του Oσίου Πορφυρίου στην Ναύπακτο

O Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε σήμερα, κατά την εορτή του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη, στον Όρθρο και προεξήρχε στην θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στο Παρεκκλήσιο του Οσίου Πορφυρίου που βρίσκεται κάτω από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Δημητρίου.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν οι εφημέριοι του Μητροπολιτικού Ναού π. Θωμάς Βαμβίνης και π. Παναγιώτης Χαντζής και οι Διάκονοι Παίσιος Παρασκευάς και Αντώνιος Αντωνιάδης. Στα αναλόγια έψαλαν οι ιεροψάλτες Δημήτριος Καλογερής και Σπυρίδων Ντούνης.

Οι πιστοί είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν το ιερό Λείψανο του αγίου Πορφυρίου, φιαλίδιο με αίμα του, που προσκόμισε στο Παρεκκλήσιο για την εορτή ο Σεβασμιώτατος.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην αγάπη του αγίου Πορφυρίου στον Χριστό.

Στην αρχή είπε ότι ο Χριστός είναι το κέντρο της Εκκλησίας, η Κεφαλή της και γι’ αυτό λεγόμαστε Χριστιανοί. Γι’ αυτό όλοι οι άγιοι αγαπούν τον Χριστό. Ο Απόστολος Παύλος έγραφε: «Χριστώ συνεσταύρωμαι· ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός». Φοβερός αυτός ο λόγος, να αισθάνεται κανείς τον Χριστό στην καρδιά του.

Αυτό το αισθανόταν ο άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Στους λόγους του έλεγε: «ο Χριστός είναι η αγάπη μας, είναι ο έρωτάς μας» και στην συνέχεια αγαπούσε τους ανθρώπους και όλη την κτίση. Τα άλογα ζώα, ακόμη και τα άγρια, όταν οσμίζονται στους αγίους την οσμή του προπτωτικού Αδάμ ημερεύουν και εξημερώνονται. Αυτό το συναντάμε σε συναξάρια αγίων, αλλά το ίδιο συνέβη και στον όσιο Πορφύριο. Κατά την διήγησή του ημέρεψε ένα άγριο παπαγάλο και του έμαθε μάλιστα να επαναλαμβάνη το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με», το «Θεοτόκε Παρθένε χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία…» και την φράση «ο Θεός είναι πολύ καλός», ημέρεψε μάλιστα ο Άγιος με τον τρόπο της αγάπης του και έναν άγριο αετό.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ πολλές φορές τα άγρια ζώα ημερεύουν, στους ανθρώπους δεν συμβαίνει το ίδιο. Όταν στους ανθρώπους κυριαρχούν εμπαθείς λογισμοί και άγρια πάθη, δεν ενεργεί ο λόγος των αγίων όπως φαίνεται σε παραδείγματα από τα συναξάρια της Εκκλησίας.

Είπε ακόμη ο Σεβασμιώτατος, ότι ο Όσιος Πορφύριος είναι πρότυπο θεραπευμένου ανθρώπου με πολλά χαρίσματα από τον Θεό. Είχε το χάρισμα της προοράσεως και της διοράσεως και με αυτά βοηθούσε τους ανθρώπους στην μετάνοια και θεραπεία της ψυχής τους. Έβλεπε το βάθος της ψυχής των ανθρώπων, τους αγαπούσε αληθινά, όχι επιφανειακά και συναισθηματικά, γι’ αυτό μπορούσε, όταν έπρεπε, να συμπεριφέρεται με αυστηρότητα.

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να έχουμε τις πρεσβείες του αγίου Πορφυρίου, αλλά και να αγωνιζόμαστε να αποκτήσουμε ευαίσθητη καρδιά.

Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας η Πρόεδρος και μέλη του Συνδέσμου Αγάπης της Ενορίας του Μητροπολιτικού Ναού δεξιώθηκαν στο Ενοριακό Κέντρο τον Σεβασμιώτατο, τους Ιερείς και διακόνους και όλους τους κοπιάσαντες στις τελετές της μνήμης του Οσίου Πορφυρίου.

 

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων