19/03/2023 19/03/2023 Την Τρίτη Κυριακή των Νηστειών, σήμερα 19 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος λειτούργησε στον περικαλή Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Δάφνη Ναυπακτίας. Το χωριό Δάφνη βρίσκεται λίγο έξω από τη Ναύπακτο στα σύνορα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδος. Ο Ναός της Αγίας Παρασκευής που έκτισαν με ξεχωριστό μεράκι...
19 Μαρτίου, 2023 - 16:00
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2023 - 15:31

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στη Δάφνη Ναυπάκτου

Διαδώστε:
Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στη Δάφνη Ναυπάκτου

Την Τρίτη Κυριακή των Νηστειών, σήμερα 19 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος λειτούργησε στον περικαλή Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Δάφνη Ναυπακτίας.

Το χωριό Δάφνη βρίσκεται λίγο έξω από τη Ναύπακτο στα σύνορα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδος. Ο Ναός της Αγίας Παρασκευής που έκτισαν με ξεχωριστό μεράκι οι Δαφνιώτες είναι καινούργιος και από τους μεγαλύτερους Ναούς της Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Ο Σεβασμιώτατος, μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, αναφερόμενος στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα, στο οποίο ο Χριστός μίλησε για το ότι όποιος θέλει να τον ακολουθήσει θα πρέπει να αρνηθεί τον εαυτό του και να σηκώσει τον σταυρό του, είπε ότι πρέπει να δούμε την αιτία για την οποία ο Χριστός είπε αυτήν την διδασκαλία.

Ανέφερε ότι, αμέσως προηγουμένως που είχε ανακοινώσει στους μαθητές του ότι θα πάθη, θα θανατωθεί και θα αναστηθεί, ο Απόστολος Πέτρος τον επιτίμησε να μη το επιτρέψει αυτό. Τότε ο Χριστός επιτίμησε με σκληρά λόγια τον Πέτρο λέγοντας: «ύπαγε οπίσω μου σατανά ότι ου φρονείς τα του Θεού, αλλά τα των ανθρώπων» (Μαρκ. η΄, 31-33).

Είναι φοβερό το να αποκαλεί τον Απόστολο Πέτρο σατανά, γιατί είναι εναντίον του Σταυρού, αφού μόνον ο Σατανάς δεν σταυρώνεται αλλά σταυρώνει τους άλλους και είπε τον λόγο που ακούσαμε στο Ευαγγέλιο.

Έτσι έδειξε ο Χριστός τι θα πει φρόνημα κατά Θεόν και φρόνημα κατά τους ανθρώπους. Ο άνθρωπος που συνδέεται με τον Θεό σταυρώνεται καθημερινά, δηλαδή θεραπεύει τα πάθη του και αγαπά τον Θεό και τους ανθρώπους θυσιαστικά, με ανιδιοτέλεια χωρίς φιλαυτία. Αντίθετα, όσοι ζουν ανθρώπινα όχι μόνον δεν σταυρώνονται, αλλά και σταυρώνουν τους άλλους.

Δυστυχώς σήμερα οι άνθρωποι ζουν σαν ασταύρωτοι, δηλαδή θέλουν μόνον άνεση, ελευθερία, καλοπέραση, χρήματα χωρίς να κουράζονται, χωρίς να θυσιάζονται, και να υπομένουν. Θέλουν να αγαπούν και να αγαπώνται χωρίς να θυσιάζονται. Αυτό το είδαμε στο δυστύχημα των Τεμπών. Αυτοί που είχαν το καθήκον να προστατεύουν την ζωή των άλλων δεν έδειξαν την ανάλογη προσοχή στο υπεύθυνο αυτό έργο.

Αυτό είναι το κατά τον παλαιό άνθρωπο φρόνημα, ενώ το κατά Θεόν φρόνημα είναι να θυσιαζόμαστε καθημερινά για τους άλλους και τον Θεό. Η αληθινή αγάπη και η αληθινή ελευθερία έρχεται μέσα από τον Σταυρό, την θυσία, την προσφορά.

Κατά τη διάρκεια του κοινωνικού αναγνώστηκε από τον Αρχιμανδρίτη π. Ειρηναίο Κουτσογιάννη ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Ναυπάκτου η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «Περί των Ιερατικών Κλήσεων».

     

Περισσότερες Φωτογραφίες

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων